Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Низамов в пловдивския окръжен съд. Снимки: Авторът
Петър Низамов в пловдивския окръжен съд. Снимки: Авторът

Петър Низамов с 40-минутна пледоария, цитира нахъсено закони, членове, алинеи, конвенции

Имайте милост към мен, уважаеми съдии, към семейството ми, към невръстното ми дете, към болната ми майка и към самотната ми сестра. Преценете дали да отрежете крилете на една повярвала си птичка, която лети сред кръвожадни орли.
Това бяха последните думи на Петър Низамов-Перата пред пловдивския окръжен съд, от който той поиска да му замени мярката с домашен арест.
Перата дръпна 40-минутна пледоария, изтъквайки, че е студент по право в Бургарския свободен университет. Той е задържан за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на тв оператор по време на големия протест в Асеновград. Според обвинението Низамов е набил оператора, хванал го за врата, ударил го в областта на дясното око. "Законът предвижда по едното обвинение до 2 г. затвор, а по второто до 3 г.", изтъкна прокурор Мирослав Христев. Той отбеляза, че задържаният е личност с висока степен на обществена опасност. "Известен е с непристойното си поведение на публични места. Хора са свидетелствали, че на протеста в Асеновград крещял, че всички полицаи са мангали. Асеновградска телевизия заснела нанасянето на удара от Низамов към оператора от БТВ.

Низамов се яви с двама адвокати, но той говори в залата повече от тях.
Низамов се яви с двама адвокати, но той говори в залата повече от тях.

Съдия Елена Захова уважи искането на Перата при закрити врати да бъде изслушана сестра му Надя Низамова. Тя щяла да разкрие тайни от интимния и корпоративния живот на брат си. След това процесът отново беше отворен за медии.
Макар и с двама адвокати, Назимов дръпна емоционална пледоария, като същевременно се нахъсваше от думите си. "Разследването е абсолютно тенденциозно срещу мен. Моята жалба срещу тв оператора не е заведена отделно и по нея не са извършени съответните действия. Моята страна не е чута, моите доказателства не са взети предвид", редеше кандидат-юристът. Той твърди, че имало двоен стандарт. Не била направена съдебно-медицинска експертиза на неговите наранявания по време на протеста, а само на оператора от БТВ. Цитираше едно след друго закони, членове, алинеи и най-вече Европейската конвенция за правата на човека. "Свидетелите не са разпитвани в мое присъствие", ръкомахаше Перата в съдебната зала.
"Откакто съм в ареста, поддържам 170 кръвно. Толкова високо никога не е било. Майка ми е сама, на 72 г., едва ходи. Да, тя се води собственик на фирмата ми, но аз движа всичко. Ходя в гората за дърва, плащам ДДС. Изградил съм фирма с тези две ръце, нямам родители с пари. Отношенията с жена ми са силно влошени след задържането ми. А храня три семейства - моето, на майка ми и на сестра ми. Престоят в ареста съсипва бизнеса и репутацията ми. А имам партньори в Западна Европа и Близкия изток", редеше Низамов.
В същото време твърди, че жена му получавала 508 лева. Живеели под наем срещу 350 лева. Телефонът му струвал 2000 лева, който тв операторът бутнал на земята по време на протеста. Той обаче се водел на фирмата.
"Баща ми беше най-честният синдикалист. Изравни заплатите от чистачката до директора", продължи Перата и съдия Елена Захова го помоли да говори по доказателствата. "Щом учите за юрист, трябва да се придържате към делото", отбеляза тя.
"Студент съм по право. Досега успехът ми е 5,45. Догодина трябва да се дипломирам. Мисля, че зная много и този труд ще отиде на вятъра, ако не изляза от ареста", изтъкна Низамов. Определи себе си като "дисидент в демократично време". Мачкали го без никакво основание. И завърши с думите: "Ако някой ден детето ми каже, че съм боклук, тогава за какво съм живял. Арестът е триумф за враговете на нашите деца".
Перата определи себе си като дисидент.
Перата определи себе си като дисидент.
Съдия Елена Захова /в средата/ на няколко пъти помоли Перата да се придържа към делото.
Съдия Елена Захова /в средата/ на няколко пъти помоли Перата да се придържа към делото.