Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов кацна в Триест, Италия, с военния спартан. Правителственият фалкон е на технически ремонт, научи "24 часа".

Борисов избрал да плати на Министерството на отбраната, вместо да наема самолет за правителствената делегация.

Еърбъсът, който е с повече от 100 места, е с президента Румен Радев и екипа му в Черна гора.

Премиерът Борисов пътува не за първи път със спартана, но след като при първата си си визита президентът летя със спартана, все по-често избягвал военната машина, въпреки, че е бивш военен пилот, споделят правителствени източници на "24 часа".

Министър-председателят Борисов замина за Италия, където тази вечер участва в заключителната пленарна вечеря в рамките на Четвъртата среща на върха на страните от Западните Балкани. В Правителствения дворец в Триест той ще обсъди с лидерите от т. нар. „Берлински процес“ резултатите от провелата се среща на върха.

Премиерът Борисов е поканен на пленарната вечеря в Триест лично от италианския министър-председател Паоло Джентилони. "Надявам се това да отбележи началото на един процес, който със съгласието на останалите партньори ще доведе България до цялостно участие в бъдещите срещи на върха на Западните Балкани, също и предвид предстоящото поемане на ротационното председателство на Съвета на ЕС", отбелязва италианският премиер в поканата си до Борисов.

На последното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел българският министър-председател потвърди готовността на страната ни да участва със своята експертиза в дипломатическата инициатива "Берлински процес" в интерес на ускоряването на европейската интеграция на страните от Балканите.

След посещението си в Триест утре Борисов се качва пак на спартана, за да отиде в Солун. Там той ще проведе срещи със своя колега от Гърция Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич. По време на разговорите ще бъдат обсъждани теми, свързани с регионалната сигурност и сътрудничество, добросъседството и европейски въпроси.