Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румъния - нашият пример в борбата с корупцията, е разтърсена от грандиозен скандал с антикорупционната си прокуратура. Местна телевизия пусна записи на главната боркиня срещу корупцията Лаура Кьовеши, в които тя поръчва на подчинените си прокурори обвинителни актове срещу министри и срещу самия министър-председател.

Кьовеши вече 12 години е главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) в Румъния. През март тя гостува и в България по покана на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и участва в конференция за румънския антикорупционен опит. Около посещението й имаше скандали.

След изтичането на записите прокуратурата към Върховния съд по касацията и правосъдието в Румъния започна разследване за "подвеждане на съдебни органи" по текст от тамошния  Наказателен кодекс, който гласи:  "Който произвежда или разработва фалшиви доказателства с цел да докаже извършването на престъпление, преследвано от криминалните закони, от определен човек, се наказва с 1 до 5 години затвор."

Скандалът избухна след като на 18 юни местната телевизия Романия ТВ пусна записи на Лаура Кьовеши, в които тя кастри прокурорите си, че не работят. Чуват се твърдения от сорта на: "През последните 5 седмици никой в DNA не е произвел обвинение. Седим върху досиета и не правим нищо, който е уплашен, да си ходи." Главната прокурорка казва, че "иска разследването по досието за къщите да отведе до премиера възможно най-бързо" (става въпрос за Сорин Грендяну, който бе свален на 29 юни - б.р.), а по друг случай иска бързо дело и в него да има министър.

Тези твърдения предизвикаха лавина от обвинения към Кьовеши, че е пращала невинни хора в затвора. Влиятелни политици като бившия премиер Калин Попеску Търичану, сегашният председател на сената, бившия президент Траян Бъсеску и други обвиниха DNA в злоупотреби. Според тях дирекцията работи прекалено тясно с Румънското разузнавателно управление и двете институции може да са изнудвали и сплашвали съдии да издават присъди в случаи, разследвани от DNA. 

Очаквайте подробности