Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестно бдение срещу ромското насилие бе организирано в смолянския квартал "Устово". Снимки Авторът
Протестно бдение срещу ромското насилие бе организирано в смолянския квартал "Устово". Снимки Авторът

Протестно бдение срещу ромското насилие бе организирано в смолянския квартал "Устово". Повод за протеста е жестокият побой на двама цигани от Хасковско на 27-годишния Георги Кадиев.

Младият мъж е със счупен на няколко места череп и с опасност за живота, след като е бит с дървени цепеници от двамата. В момента Кадиев е преместен от Смолян в клиниката по Неврохирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив заради тежкото му състояние.

Георги е здрав и със спортна натура. Три пъти е хващал кръста на Богоявление в квартала, припомниха негови приятели от сдружение "Родопски хайдути", на който е член и пребития. В основата на протеста е именно сдружението."Като българи сме длъжни да изкажем гражданската си позиция! Искаме да живеем в нормална държава и правилата да важат за всички. Не на циганския терор и своеволия! Омръзна ни да храним тези, които след това ни бият до смърт!", обявиха "Родопски хайдути".

Районният съд в Смолян наложи постоянна мярка задържане под стража на Момчил и Събин. Двамата младежи на 21 и 23 години от ромски произход са признали вината си и се разкаяли. Определението подлежи на обжалване и протестиране в 3-дневен срок пред Смолянския окръжен съд.