Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е основната теза на документалния филм "За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука"  Кадър : youtube
Това е основната теза на документалния филм "За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука" Кадър : youtube

Мит е участието на братята Кирил и Методий в написването на нашата азбука.

Това е основната теза на документалния филм "За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука" . Негови автори са сценаристът Иво Иванов и режисьорът Николай Акимов.

Главен герой на филма е арх. Слави Дончев. Негово е твърдението, че когато учениците на Кирил и Методий отиват в българските земи с глаголицата, хората там вече имали своя азбука. Тя не е дело на един човек.

Азбуката била създадена на базата на гръцката азбука, като за изписването на някои специфични прабългарски звуци са използвани китайски йероглифи. Такива са днешните ни букви щ, ш, ч, ю, я и др.

Според арх. Слави Дончев глаголицата просъществувала десетина години, през което време има написани и преведени и написани малко малко текстове. После азбуката изчезва.

Арх. Дончев е изследовател и популяризатор на българската история и култура. Той е автор на доклада, с който Мадарският конник е обявен за паметник на културата и е признат от ЮНЕСКО. Авторите на филма смятат, че казаното от г-н Дончев за древните корени на българския език, "ще ни накарат да погледнем по нов начин на себе си, историята и утвърдените митове".

При досегашните си прожекции филмът на Акимов е приеман нееднозначно. Има зрители, които са впечатлени от историческите факти и документи, с които авторите защитават тезата на арх. Слави Дончев. Но има и хора, които не са съгласнии с тезата на авторите и особено с възстановките, които определят като бутафорни и кичозни.

В ролята на Методий е секретарят на Симеон ІІ Явор Кирилов.