Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пилар Абел може да наследи над 300 млн. евро, ако докаже, че е наследница на художника.

 Ясновидката вярва, че гадателската дарба е наследена от гения художник.

Ексцентричен, леко луд и гениален, Салвадор Дали даде началото на модата сюрреалистите да водят скандален начин на живот.

Четвърт век след смъртта му, една жена внася допълнителна нотка смут в хаотичната персона на художника. Мария Пилар Абел Мартинес твърди, че е дъщеря на Салвадор Дали, коят о просто "иска самоличността си обратно", но не и милионите евро, които сюрреалистът завещава на испанската държава след кончината си през 1989 г.

От няколко години Пилар Абел се опитва да докаже, че е наследница на Дали, но така и не успява до тази година, когато съдът постанови останките на художника да бъдат извадени от студената земя, в която прекарва вечния си сън, за да бъдат изследвани. И този път дори фондацията на името на артиста не можа да я спре.

Мартинес, родена през 1956 г. в родния град на Дали Фигерас, е гледачка на карти таро и водеща на тв предаване за предсказатели. Има пет деца и щастливо семейство, но това, което й липсва, е истината за баща й, за когото майка й твърдяла, че е Салвадор Дали. Но нека започнем историята отначало.

Цяла нощ на плажа под къщата бушуват млади хора, които дрънкат на китари, танцуват под ритъма на фламенко и пият евтино местно бренди. Зад тях огромен басейн блести под лунната светлина, а красавици се излежават на диван във формата на пищните червени устни на Мае Уест. В далечината се виждат сиви и скучни рибарски къщи - обикновената гледка на необикновения дом на Салвадор Дали.

Възможността да видят тази бляскава обстановка са имали малцина само след изричната покана на домакина. Джордж Харисън, Кърк Дъглас, Юл Бринър и дългокракият модел Верушка. А в центъра на цялата тази лудница бил самият гений.

Да бъдеш поканен във вилата на Дали в Порт Лигат, някога се е смятало за огромна привилегия. Ако си късметлия, сюрреалистът можел да ти покаже гордо своето имение и дори да те помоли да позираш за него. Според Пилар Абел майка й била именно от тези късметлийки, които не просто били повикани в къщата веднъж, а успели да се върнат там множество пъти.

Годината е 1955 и Салвадор Дали е вече женен за своята муза Гала от 21 г., а три години по-късно отново сключват брак по католическия обичай, ала една домакиня от съседните къщи в Порт Лигат хваща окото му. Дотолкова, че двамата имат "тайна афера", от която се ражда и дете.

Жената е Антония Мартинес де Харо, която прекарва няколко лета като детегледачка в заможно семейство, чиято вила била недалеч от тази на Дали. Тогава тя е на 25, а художника на 51 години. Първоначално те изградили дълбоко приятелство помежду си, но то бързо прераснало в афера.

След като разбрала, че е бременна, Антония Мартинес веднага се омъжила за друг, раждайки му още две деца.

За първи път Пилар Абел разбира, че е наследница на гения, когато е на 8. Историята на "грешната любов" на майка й е разказана от баба й. През цялото това време гадателката е имала близки срещи с Дали четири или пет пъти. Случвало й се да го поздравява по улиците на Фигерас. Но тя събира смелост 42 години, за да попита Антония за цялата истина.

"Отговори ми с "да" на въпроса дали Салвадор е истинският ми баща, но не продължи, защото не искаше да хвърля камъни в собствения си гроб", споделя в интервю преди няколко години Пилар Абел. А за кратките им срещи по улиците на родния им град майката на гадателката й споделя: "Той те галеше по главата и казваше: "Това е моята дъщеря."

Оттогава тя се опитва да докаже на света, че Дали все пак не е останал без наследници. Първия ДНК тест "наследницата" си прави, използвайки биологичен материал от смъртната му маска. Но експертите й казват, че космите и кожата, които е взела, не са достатъчни.

През 2007 г. прави втори опит, вземайки ДНК от назални стомашни тръби, които са снабдявали художника с въздух, когато е хоспитализиран през 1984 г. заради пожар. Мострата е изпратена в Паржи, но Абел така и не получава резултата от този тест. И точно заради това решава да съди Испания и фондацията, носеща името на Салвадор Дали.

Скандалът дори успява да противопостави баща и син. Биографът на Дали Робърт Дезърн се опитва да помогне на Пилар Абел. Той самият открива лабораторията в Париж и изпраща там данните за втория ДНК тест. Няколко пъти дори звънял до лабораторията, за да провери, дали случайно материалът е достатъчен, за да се докаже и автентичността на някои от картините на Дали, защото той често използвал косми от мустаците си или кръвта си за своите четки и бои. Ала доказателствата били неубедителни Робърт Дезърн е и човекът, който измъква Дали от горящ замък и след това се грижи за него. Той сам дава идеята за тръбите, но на токсиколозите им е нужен втори източник на ДНК. Именно те подхвърлят идеята за ексхумация на тялото на гения.

Но наследникът на Робърт, Никълъс Дезърн, който е председател на фондация "Салвадор Дали", е твърдо убеден, че жената по никакъв начин не може да е дъщеря на сюрреалиста. Той дори твърди, че се е свързал с доктора, провел тестовете в Париж: "С много сериозен тон ми каза, че

Дали не й е баща", споделя Никълъс. Първоначално обаче той не мисли така. Знаейки добре историята на бащата на Дали, който също след афера с по-млада жена дарил Салвадор с полусестра, Никълъс Дезърн бил склонен да вярва, че историята може би се повтаря. Обобщавайки влечението на художника към мистериите, Дезърн цитира Дали, който казва: "Сътворих картини, които са толкова загадъчни, че ще ви отнеме столетия, за да ги декриптирате."

Но тези, които някога са познавали художника и са го виждали отблизо, са изумени от приликата, която гледачката на карти таро има с ексцентрика. Именно те казват на Пилар Абел, че "са й нужни само мустаците, за да заприлича напълно на Дали". А тя от своя страна твърди, че е наследила своят ясновидски талант от сюрреалистичния майстор.

Заглеждайки се в снимките на ексцентрика и гадателката, не е трудно да видиш приликата. Но тези, които са го познавали, най-вероятно също са наясно защо тази хубава история не може да е истина. А съществуването на наследник на художника би било шок за тях.

Дали е изпитвал огромен ужас от анатомията на жените. Според близките му той легнал с жената, която обожавал, само веднъж. Въпреки че Дали и Гала били женени близо 48 години, а любовта им приключила с нейната смърт през 1982 г., Салвадор изпитвал страх да я докосне.

И макар да е имал силен интерес към мъжката структура, нямал особен успех и в любовния живот с представители на силния пол.

Накратко, Дали със сигурност не е бил легендарният любовник, за какъвто всеки го мисли. Според приятелите му той Папируса Тулли, който гласи, че в далечното минало в древен Египет летящи обекти са посетили нашата планета,физически е бил неспособен да прави секс и по-скоро е бил воайор.

А неговата единствена муза, Гала, би се обърнала в гроба. В края на краищата тя така и не се интересувала от деца - все пак като млада оставя дъщеря си, без да и мигне окото, за да започне своята доживотен роман с Дали. А малко след като сключили брак, Гала претърпяла хистеректомия. Изглежда, децата никога не са се вписвали в сметките на двойката.

Операцията обаче не спряла Гала да споделя леглото си с различни мъже, често с благословията на самия Салвадор. Няколко пъти дори се връщала при първия си съпруг. И не само. Според историята Дали сам поръчвал загорели моряци за съпругата си и гледал половите им актове от безопасно разстояние.

Мария Пилар Абел Мартинес и нейният адвокат не търсят финансова изгода от евентуалната й кръвна връзка с великия художник. Така или иначе, ако се докаже, че е дъщеря на Салвадор Дали, то ще й се наложи да води поне още две дела, които да й позволят да придобие наследството на евентуалния си баща. А то не е никак малко.

Когато умира, Салвадор завещава голяма част от състоянието си на Испания. Твърди се, че картините, които държавата притежава, струват близо 300 милиона евро, но испанското министерство на културата отказва да каже каква е истинската финансова стойност на завещанието на Дали, а говорителката му вместо това го нарича "изключителната културна ценност". Фондация "Салвадор Дали" пък заявява, че няма коментар относно подобни искания.

Според адвоката на Пилар Абел освен наложителния ДНК тест е задължително в съда да се появи и майка й. 87-годишната Антония Мартинес де Харо е болна от алцхаймер, което прави общуването с нея много трудно. Но тя със сигурност може да свидетелства в някои от своите проблясъци.

Може би ако Дали не беше преметнал Йоко Оно и все пак й бе изпратил косъм от мустаците си, вечният му сън нямаше да бъде прекъснат.

Запитана дали картите таро са потвърдили бащинството на Салвадор, Мария Пилар Абел Мартинес отговаря: "Не чета собственото си бъдеще, а това на другите, но моето сърце казва, че отговорът е чисто "да".