Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Повечето пречиствателни станции по Южното Черноморие заустват отпадните води поне на миля навътре в морето чрез т.нар. дълбоководно заустване.

Така работят пречиствателните станции в общините Несебър, Бургас, Поморие и Созопол. Нещата по Северното Черноморие стоят по друг начин. Морската ни столица Варна е готова с идеен проект за заустване на около 2 км от брега, но още не са отпуснати пари.

"Тази година обаче няма да имаме проблем с Шокъровия канал на Офицерския плаж, който от години е мръсен. Миналата година

бяха открити ешерихия коли във водата,

което отново наложи затварянето му. Тази година ситуацията е коренно различна, след като общината прехвана част от течащото", похвали се областният управител на Варна Стоян Пасев. Част от жилищните кооперации били свързани с канала за дъждовна вода и всички отпадъци се стичали през Шокъровия канал в морето. Сега заустването е направено в района на Окръжна болница и остава само да се сложи решетка, която да спира механичните отпадъци да стигат до пясъка.

Къде обаче се изливат отпадните води от станциите?

Най-проблематична е тази на Златни пясъци, която излиза в местността Панорама. Не е реновирана от години. Заради това спираща дъха воня посреща всички пътуващи от север на входа на курорта Златни пясъци. Пречиствателната станция е безпомощна да поеме отходните води от многобройните хотели.

Преди години тръбата системно се пукаше и фекалиите излизаха направо в морето

Силната миризма била и затова, че капаците на пречиствателната станция не се затварят, за да не прегреят старите, амортизирани помпи.

По заръка на ЕС новото съоръжение трябва да заработи от 2023 г. Средствата за строителството са осигурени.

Новата станция на Несебър е с капацитет за 221 944 жители и поема и Слънчев бряг. Прилага се модерно дълбоководно заустване на над 2000 м навътре в морето в района между Равда и Ахелой, казва кметът Николай Димитров, който също е убеден, че

нашето море е дори по-чисто от това в курорти извън страната ни

"В гръцкото море се излива всичко, но там никой не коментира тази тема, за да не се пречи на туризма. Аз с очите си съм виждал как на самия плаж се излива тръбата с мръсни води", казва туроператор.

Община Поморие също изгради нова пречиствателна станция и резултатът веднага се усети, коментира кметът Иван Алексиев. Дълбоководното заустване е в района на къмпинг "Европа". Отпадните води от Бургас се отвеждат в езерото Вая, а на община Созопол - навътре в морето в района на къмпинг "Златна рибка".

В общините Приморско и Царево се зауства в реки и дерета.

В Лозенец работи нова пречиствателна станция. Съоръжения няма единствено в Ахтопол и Синеморец, но по данни на екоминистреството се търсят възможности за финансиране по екопроекти. Част от проблема в Синеморец е това, че попада в Национален парк "Странджа".

"Все пак трябва да има храна за рибите. Там, където се изливат битови фекални води,

има повече платерина, кефал, скариди,

- казват стари морски вълци. Те чакат богат улов на чернокоп и паламуд наесен, а сега пълнят мрежите със сафрид и попчета.

"Морето е мътно, но това не е мръсно. За мен не е виновен планктонът, а по-скоро военните, които правят учения", казва известният рибар от Несебър Капитан Мурад.

Той не приема версията, че фитопланктон е причина за необичайния тюркоазено-син цвят на морето по Южното Черноморие, който се появи някъде от началото на юни, а сателитни снимки, разпространени от НАСА, допълнително придадоха мистика на феномена.

"На 70 г. съм и досега такъв цвят рядко съм срещал, а планктон винаги е имало. Според мен причината е във военните учения, които приключиха наскороФ, коментира Мурад.

Според него ВМС хвърляли бомби по цели, които във водата се разпръсквали на прах и теченията го отнасяли по брега. Обяснява, че

зеленият прах е полепнал по рибарските мрежи и цапа дрехите му, когато ги изтегля.

Други морски вълци пък твърдят, че това е обичайно явление през май и юни, но чак толкова наситено тюркоазено морето не е изглеждало никога.