Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Стоянов (вляво), д-р Албена Гагова (вдясно)
Владимир Стоянов (вляво), д-р Албена Гагова (вдясно)

 Бащата, който нападна лекарка от "Шейново", от години е известен с прозвището Владо Плацентата, споделят негови състуденти. Бивш преподавател пък директно го нарича "опасно луд". Според други той е последовател на теорията, че чрез инжектиране на специално обработени стволови клетки може значително да се забави стареенето, и от години е вманиачен в неконвенционални опити.

Става дума за Владимир Стоянов, който на 1 юли се нахвърли над д-р Албена Гагова минути след като тя изроди бебето му. Причината обаче не е лекарска грешка, защото и майката, и детето са съвсем добре, а фактът, че гинеколожката отказала на бащата да му даде плацентата на родилката. В България по закон плацентата се води биологичен отпадък и се изгаря в екарисаж. Лекари споделят, че има изключения, при които е възможно да се предостави на пациенти, но в повечето случаи това става неофициално с уговорка със специалиста.

Владимир Стоянов настоява, че той има обещанието на шефа на "Шейново" д-р Велев, но д-р Гагова отказва да му предостави плацентата без официален документ. Това предизвиква изблик на агресия у Владимир и той започва да я бие, докато тя не изпада в безсъзнание. Лекарката е с комоцио, счупен нос и множество хематоми по лицето. Поведението на бащата предизвика множество спекулации за какво му е била плацентата. Оказва се, че той има фирма "Ейджинг Стоянов" ЕООД, която в сайта си е представена като занимаваща се с изследователски проекти в областта на генното инженерство.

В лични си профил във фейсбук Стоянов твърди, че е специализирал генетика в Queen Mary University of London и клетъчно и тъканно инженерство в Keele University School of Medicine. Скандалът провокира стотици коментари в социалните мрежи, като сред тях има и мнения на бивши колеги и преподаватели на Стоянов, които твърдят, че той от години е известен с прозвището Владо Плацентата и със странните си убеждения. Негова бивша състудентка пише във фейсбук: "Същият той беше записал "Генно и клетъчно инженерство" в СУ, докато аз следвах "Генетика и геномика", и заедно с него имахме общи лекции. Той разказваше, че замразява животни и пие и яде различни неща с цел да се справи със скъсяването на теломерите и да открие ключа на вечната младост."

На сайта на компанията си Стоянов наистина разглежда различни методи за забавяне на стареенето, които в момента се разработват в някои от най-големите лаборатории в света. Той обяснява предимствата на т.нар. удължаване на теломерите (специфични участъци от хромозомите) и инжектиране на стволови клетки. Но освен това предоставя доста крайни разработки, като описва как живо животно да бъде подготвено за замразяване, как организмът да бъде стресиран максимално с цел да се "активират" стволовите клетки, както и как човек да свърже тялото си чрез USB кабел към компютър, като забоде игли не много надълбоко в мускулите си. Той дори е направил таблица с подробна информация с размерите на така ценните теломери в различни части от тялото на ембрион - в мозъка, в сърцето, в бъбрека, в черния дроб, в аортата и т.н. А за илюстрации на свои разработки Стоянов използва кадри с чудовището от филма "Прометей" на Ридли Скот.

От Министерство на здравеопазването категорично завиха, че Владимир Стоянов няма фирма, която официално да е лицензирана за работа с генетичен материал. В социалните мрежи се появи дори информация, че бащата, изискал плацента и нападнал лекарка, в "Шейново", и собственикът на фирмата за генетични проучвания са двама различни човека със съвпадение в имената. От Софийската районна прокуратура обаче потвърждават, че Владимир Стоянов има криминално досие. Още на 17 години е задържан за грабеж и за притежание на наркотици. Миналата година през октомври е арестуван, защото е криел 22-ма иракчани в къща в София. А в момента срещу него се водят две дела - за грабеж и за предизвикване на пожар.

В личния си профил във фейсбук д-р Валери Велев от СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Ив. Киров" споделя мнението на доцент по генетика, навремето преподавал на Стоянов: "Индивидът е опасно луд и със сигурност при нормален преглед не би могъл да си извади свидетелство от психодиспансер. Но за съжаление, СУ беше осъден за дискриминация на болни и инвалиди, поради което от години не се изисква вече подобно свидетелство за психическо здраве... Аз го късах три пъти на изпит и още два пъти го къса 100% единодушно свикана комисия. Но на третия път на комисията беше намекнато да го пусне с тройка, тъй като след всяка двойка следваха писма до премиери, президенти, министри, телевизии и вестници с хули и обиди към СУ. Така че казах на колегите от комисията да му пишат колкото решат, а аз ще се разпиша на протокола въпреки абсолютната му научна неукост и неграмотност."

А администраторът на групата "Да спасим Западен парк" отправя още по-сериозни обвинения срещу Стоянов: "Предполагам, вече всички чухте за "юнака", пребил акушерката в "Шейново". Този екземпляр ни е "добър познат", тъй като от две години живее в непосредствена близост до Западен парк и оттогава тормози както хората, които се опитват да стигнат до парка, така и съседите си. Едно от първите му "геройства" беше да прегради улицата с желязна порта, като по този начин блокира както достъпа до парка, така и достъпа на хората, които имат имоти на тази улица. След това нашият герой открадна 10 овце, едно магаренце и започна да се занимава с животновъдство върху 10 декара заграбени имоти и в самия Западен парк. По някое време реши да "облагороди" заграбените имоти, като ги запали и изгори една от къщите в съседство. Слава Богу на парка му се размина горският пожар. Междувременно е бил превърнал къщата в разпределителен център за бежанци. "Качулките" са изкарали оттам няколко буса с емигранти.

Хора, които са се опитвали да преминат по улицата към парка, споделиха, че е стрелял с пушка във въздуха и ги е гонил с брадви и ножове. За всичко това властите са били известени. Ние сме подавали сигнали за блокирания достъп до парка и "животновъдството" в него. Наистина от общината премахнаха железните порти, но полицията не е предприела никакви други мерки да озапти тоя луд и ето го резултата на лице. Пита се защо някой престъпник трябва да го покажат по телевизията, за да се задействат активно властите?" Някои дори изказват притеснения, че отглежданите животни също са били с цел генетични опити. Д-р Валери Велев дори коментира във фейсбук: "Овцете са му за плаценти. Не се шегувам." Друга потребителка пише: "Щях да се пошегувам, че е забременил разни девойки с цел получаване на повече плаценти, но сериозно си мисля, че плаща на жени да се представя за баща на детето и да му дават плацентите, защото не е намерил друг начин да се сдобива с тях."

Лабораторията на Стоянов се намира в Западен парк.
Лабораторията на Стоянов се намира в Западен парк.
В някои страни при желание на родителите плацентата е възможно да се предостави на родителите. У нас обаче това не е разрешено. В Наредба № 1 от 09.02.2015 г. за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения категорично е упоменато, че: "На задължително третиране чрез изгаряне в инсинератор подлежат биологичните медицински отпадъци, всички отпадъци, образувани от дейността на изолаторите в инфекциозните отделения, лабораторните отпадъци и отпадъците, съдържащи химични вещества, отпадъци, съдържащи тежки метали, експлозивните отпадъци и отпадъци от опаковки под налягане". Според правилника плацентата се третира като биологичен медицински отпадък.

Съществуват групи хора, които настояват това да бъде променено и родителите да имат право да запазят плацентата след раждане, ако желаят. Лекари признават, че в някои случаи тя все пак се предоставя на майката и бащата, но се прави неофициално. Най-често се използва от родителите като част от модерния напоследък обичай да се зарови в земята, като над нея се посади дърво. Интересното е, че подобна практика е била част от българските традиции в миналото, когато веднага след раждането плацентата на родилката се е заравяла под плодно дърво, за да оживее детето.

Защо някои ядат плацентата веднага след раждането, четете в хартиеното издание на "168 часа".