Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 13 април Борисов, Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Валери Симеонов обявиха, че ще управляват пълен мандат.
На 13 април Борисов, Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Валери Симеонов обявиха, че ще управляват пълен мандат.

Акцентите в документа за управление до 2021 г. - първо тук

4 месеца след регистрация в бюрото по труда младите ще са вече с поне 1 оферта - за работа или за учене. Ето най-важното от всички сфери

878 мерки за подобряване живота на българите и 63 приоритета съдържа управленската програма на кабинета “Борисов 3”, която е готова и приключва съгласуването си по министерствата. “24 часа” разполага с проекта.

Визията на управленската програма се опира на разбирането, че не държавата създава икономика, заетост и доходи, а те са функция на реалния сектор. Държавата създава правилата и формира бизнес средата. “Всички опити държавата да създава мащабна изкуствена заетост за сметка на данъците, събрани от гражданите, водят единствено до трупане на нови задължения за бъдещите поколения.

Усилията на държавата ще бъдат насочени към подкрепа за съществуващата икономика и привличане на нови инвестиции.

В допълнение към ниските данъци ключови са работещата съдебна система, бързата и компетентна администрация, но най-вече

намаляване броя

и олекотяване

на всички

разрешителни

и лицензионни

режими.

Фискалната стабилност не е достатъчна за гарантиране на икономически просперитет, но през последните години получихме убедителни примери, че трупането на бюджетни дефицити, и то през дълъг период от време води до катаклизми в икономиката на дадена държава - с този пример, очевидно визирайки Гърция, кабинетът дава знак, че няма да харчи днес и да превръща в длъжници поколения наред.

Правителството

няма да вдига

данъците.

Съществуват редица възможности държавата да прилага политики за развитие на икономиката чрез грижа за всяко малко и средно предприятие, пише в документа. Гарантират се контрол върху монополите, честна конкуренция, национални програми за енергийната ефективност, на периферните и обезлюдени райони, както и за насърчаване на нови земеделски стопанства.

Обещава се пълна промяна на технологията на функциониране на държавната машина чрез ускорено въвеждане на

пълно

електронно

управление.

Като приоритет №1 е посочено стартиращото от 1 януари 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС. 12 събития на общността ще се проведат в София за периода, 3 от които - в категория А. Изрично е подчертано, че пред риска от фрагментация в съюза България е за запазване на единството му и задълбочаване на интеграцията между държавите членки.

Залага се на прагматичното партньорство и сътрудничество с цел реализация на националните интереси чрез общата външна политика и политика за сигурност на ЕС. Откроена е важността на активни действия на институциите ни в проекти по Плана за инвестиции в Европа (т. нар. План “Юнкер”), както и по Европейския план за външни инвестиции и Европейския фонд за устойчиво развитие, в това число чрез търсене на варианти за регионално сътрудничество.

Като цел е

посочено

присъединяването

ни към Шенген

и еврозоната.

А също - отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка.

В управленската програма е заложено българското участие в учения с видимо присъствие на алианса, включително на наша територия. Ще се приема Национална програма 2020 “България в НАТО и европейската отбрана” за увеличаване на разходите за отбрана и инвестиции във военни способности и развитие на проучвателна дейност. Предстои изготвянето на Национален план за

увеличаване на

разходите за

отбрана до

2% от БВП.

В рамките на алианса страната ни ще се бори с тероризма и в подкрепа на разоръжаването и неразпространението на оръжия за масово унищожение.

Планира се активен диалог на най-високо равнище с държавите от Югоизточна Европа. А също - подкрепа за евро-атлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, при спазване на принципа на собствените заслуги като определящ напредъка на всяка от тях. България ще споделя опита си в интеграционния процес, като отстоява като водещ принципа на добросъседските отношения. Страната ни ще подкрепя продължаването на преговорите по нерешени въпроси между Белград и Прищина.

Приоритетни според управленската програма ще са и отношенията с Турция, които ще се развиват на принципите на добросъседство, взаимно отчитане на интересите и ненамеса във вътрешните работи.

Ще държим и на изграждане на междусистемни газови връзки със съседните страни, както и за наше участие в международни енергийни проекти.

И защитата на правата и интересите на общностите на сънародниците ни зад граница, свързани с преподаването на майчин език и осигуряването на учебници е приоритет на “Борисов 3”.

Общи усилия в ЕС по решение на проблема с миграцията на принципите на равнопоставеност и солидарно разпределение на отговорностите между отделните членки, предвижда програмата на кабинета. Планират се усилия за по-радикална реформа на Дъблинския регламент за ефективен контрол върху външните граници на ЕС, с траен ангажимент на ЕС за подкрепа за държавите членки на предна линия.

Ключов акцент на правителството е също

балансирано

развитие на

регионите в

България.

С финансови и икономически инструменти ще се насърчават инвестициите в по-слабо развитите.

Ще се направи Наредба за критериите на ВиК операторите и минимални изисквания към персонала им, а също - стратегия за финансиране на отрасъла и механизми за намаляване на въздействието на инвестициите върху цените на водата.

Преодоляване на негативните демографски тенденции чрез различни мерки, включително гъвкаво работно време за родителите, залага програмата “Борисов 3”. Има мерки за оптимизиране на Центъра за асистирана репродукция.

Наред с раждаемостта, управляващите

ще насърчават

активния живот

на възрастните

хора, като за целта ще се напише и индекс, който отразява прогреса в тази посока. Показателите ще се следят и на национално, и на регионално ниво. На 2 г. ще се пише доклад как се отразява Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора в секторните политики.

Ще се създават условия за равнопоставеност на жените и мъжете във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот.

Поне 50 000

безработни

ще минат

на обучение

с бюджетни

средства

за 4-те години на управлението. Това ще става не безразборно, а по стройни списъци с търсените от работодателите професии с информация от регионалните комисии по заетостта и средносрочните прогнози за търсенето и на труд. Ще се осигурява обучение за заемане на свободните работни места в региона.

Други 4000 ще получат “ключови компетентности” за заетост в малки и микропредприятия, пак с финанси от държавата.

Най-малко 100 000 търсещи работа и неактивни лица от уязвими групи ще бъдат подготвяни за заетост със средства от програма “Развитие на човешките ресурси”, а други 150 000 ще минат обучение. Такова по дуалната система се полага на още 400 младежи. Целта е до края на мандата

броят на

продължително

безработните да

намалее поне

с 30 на сто.

Ще се направи пакет от посреднически услуги за хора с увреждания и ще се определи квота от свободни работни места, подходящи за тях.

Пилотно в Северозападна България ще се осигури 6-месечна заетост на 7000 души, а други 2100 ще бъдат обучени. За целта държавата осигурява 21,5 млн. лв.

Всеки младеж в страната до 4 месеца от неговата регистрация в бюрото по труда ще получава предложение за обучение или заетост, залага планът “Борисов 3”. Това е нова национална програма, осигуряваща “бърза писта за работа” на завършващите средно образование.

Ще се повишават както минималната заплата - на 650 лв. в края на мандата (при 460 лв. в момента), и средната - на 1500 лв. през 2021 г. (при 1012 лв. сега), така и доходите на пенсионерите.

В правителствената програма

акцент е

сигурността.

Ще се разработят специализиран софтуер и методика за наблюдение и противодействие на тероризма. Акцент се поставя върху критичната инфраструктура - транспорт и големи търговски центрове. Ще се направи и Национална програма за сигурността на пристанищата и корабите. Фиксират са мерки срещу каналджийството и трафика на хора. В защита на хората от битова престъпност се назначават 1000 полицаи. Съставът на МВР се укрепва с още 8000 разследващи, 2000 от които - на щат. Ще се конфискува имуществото на телефонните измамници.

Заложено е двойно увеличение - от 1000 на 2000 подготвени кадри, които излизат от Академията на МВР годишно.

Ще се пишат почти 50 нови закона или изменение в съществуващите. В първата категория са такива за детето и семейството, за храните, за социалните услуги, за хората с увреждания.