Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Токът поскъпва средно с 1,5% СНИМКА: Архив
Токът поскъпва средно с 1,5% СНИМКА: Архив

Цената на тока от 1 юли за битовите потребители на ЧЕЗ се повишава с 2%, за EВН – с 1,7%, „Енерго Про“ – с 0,41%, постанови КЕВР. Средно увеличение за домакинствата е 1,5%. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след закрито заседание за цените на тока, топлинната енергия и газа от 1 юли. Странно е, че комисията решава цените в деня, в който те влизат в сила, но от КЕВР заявиха, че това не е нарушение на закона и е трябвало време, за да се направят окончателните сметки.

За небитовите клиенти при всички дружества има сериозно намаление на цената на дневната енергия, когато се използват електромери с 2 скали. Има намаление на върховата енергия и на нощната за някои дружества, каза Иванов.

От 1 юли електроразпределителните дружества ще купуват тока за покриване на технологичните си разходи по цена на обществен доставчик, която е над 70 лв. на мегаватчас. До голяма степен се премахва кръстосаното субсидиране за абонатите на „Енерго про“, и почти изцяло за EВН, заяви председателят на КЕВР.

Цената на природния газ за третото тримесечие се увеличава с 1,91 на сто, постанови КЕВР. Да припомним, че от 1 април поскъпването на синьото гориво бе с 29,7%, което повлече след себе си увеличение на цената на парното от 18 до 30% за различните градове.

Сега поскъпването на топлинната енергия за топлофикациите, които са на газ, е около 2%, за София увеличението е 0,98 на сто. Малко повече е увеличението за четири топлофикации, които са на въглища. Средното увеличение на топлата вода е 3%.

Въпреки, че трета година да продължава реформата в енергийния сектор, българските потребители реално не чувстват тази тежест. За 3 години цената на тока се е увеличила с 2,5%. Ще направим всичко възможно и в следващите години клиентите да не чувстват допълнителна тежест, каза още Иванов.