Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Столичанка се разхлажда с минерална вода до халите в София-
Столичанка се разхлажда с минерална вода до халите в София-

Малките деца и хората над 65 години са силно уязвими. Водата - в стъклени бутилки

"При температури навън от 42 и повече градуса инфарктите и инсулитите са малко, но общата смъртност е по-голяма - увеличават се топлинните и слънчевите удари - каза за “24 часа” кардиологът доц. Сотир Марчев. - Колкото повече градусите се доближават до зоната на температурен комфорт от 18-25 градуса, толково по-малка е и смъртността.”

Горещините са смъртоносно природно явление, което често подценяваме, защото не е така зрелищно като бурите и земетресенията например. Екстремните жеги са изпитание за организма особено на възрастните и на хората с хронични заболявания. В основата на проблема е обезводняването, обясни известният кардиолог.

Причината е, че в горещото време се изпотяваме повече, а изпотяването причинява обезводняване.

Обезводняването

намалява

обема на кръвта

и пулсът

се ускорява

Сърцето трябва да свърши своята обичайна работа с по-малък обем кръв и му се налага да я върти по-голям брой пъти в минута. Затова в топлото време най-често лекуваме тахикардии (ускорен пулс), дава пример доц. Марчев.

Сред най-рисковите групи са хората над 65 г. Около тази възраст терморегулацията става по-несъвършена и хората често губят реалното усещане за околната температурата. Препоръчвам да пият често вода. Да не излизат в обедните часове, а когато са навън, да носят леки светли дрехи от естествени материали, да слагат шапка. Голям риск има и за малките деца, които също лесно може да получат топлинен или слънчев удар в горещините, предупреди специалистът. Той съветва при липса на възможност жилищата да се охлаждат, те да се изолират от нахлуващата отвън топлина. Най-достъпните начини са да затваряме прозорците сутрин, като не забравяме, че когато щорите са метални, а завесите тъмни, те се нагряват и излъчват топлина към дома.

Ако нямаме завеси от типа блекаут, които не пропускат светлината и по този начин ограничават топлината, може

за изолация

да се сложат

светлоотражатели

между стъклото

и пердетата

Важно е също да се има предвид, че при определени условия използването на електрическите вентилатори е безполезно и дори може да увеличи усещането ни за топлина. Когато температурата в помещението е под нашата телесна, вентилаторът ни разхлажда. Като насочва въздушната струя към нас, той благоприятства изпаряването на потта и така улеснява терморегулацията ни. Но

при 35-37° в дома

вентилаторите

ни загряват,

защото насочват въздух, който е топъл колкото сме и ние. Така че в много горещи помещения те по-скоро вредят, полезен може да е само климатикът, напомня доц. Марчев.

В екстремните горещини е разумно да се намали физическата активност особено от хората, които работят на открито или не се отказват от тренировки навън. Работата на мускулите е свързана с повишаване на телесната температура, води до по-обилно потене и обезводняване. Затова за най-тежки се смятат маратоните в Долината на смъртта в САЩ и т.нар. Пясъчен маратон в пустинята Сахара в Мароко, където горещините са убийствени. Участниците в това свръхпредизвикателство към човешките възможности губят до 4 литра пот под лъчите.

Подобни на пустинните са

температурите

в паркирани на

слънце коли -

може да стигнат

60-70 градуса, предупреди доц. Марчев. Топлото купе е “хибриден” здравен риск и поради навика по път да пием вода от пластмасови бутилки, които не трябва да се държат на слънце, тъй като при нагряване отделят разни субстанции. Затова при над 25 градуса най-добрият съд за вода е стъкленият.

Като цяло колкото повече хлад си осигурим в адския пек, толкова по-добре ще се чувстваме. Приближаването до горната граница на зоната на комфорт ни приближава към оптималните условия за работата на организма. Затова и очакваното понижение на температурите може само да ме радва, коментира доц. Марчев.

В понеделник по-хладно с 15 градуса

Събота ще е последният горещ ден от поредицата на Балканския полуостров. В София термометърът ще показва 37 градуса. Най-горещо ще е в Атина - 42 градуса.

Най-високите температури у нас ще бъдат измерени в Плевенско, Русе и Велико Търново - до 42°, а в Сандански и Видин - 41, каза шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. Малко по-хладно ще е по Черноморието заради бриза - до 32-33 градуса.

Ще е идеално за планина, където по курортите ще е между 28 и 30 градуса.

През нощта срещу неделя ще се проявят първите предвестници за предстоящото захлаждане. Ще завали по поречието на Дунавската равнина. В неделя облачността ще се увеличава. Над страната ни ще премине студен атмосферен фронт, ще се образуват мощни купесто-дъждовни облаци. Следобед в Западна и Северна България се очакват силни гръмотевични бури.

Има условия и за силни градушки, каза метеорологът. В Плевенско и Русе ще се излеят до 30-50 л/кв.м. В неделя няма да е подходящо за високопланински туризъм, както и въобще за разходки в планината.

Срещу понеделник валежите ще достигнат до Черноморието и ще започне чувствително захлаждане.

В първия работен ден от другата седмица ще е от 21 до 28 градуса, което означава, че температурите ще се понижат с 10-15 градуса, уточни Петър Янков. Ще духа вятър, а валежите ще обхванат цялата страна. По-интензивни ще са в Дунавската равнина и в източните части на страната. Ще паднат 15-20 литра на квадратен метър.

Във вторник ще превалява в Източна България. Ще е хладно, но през деня дъждовете постепенно ще спират и ще има разкъсана облачност.

В сряда и четвъртък ще е предимно слънчево и постепенно ще се затопля пак, като температурите ще достигнат до 27-32 градуса.

В петък започва нов период с валежи, който ще продължи и през почивните дни. Тогава обаче не ни очаква чувствително захлаждане, обясни каква е дългосрочната метеорологична прогноза Петър Янков. (24часа)

10 припаднаха в Благоевград, 3-ма
в Пловдив, мокрят улиците в Плевен

Трима припаднаха в Пловдив на улицата само до обяд, след като живакът удари 41° в 15 ч. От Бърза помощ обясниха, че става въпрос за възрастни с хронични заболявания, и призоваха да се ограничат излизанията навън в жегата. 7 екипа дежурят през деня, а 6 - нощем. Медиците са залети от обаждания и за прилошавания у дома. Очаква се в следващите два дни, когато се чакат до 42-44 градуса, сигналите да скочат.

400-те метачки от общинските дружества са с ново работно време - започват в 6 ч и приключват по-рано, имат осигурена почивка във фургон и вода, а на косачите в парковете са раздадени специални очила.

В Благоевград екипите на Бърза помощ в петък до ранния следобед обслужиха над 10 припаднали. Всички са свестени на място и после откарани по домовете. Повечето са на средна възраст около 40-50 г. От инфаркт обаче почина мъж в района на благоевградското с. Делвино.

Общинската администрация в Бобов дол в четвъртък и петък обслужваше граждани с променено работно време. Заради жегите чиновниците бяха на работа от 7,30 до 14,30 ч.

В Разлог пък преместиха по-рано традиционния фестивал “На армане с тъпане”. Той се провежда тази събота с над 500 участници от цялата страна.

Пикът на юнските жеги в Търново съвпада с Втория международен фестивал “Ежедневието на средновековен Търновград” на Царевец. Общината е осигурила на участници и гости допълнително вода. За да не се рискува здравето на хората днес, когато темпетатурата там се чака да прехвърли 40°, организаторите преместиха една от най-зрелищните атракции - възстановка на битката на цар Калоян при Одрин от 1205 г. и пленяването на Балдуин Фландърски, за вечерта. Тогава ще бъде представена и жива картина от коронясването на Калоян.

Заради жегите местни фирми, чиято работа е на открито, промениха работното време от 6 до 15 ч.

Африканските горещини са райско време за ягуара и лъвовете, обясни пък директорът на зоопарка в Ловеч д-р Ивайло Станков. Другите животни обаче търсят сянка. На служителите помагат 4-ма затворници, които на всеки час доливат вода на животните.

В Плевен общината раздава безплатно вода, улиците се оросяват от почистващите фирми. Пунк за вода разкри и БЧК в Пазарджик.

Заради жегата енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена изтегли с половин час сутрешните служби в храма “Св. Георги Победоносец”, така че да приключват до 8,30 ч и богомолците, повечето възрастни, да се приберат по хладно. Той завършва проповедите си с предупреждения към хората да не излизат в жегата и да пият повече вода.

От "24 часа"

Пожарникари отпушват шахта на наводнена улица в Берлин.
Пожарникари отпушват шахта на наводнена улица в Берлин.