Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради нападението студентката спряла да излиза от дома си и прекъснала следването си

„Извинявай, извинявай, извинявай! Не знам какво да кажа, за да извиня постъпката си. Аз самият съм в шок от това, не знам защо ти го причиних!“ Светослав Стойков се изправи на крака и произнесе прочувствено извинение пред жената, която ритна без причина по стълбите на метрото в Берлин на 27 октомври миналата година. Стойков се разплака, а сред зрителите в съда се разплакаха с глас и жена му и сестра му.

Младата жена, която пострада от ритника – 26-годишната студентка Яна Курцман, изслуша внимателно пледоарията на Стойков и заяви: „Чух извинението. Бих искала да го приема, но не мога. Смятам, че господин Стойков трябва да понесе отговорност за стореното!“

В съда младото момиче дойде с приятел и майка си. Сядайки на скамейката за показания внимателно разгледа Стойков, но той не смееше да вдигне поглед към нея. След това Яна разказа онова, което е преживяла след нападението.

Във въпросната нощ била на гости на приятелка. Тръгнала си малко преди полунощ. Изпуснала обаче влака си и слязла в метрото да изчака следващия на топло. Сложила слушалки с музика и качулка. „Бях потънала в своя си свят, изобщо не разбрах какво е станало. Внезапно излетях с огромна сила по стълбите надолу и се ударих. Учудих се дали съм се спънала, но към мен се затичаха хора и запонаха да ми помагат. Казаха, че някой ме е ритнал“, рзказа тя. Обърнала се и видяла как Стойков се отдалечава, а един от придружителите му вдига бутилка бира от стълбите и го настига.

„Болеше ме много, усетих, че по лицето имам кръв и не знаех откъде се стича. Уплаших се. Чак по-късно установих, че не мога да си опъвам ръката докрай, както и да движа коляното. Бях шокирана от случката“, разказа момичето. Една жена й помогнала да събере разпиляното от чантата си, седнала и изчакала полицията и линейката. В болницата прекарала три часа. Прегледали я и гипсирали ръката й.

Носила гипса две седмици. „По-лошото бе психическата травма. Не можех да продължа обичайното си ежедневие. Спрях да излизам от къщи, изолирах се. Така четири месеца. Прекъснах следването си. Наложи се да търся помощ от психолог и минах през една терапия. Сега вече се чувствам добре, макар излизането сама вечер все още да не ми е по силите“, описа Яна.

След нея показания даде и полицайката, която първа е пристигнала на спирката на метрото. „Момичето не бе на себе си, в пълен шок. Околните успяха да опишат двама от нападателите, но не ги открихме“, разказа тя.

Преди в съда да дойде студентката пък показания дадоха три жени, пред които Светослав Стойков е мастурбирал две седмици преди нападението си над Яна Курцман. На 13 октомври той издебнал две полски студентки пред дома им. Те тъкмо тръгвали към лекции, когато той привлякъл вниманието им иззад дървената преграда край паркинга пред кооперацията. „Чух шъткане, обърнах се и видях, че бе проврял пениса си през една пролука. Смееше се“, разказа първата свидетелка – Дагмар. Адвокатът на Стойков постави под съмнение това, което е видяла и я попита може ли да различава уриниране от мастурбиране. „Разбира се“, отвърна полякинята възмутено. „Може просто да е уринирал и да е изтръскал пениса си“, опита се да обясни адвокатът, но на това с възмущение реагираха съдийките, както и публиката. „Я покажи ти как уринираш“, провикна се един от гражданите, дошли да наблюдават делото. Главната съдийка направи забележка на адвоката, но той настоя, че е от значение дали пострадалата може да прави разлика между тези две действия. „Откъде една жена ще знае как уринира един мъж, освен ако не е наблюдавала такива неща преди това“, попита защитникът. Неговата партньорка, вторият адвокат на Стойков, добави: „И как тя е разбрала какво вижда, по какъв начин точно е успял да мастурбира клиентът ми, ако пенисът му е бил в дупката на оградата. Къде му е била ръката?“ На това Дагмар отговори, че е на 28 години и има деца, така че прави разлика между еректирал и нееректирал член. Съдийката я подкрепи и помоли адвокатът да спре това издевателство. Той си взе бележка и не повтори неудобните въпроси към следващите две свидетелки, които разказаха за подобни инциденти със Стойков същия ден.

Защитата на Стойков се опитва да убеди съда, че той е бил невменяем по време на деянията си и не може да носи отговорност за тях. Ако успее, вместо в затвора, Стойков ще отиде в психиатрия. Обвинението обаче все още настоява, че ритникът е можел да бъде фатален и ще иска 10 години затвор. Дали двете страни щ еостанат на позициите си, зависи от експертизата на психиатрите, която ще бъде представена на следващото заседание. Присъдата ще се произнесе на 6 юли.