Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холандската група "Кенсингтън" под купола на Бузлуджа.
Холандската група "Кенсингтън" под купола на Бузлуджа.

Въпреки че е нелегално, изпълнители пътуват от различни краища  на света, за да влязат в чинията

Макар влизането в Бузлуджа да е забранено и опасно, тя е привлекателна дестинация за ентусиазирани музиканти. Те пътуват от цял свят до България само за да заснемат няколко минути материал за своите клипове, за който не плащат и стотинка.

Едно от най-известните видеа е на французите CRCV, които, заедно с група трасьори, създадоха клипа към парчето си Bad case през 2013 г. В него младежите правят волтове из опасните коридори на монумента без страх, че нещо може да се срути върху тях.

Година по-късно рапърите от Perfect Hand Crew, също от Франция, щурмуваха Бузлуджа, снимайки видео за песента си Winter Is Coming. Те

необезпокоявано

се разхождат не

само в чинията,

но и в други изоставени сгради в околността.

Също през 2014 г. финландската група Haloo Helsinki! влезе в родните медии, като нелегално заснеха своето парче Vihaan kyllastynyt на върха.

Всъщност те не са толкова смели, защото набезите им вътре в Бузлуджа са минимални - цялата група се подвизава пред монумента, а единствено барабанистът им се показва за няколко секунди в центъра на огромната зала.

През 2015 г. американската експериментална банда Algiers също заснема своя клип за Irony. Utility. Pretext. на Бузлуджа. В 3 - минутното видео се виждат и кадри от други, отдавна забравени комунистически паметници.

Същата година диджей номер едно в света - холандецът Hardwell, също избира дестинацията Бузлуджа за своето парче Echo. Чинията не се вижда в кадрите, но двете ръце, държащи факли пред нея са една от главните сцени на действие. За сметка на това холандската банда Kensington

смело разполага

всички свои

инструменти

под покрива на Бузлуджа, и то през зимата. В свое интервю пред bTV младежите разказват как почти са замръзнали на върха, но красотата и атмосферата на мястото са си заслужавали.

Последното видео, заснето на върха, е техно парчето на Idealist - Time Lapse (Sven Weisemann Remix). В клипа обаче няма хора, а само красиви кадри на някога величествения паметник.