Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неволна грешка набеди музиканта Робърт дел Ная за прочутия графити майстор.

Появата на творбите на художника съвпада с концертите на бандата Massive Attack.

Почти всеки е виждал графита на малко момиче с червен балон и едновременно с това се сеща за името на майстора зад него. Мистичният Банкси оставя своите послания навсякъде по света, но никой не може да се похвали с това, че го е виждал или че със сигурност знае името му. С влизането си в модерната култура Банкси привлича конспираторите, чието главно хоби е да разкрият самоличността му. Имало е много предположения за това кой стои зад момичето с червения балон - от хаотични имена до група от хора. Но истината си остава някъде там.

В последните дни около името на Банкси отново се заговори. И този път вече може би знаем автентичната самоличност на артиста. В предаване на британско онлайн радио известният диджей Голди смело реши да коментира изкуството на графитите и как то генерира продажби. Според него всичко, което се изисква от един продукт да е успешен, е фланелка с триизмерна буква и отдолу да пише “Банкси”.

“Аз много уважавам Роб, той е брилянтен художник, който преобърна света на изкуството”, несъзнателно казва Голди и веднага щом усеща какво е направил, сменя темата. Но духът от бутилката е вече изпуснат. Неволната реплика потвърждава слуховете, които от доста време кръжат в онлайн пространството, че Банкси е музикантът Робърт дел Ная - основател и лидер на трип-хоп групата Massive Attack.

Феновете и на бандата, и на артиста веднага намериха сходство между двамата.

Робърт дел Ная е роден в Бристол и прекарва годините преди създаването на Massive Attack в друга местна банда, наречена The Wild Bunch. По същото време, много преди да стане известен, се подвизава и като графити майстор. Голди пък, преди да се посвети на електронната музика, се е движил в света на уличните артисти и оттогава отлично познава Робърт дел Ная, навързват две и две журналистите на Острова.

Въпреки че никой не знае кое е родното място на Банкси, то кариерата му със сигурност започва от Бристол през 90-те с графита The Mild Mild West, нарисуван малко преди Massive Attack да покори света.

Докато се занимава с изкуството върху стени, Дел Ная започва да се подвизава под псевдонима 3D. Твърди се, че именно той е започнал модата в Бристол да се правят графити с шаблон. И до ден днешен неговите творби красят обложките на албумите на Massive Attack.

Освен че стилът им на рисуване е сходен, това, което навежда феновете на мисълта, че са един и същи човек, е фактът, че Банкси също използва шаблони за своите произведения.

Но стилистиката и миналото не са единственото, което свързва артистите. Слуховете, че Робърт дел Ная е Банкси, се появяват периодично през годините, а той винаги ги отрича, но не оспорва факта, че двамата са приятели. Всъщност дори твърди, че графити майсторът е фен на бандата му и е присъствал на няколко от концертите им.

През 2010 г. Дел Ная се появява на премиерата на шеговития документален филм на Банкси - Exit through the Gift Shop. За да върне услугата, художникът пише пролога на книгата на музиканта - 3D & the Art of Massive Attack. В него, той представя Дел Ная като свое вдъхновение: "Когато бях на около 10 години, едно дете, наречено 3D, рисуваше здраво улиците.

Той напусна живописта и формира групата Massive Attack,

което може би е било хубаво за него, но е голяма загуба за града."

Но това, което според феновете е най-голямото доказателство, се появи миналата година. Тогава журналистът от “Дейли мейл” Крейг Уилямс направи разследване и установи, че появата на графитите на Банкси съвпада с датите на гастролите на Massive Attack или диджей сетовете на Дел Ная в съответните градове.

31-годишният мъж откри поне шест пъти, при които са се появили стенописи на Банкси малко преди или след концерти на групата в същия град.

Например седмица преди Massive Attack да има шоу в Торонто, в града се появяват графити на Банкси. В Сан Франциско пък бандата има гиг на 25 и 27 април, а графит се появява на 1 април. Друг път Massive Attack пребивава в Ню Йорк, докато художникът рисува The Street Is in Play в квартала “Чайнатаун”. През 2008 г. Банкси създава 14 творби в Ню Орлианс, а Дел Ная се подвизава в града по същото време, пишейки песни за документалния филм "Бурни води", също посветен на трагедията.

По същия начин връзка между концерти и графити има в Мелбърн, Бостън и Лос Анджелис.

Тази година пък се откри хотел Walled Off във Витлеем. Освен като сградата с най-лоша гледка мястото стана известно и с това, че е изцяло украсено от Банкси. Хотелът приветства своите гости с музика не от кого да е, а Massive Attack.

Ала музикалното списание NME дава още едно потенциално обяснение на "криптираното" послание на Голди: възможно е диджеят да е потвърдил втората "теория на конспирацията" около Банкси. Тя гласи, че 42-годишният Робин Гънингам от Бристол е реалният автор на графитите. Съмненията около него се появяват, когато криминалисти сравняват техниката му с тази на близо 192 творби на Банкси. Но съмненията винаги остават.