Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

75% от така модерните спинери са опасни за здравето, показва проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Изследвания от последните дни твърдят, че в продуктите има високо съдържание на живак и олово, които са рискови за децата.

Една трета от спинерите на нашия пазар са потенциално опасни, алармират специалисти. Те тестват продуктите за наличие на олово и живак. Живачните съединения проникват в организма през дихателната система, храносмилателния тракт, през кожата и лигавиците. Те могат да провокират гадене, повръщане, диария. При продължителен контакт живакът се натрупва в организма и може да се стигне до бъбречни и чернодробни проблеми.

Специалисти уточняват, че по принцип до сериозни усложнения се стига единствено при излагане на много високи дози живак, които рядко е възможно да се съдържат в играчка, но все пак предупреждават потребителите да са внимателни. Оловото е особено опасно за бебетата и малките деца, тъй като влияе на нервната им система. Според изследване на американски учени 40% от хората имат високо съдържание на олово в организма, без дори да подозират. А този метал може да провокира мигрени, проблеми с кръвното, безсъние, проблеми с паметта, дори депресии.

В по-високи дози то се смята отговорно за бъбречни и сърдечни проблеми. Пред БНР шефът на Дирекция “Надзор на пазара” в ДАМТН Мирослав Йотов уточни: "Над 75% от проверените спинери през изминалата седмица се оказаха несъответстващи продукти, поради което се наложи да вземем и проби, които да изпратим в лаборатории. Нашата цел е не само да предотвратим наличието на несъответстващи продукти на пазара, но и на опасни продукти, които могат да причинят дори фатален изход при игра с тях.

При спинерите съществува риск от нараняване при недобра концентрация и недобро балансиране. Тези продукти са напълно забранени са използване от деца под тригодишна възраст, защото при някои от моделите дори и с минимална сила е възможно да се премахнат дребните части, които могат да причинят задушаване при поглъщане. Освен това някои от тях имат електрическа функция, тоест се захранват с батерия и крият още повече рискове. Това, което ни накара да направим проверка, са спрените на митница над 50 хиляди бройки спинери. Това са няколко контейнера. След това координирахме нашите действия с останалите страни членки на ЕС и се оказа, че в Системата за бърз обмен на информация има публикувани съобщения за опасни спинери от колегите в Люксембург."

В доклада на агенцията се уточнява: "Фиджет спинерът, хенд спинерът или просто спинерът е най-новият популярен продукт, който се разпространява много бързо сред децата и у нас. Основната му употреба е да помага на деца със синдром на дефицит и на деца, страдащи от аутизъм, но той все повече се разпространява и като играчка. Тези продукти трябва да отговарят и на изискванията на Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на играчките.

Проведени изследвания в трети страни показват, че в някои случаи моделите съдържат наднормено количество олово и живак. Затова в хода на инспекциите ще бъдат взети продукти, които ще бъдат подложени на допълнителни изпитвания. Изключително важно e да се знае, че съществува опасност от нараняване на откритите части на тялото при игра с тези играчки; продуктът изисква добра координация; не е подходящ за деца под 36 месеца; някои модели имат електрическа функция, захранвана с батерии тип бутон или R1, които не трябва да са достъпни без инструмент или с две независими движения; съдържат олово и живак, в материала от който са изработени."

Основният риск е от задавяне заради поглъщане на малките части, обясняват специалисти. Само преди месец в Тексас 10-годишно момиче бе оперирано по спешност заради задушаване с част от спинер. Момичето е спасено след бързата намеса на лекарите, а предупреждението на майката е споделено над 500 хиляди пъти в туитър. От Американската комисия за безопасност на продуктите изтъкват, че спинерите носят и много други рискове. Най-честите инциденти са свързани с удар заради изпускане или отхвръкване на играчката. Особено опасни са продуктите, които светят, свирят или извършват каквато и да е дейност, за която се изисква електрическо захранване.

Проверки на американските специалисти са установили, че много от моделите използват батерии, които не са сигурни и са леснозапалими.  От комисията за безопасност на продуктите предупреждават, че най-атрактивните модели за децата могат да доведат до изгаряния и наранявания. Регистрирани са дори случаи на токов удар от спинери, които не са отговаряли на стандартите за безопасност и не са имали ясно обозначен производител.

Специалистите поясняват, че най-важното е да не се купуват спинери, които се предлагат без опаковки и нужните етикети, на които да пише точно кой е производителят, както и на които липсват специални инструкции за безопасно ползване. От Американската комисия за безопасност на продуктите уточняват, че някои модели спинери не бива да се използват от малки деца, при контакт с вода или от лица с намалени способности за концентрация. Всичко това е задължително да бъде изрично упоменато на етикета.

Мирослав Йотов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор допълва: “Това наистина е много атрактивна играчка. Оказва се, че хиляди заводи, които са произвеждали други елементи за електроника или електротехника, в момента са пренасочили производствата си и произвеждат спинери за целия свят. На нашия пазар ще бъдат забранени партидите, които бъдат установени за опасни заради съдържание на високо количество на живак и олово.

Не бива все пак да плашим родителите и потребители, просто да ги насърчим да избират внимателно, да четат етикетите и да избират продукти, които са съответстващи, с нанесена маркировка С, с обозначено име и адрес на производителя, както и с всички предупредителни надписи за каква възраст са подходящи и със специфична инструкция, която да казва как и от кого може да се използва дадения продукт.”

Дали наистина играчките са подходящи за деца с аутизъм, четете в хартиеното издание на "168 часа".