Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Група младежи, участници в баркрол на Слънчев бряг, на път за следващото заведение
Група младежи, участници в баркрол на Слънчев бряг, на път за следващото заведение

Класация на организаторите: най-дисциплинирани са датчаните, най-разюздани - англичаните

Вторник най-силен ден - чужденците още не са похарчили парите

Събота вечер е. Около 20,45 ч към едно от оборотните заведения с викингско име в центъра на Слънчев бряг се стичат младежи от различни националности на възраст между 18 и 25 г. Оформят група от 30-ина души и потеглят към една от популярните дискотеки. Води ги българин, техен връстник.

След 3 часа

видът им ще е

различен, след

като е приключил

баркролът

Въпреки че придвижването им от заведение на заведение е шумно, на никого не правят впечатление песните, подвикванията и скандиранията. Те се усилват пропорционално на употребения алкохол с наближаване на полунощ.

В първите две заведения градусът още не е висок, но на третото младежите вече са върху масите - пеят, някои се разсъбличат, други тихо се полюшват в ритъма на музиката. И така до четвъртия бар, с който алкохолният тур приключва към 23 ч.

Всички баркролове завършват до 24 ч, за да се вместят в наредба на община Несебър за шума. Правят се 3 вида турове - с обиколка на 4, 5 и 6 заведения. Най-продължителните започват от 20 ч и завършват в полунощ. Сборният им пункт е заведение на метри от моста на плажа. За тура

повечето туристи

са се записали

с резервацията

при туроператорите, но услугата се предлага и на място. Десетки млади момчета с листовки набират желаещи за “голямата разходка” още на самата централна алея.

“Много митове се носят напоследък за тези баркролове. А те са едно младежко изживяване, което се предлага в много европейски курорти. Да не говорим, че Слънчев бряг изглежда като детска градина в сравнение със Сохо в Лондон”, казват организатори на пиянските турове и най-често дават Ибиса за пример. Акцентират, че те са доброволен акт на туриста.

Според собственика на едно от оборотните заведения на самите дюни в комплекса без тях Слънчев бряг ще е празен през май, юни и септември. По това време идват предимно млади хора. Това личи и по препълнените алеи, където туристи над 40 г. рядко се виждат.

Мнението на собствениците на заведения по маршрута на баркроловете е, че те

спасяват сезона

в слабите месеци

Обезпокоени са, че държавата ги е взела на мушка.

“Без тях всичко наоколо ще остане празен бетон”, категоричен е един от собствениците на барове. Това признават и хотелиери, които допреди 4-5 г. гледаха с лошо око на алкохолните турове - казваха, че развалят дисциплината в курорта. Сега обаче ги приемат като добър начин да запълнят базата си, особено през по-слабите месеци. През юли и август туровете се разреждат, тъй като по това време

идват семейните

туристи с

по-скъпи пакети

“Отговорът на въпроса да имали баркролове, или не, не е еднозначен. Нямам нищо против този бизнес, но да не става толкова показно и да е в определени зони”, казва председателят на Съюза на собствениците Елена Иванова. И отрича тезата, че благодарение на тях Слънчев бряг се пълни през май и юни.

“През май ги няма, а с такива нискобюджетни туристи оперират само 3 хотела в комплекса, което е нищо на фона на 103”, обяснява Иванова.

А съветникът на Валери Симеонов - хотелиерът Георги Николчев (виж блица с него на 3-а стр.) е категоричен, че се спекулира с твърденията за пренасочване на този бизнес към Златни пясъци.

Въпреки това алкохолните турове са една от най-желаните атракции, включени в пакетите на десетки туроператори в Слънчев бряг, и са се превърнали в негова емблема. Те се предлагат от 2002 г., когато започва голямото застрояване на курорта. Превръщането на комплекса в град е и основната причина според организаторите да ги има. Предлагали са се и през 90-те, но не в такъв мащаб.

Маршрутите са ясни, не се променят с години, тъй като заведенията, които предлагат баркрол, са 7-8. Във всеки бар групата стои около 40 минути, след което

се мести в

следващия

да се “доразбие” Гостите са посрещани с безплатни шотове, след което всеки си поръчва каквото и колкото иска.

През цялото време аниматори забавляват младежите, разиграват игри като състезание за най-атрактивна секс поза или еротичен танц, най-безобидно е надвикването с припяване на любима песен между момчета и момичета.

Млади британци, германци, холандци и скандинавци пият, танцуват и пак пият около бара, на който сексапилни танцьорки в оскъдни облекла поддържат градуса на настроението.

Накрая всеки тур завършва с дискотека, в която влиза цялата подпийнала тумба и с това се изчерпват отговорностите на организаторите. Какво се случва вътре и най-вече след края на купона, когато пияните младежи си тръгват не толкова организирано, е друг въпрос.

Някои са толкова неадекватни, че на сутринта се събуждат на плажа вместо в хотелската стая или със студена струя от маркуч, когато мият заведенията.
Тук е прекрасно,
хората са
страхотни.
Всичко е хубаво
- и алкохолът,
и морето,
казва 26-годишна британка, която е част от съботния баркроул в Слънчев бряг на 24 юни.

“За трети път съм в Слънчев бряг и не искам да си тръгвам”, казва 21-годишният германец Ник от Брауншвайг. И добавя, че в България алкохолът е 2 пъти по-евтин и досега не е имал проблеми след употребата му.

Най-силни са туровете във вторник, когато групите, пристигнали предния ден, нямат търпение да се потопят в нощния живот на Слънчака, казват хора от бранша.
В началото туристите все още имат пари, поръчват повече алкохол, докато в събота вече са се поохарчили, обяснява собственик на бар, включен в алкохолните турове. Той е категоричен, че баркролът не е главният виновник за имиджа на Слънчев бряг като алкохолна дестинация.

“Имаме си охрана, не поволяваме своеволия в заведението”, убеден е бизнесменът. Според друг в този бизнес големите младежки групи от Европа удължават сезона. “Това е младежки туризъм - през юли и август баркроловете се разреждат, по-често се срещат възрастни двойки и семейства с деца. Тогава сегментът е друг”, обяснява предприемач.
Собствениците на заведения категорично отричат да предлагат алкохол менте. Сред обществото битува мнението, че само първата чаша е с оригинален алкохол, а следващите са наливни, произведени незнайно къде в бидони.

“Миналото лято мобилни групи на митниците ме проверяваха 9 пъти. Идваха с епруветки за проби, но не откриха менте. Дори склад нямам, да държа толкова много бидони”, твърди собственикът на плажен бар. Според него няма смисъл да рискува с менте, тъй като
бутилка водка
от 9 лв. я
продава за 90
Според неофициалната класация най-дисциплинирани на алкохолните турове са датчаните, а най-разюздани - англичаните. Признават, че понякога с отделни участници е имало проблеми, но всичко е било в границите на нормалното. Но са категорични, че вина за безпаметното пиене в Слънчев бряг имат и денонощните супермаркети, които са на всяка крачка.

В много курорти в чужбина продажбата на алкохол след 24 ч е забранена, но тук 90% от магазините са на собствениците на хотели. Организатори на баркролове са обезпокоени, че шумотевицата около туровете ще прогони младите туристи на “Златни пясъци”, където тази услуга все повече набира скорост. В Слънчев бряг 3 дискотеки вече са затворили.

“За първа година нямаме записани туристи за баркролове”, казва представителят на големия немски туроператор ITS Начко Козарев. По маршрутите им лесно могат да се намерят “съпътстващи” стимуланти като разнообразни наркотици и прословутия райски газ, наречен още “смешен газ”. Той се продава в балони от по 5 и 10 лв. в зависимост от големината. 

Снимка за спомен преди началото на алкохолния тур
Снимка за спомен преди началото на алкохолния тур

“Веселите балони” се зареждат от малки метални капсули, които всъщност се използват в кулинарията за разбиване на сметана и смлени плодове за гурме изкушения, обясняват запознати. За първи път за райски газ в Слънчев бряг се заговори още преди 3 г.

Никой обаче не знае какво е съдържанието на балоните. Тази мистерия вероятно ще бъде разкрита до дни - в края на миналата седмица полицията в Несебър иззе няколко пратки от металните капсули и ги предаде за изследване в Регионалната здравна инспекция. Резултатите от пробите трябва да станат ясни до края на месеца. Запознати разказват, че модата на “веселите балони” е внесена от Великобритания, но там са забранени.

Установено е, че газът се получава при разпад на амониев нитрат, който пък се използва при бомбени атентати заради способността му да детонира. Според викач в едно от заведенията по крайбрежната алея продавачите на “смешни” балони били по-предпазливи през последните дни заради засиления интерес на полицията. При акция бяха проверени над 400 души в курорта - туристи и персонал, в ареста се озоваха и 10-ина наркодилъри. Сред тях бе нигериец, който работи като викач.

В курорта е публична тайна, че практикуващи тази професия, както и бармани и готвачи много често съчетават работата с продажбата на дрога. Те пласират малки дози, колкото да си докарат някой лев отгоре. Основно предлагат марихуана - най-разпространената дрога по морето, пико и екстази.

Пазарът е голям, в пика на сезона Слънчев бряг се превръща в половинмилионен град, признават криминалисти. Неслучайно
в битката за
“наркомясто” миналото лято се стигна до безпрецедентна стрелба в заведение, пълно с туристи.
Година след екшъна в заведението двете враждуващи групи - на Митьо Очите и на Божо Кравата, отново са в курорта начело с босовете.

Очите изглежда все по-добре, след като бе надупчен като решето, а Кравата вече е на свобода, но с повдигнато обвинение за лидер на организирана престъпна група.

Георги Николчев, хотелиер и съветник на вицепремиера Валери Симеонов по въпросите на туризма: Да има обособени зони извън курорта за алкохолен туризъм

- Г-н Николчев, вие като че ли сте един от противниците на баркроловете. Защо трябва да се забраняват? 

- А защо трябва да има организирано посещение на заведения. В Слънчев бряг има огромен избор, нека всеки сам да си намери мястото и да си пие колкото си иска, а не да се движат демонстративно на тумби из комплекса и да правят поразии. Съберат ли се повече от 5 пияни глави на едно място, ситуацията става неконтролируема. Да не говорим, че при големи групи няма гаранция и за качеството на услугата.

- Според организаторите обаче алкохол може да се вземе по всяко време от денонощните магазини в курорта.

- Да, но всеки сам си решава, а не ходи организирано в магазина. Защо трябва да се плаща предварително при резервациите за такава услуга?

- Може ли с нормативен акт да се спрат алкохолните турове?

- Може и не виждам пречки това да стане. Търсят се варианти.

- Какви други варианти има?

- През 2001 г. като общински съветник в Несебър при приемане на застроителния план на общината предложих младежкият туризъм с алкохолните турове да се изнесе извън Слънчев бряг в обособени зони, но тогава това не се възприе. Надделя алчността. Най-добре беше едно време в Приморско - младежкият туризъм бе изнесен в ММЦ без да пречи на почиващите.