Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около наследството на Хелмут Кол започнаха да се разиграват драматични сцени. Вдовицата на покойния канцлер Майке Рихтер се опита да изгони настоящия канцлер Ангела Меркел като един от ораторите на предстоящото погребение, а вместо нея да покани унгарския премиер Виктор Орбан. Причина за това според нея е, че на погребението речи ще държат само чужди лидери, сред които Жан-Клод Юнкер, Емануел Макрон, Бил Клинтън. Едва, след като приближени на Хелмут Кол я предупредили, че създава небивал скандал, тя се отказала от намерението си.

Хелмут Кол така и не прости до смъртта си на Меркел, чийто откривател за голямата политика е той, но тя се отрече от него публично при аферата с черните каси за ХДС. Според дългогодишни съратници на бившия канцлер той бил известен сред близките си с това, че е злопаметен и веднъж като загуби доверие, не прощава. „Въпреки това е невъзможно да се повярва, че Кол би поискал на погребението му реч да държи точно Орбан – антиевропеецът, човекът, който се опитва да отрече ЕС в този му вид“, коментираха негови близки. Бившият канцлер се срещна с унгарския премиер през 2016 година в дома си. Защо и как е станала тази среща обаче знаят вероятно само Майке Рихтер и хората около нея. Според колегите и приятелите на покойния канцлер през последните години той правел впечатление на човек, който не е „господар на волята си.“ Майке Рихтер преценявала с кого и кога да се среща. Постепенно всички негови близки и приятели били поставени в черен списък, накрая достъп до него имали само общо 11 души. В черния списък са и синовете на Кол – Валтер и Петер, заедно с внуците му.
В сряда Валтер Кол се опита да посети дома на баща си и да види тялото му, което се съхранява още там, но е бил изгонен с полиция, извикана от Майке Рихтер. Пред обективите на медии Валтер и дъщеря му остават пред затворената врата, а вместо втората съпруга на баща му да ги посрещне, от къщата излиза полицай. Видимо притеснен, той моли за извинение и тихо казва, че синът има забрана за влизане в дома. Причина е неспазен от него уговорен час да се чуе с адвоката на Рихтер, с който да уточнят тази визита. Неканен не можело да влезе. Кол твърди, че никой не му е звънял. Полицаят поднася съболезнованията си, синът ги приема и го успокоява: „Вие нямате вина за ставащото, благодаря Ви!“
Хелмут Кол е спечелил над 2 милона евро от книги и лекции през последните години и все още не е ясно кой ще е негов наследник.
Проблем с контакта с Майке Рихтер имат и представители на ХДС, както и на федералния архив, които настояват да получат архивите на Кол поне от периода на канцлерството му. Той вече им ги бе предал след слизането си от власт, но през 2010 – вече женен за Рихтер и тежко поразен от болести и травма на главата, изненадващо си ги поискал обратно.
Хелмут Кол ще бъде погребан на 1 юли. Дори и погребението му се превръща в скандал. Според вдовицата съпругът й не желаел да бъде положен в семейния гроб в Лудвигсхафен, където почиват родителите и първата му съпруга Ханелоре и където имало предвидено място и за него. Вместо това той ще бъде погребан с почести в селцето Шпайер, в което Кол обичал да ходи на литургия.
Плановете на Майке Рихтер за погребението на Хелмут Кол силно затруднили германските власти в организацията на държавно погребение, тъй като го направили почти невъзможно от логистична гледна точка. Сега тялото му ще трябва да бъде отнесено с хеликоптер до Шпайер и там да започне тържествената церемония. Преди това пък речи за Кол и делото му ще се държат в Европарламента в Страсбург.