Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПАНТЕЛЕЙ ПАЧОВ
ПАНТЕЛЕЙ ПАЧОВ

Пантелей Пачов не искал да тежи на семейството си, умря в единственото жилище, което закупил след властта

С куршум в главата е бил открит в петък последният първи секретар на БКП в Пловдив Пантелей Пачов.

78-годишният функционер се прострелял в дома си. Кооперацията, в която живее на ул. “Г. М. Димитров”, е само на метри от военния съд. Магистратите разбрали за трагедията, след като пристигнали полицейски коли и криминалистична лаборатория.

“По тялото няма следи от насилие. Категорично става въпрос за самоубийство. Използван е законно притежаван пистолет, който е иззет от местопроизшествието”, съобщиха от полицията.

Съпругата на Пачов - Етел, го намерила на пода в банята. Двамата се запознали в Москва, където той следвал инженерна физика. След като завършил, довел жена си в България. От брака си имат две деца. Синът им живее в Пловдив, а дъщерята - във Франция.

Според разследващите, преди да направи фаталната крачка, Пачов е казвал пред близките за намерението си. Имал напреднал рак на дебелото черво, в последните 3 месеца състоянието му се влошило.

Наскоро го

изписали от

болницата с

разсейки -

той знаел, че

е обречен

Оставил е прощално предсмъртно писмо до близките си.

“Искал е да се отърве от мъките и да не тежи на семейството си, към което бе силно привързан”, казват съседите му.

По думите им Пачов бил скромен и тих. Нямал самочувствието на бивше партийно величие. Поздравявал всички, спирал се на разговор, интересувал се от проблемите на съкварталците и дали може да им помогне.

Ще го запомнят

с обикновената

пазарска чанта,

с която всеки

ден излизал

от дома си

След обиколка по магазините сядал в Цар-Симеоновата градина. Понякога сам, друг път с приятели.

Комшиите са шокирани, че е страдал от онкозаболяване. Не давал вид, че има здравословни проблеми. Младеел за годините си и винаги ходел спретнато облечен.

В квартала са впечатлени, че за разлика от някои партийни активисти от миналото не е натрупал пари от високите постове, които е заемал - бил е дългогодишен зам.-директор на завода за пишещи машини “Марица” в Пловдив, 5 г. е оглавявал Градския комитет на БКП, членувал е и в Политбюро. 

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов (вляво) и Пантелей Пачов откриват паметна плоча на бащата и чичото на бившия първи в Пловдив.
Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов (вляво) и Пантелей Пачов откриват паметна плоча на бащата и чичото на бившия първи в Пловдив.

Притежавал само апартамента, в който живеел със съпругата си, както и стара лада.

“Беше много човечен и внимателен дори към най-обикновените работници. Голям радетел за изграждане на филиали на научни иститути в Пловдив.

Мечтата му бе в района на Родопската яка - там, където сега изникнаха богаташки палати, да направи голям научен център. Времето в управлението обаче не му стигна”, спомнят си негови съпартийци.

Те твърдят, че Пачов е бил недолюбван от висшите червени функционери, тъй като имал куража да говори истината.

“Това му носеше проблеми, неприятности и затруднения в работата. Беше в сянката на Иван Панев - предишния първи секретар на БКП в Пловдив.

За разлика от силовите методи на предшественика си Пачов бе фин в отношенията с работниците и интелигенцията и се ползваше с уважението им”, казват дългогодишни активисти на БКП.

Пачов се харесвал и на младите комунисти, тъй като им давал шанс да се докажат и ги издигал. Наблягал на модерната индустриализация на Пловдив и на развитото селско стопанство в региона. Подходите в партийната му работа не се възприемали от тогавашните първенци в града. Не бил и сред любимците на Тодор Живков.

Той е един от

подкрепилите

преврата срещу

комунистическия

диктатор

през 1989-а

В Пловдив още помнят как през ноември същата година Пачов лично излязъл пред демонстрантите на първия митинг срещу БКП.

Тогава напрежението ескалирало и имало призиви за нахлуване в Партийния дом. Бившият първи секретар на партията попречил на атаката. Пачов е участвал в Десетоноемврийския пленум за свалянето на Тодор Живков и се изказал в полза на решението на мнозинството.

“След демокрацията го обвиниха, че заедно с бившия шеф на милицията ген. Никола Калудов и Петър Георгиев, бивш първи секретар на Градския комитет на БКП, построиха 3-етажната кооперация в тиха централна улица на Пловдив.

Имаше проверки с какви пари е вдигната, но нищо не излезе от тях”, обясняват негови приятели. По думите им той

болезнено

понесъл

обвиненията в

далавери, тъй

като цял живот

бил честен

Такъв си останал до края.

Заради принципните си позиции Пантелей Пачов се ползвал с доверие в правителството на Андрей Луканов и бил пратен за български представител в комисията по закриване на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) на страните от Варшавския договор. 

Пачов на среща с интелектуалци от Пловдив на 6 декември 1989 г.
Пачов на среща с интелектуалци от Пловдив на 6 декември 1989 г.

След като се завърнал от тази мисия, той се пенсионирал. Според бивши пловдивски комунисти Пантелей Пачов си останал идеалист и остро критикувал “сегашната дребно-буржоазна социалистическа партия”, както се изразявал. Отвращавал се, че наследницата на БКП се отклонява от истинските леви идеи. Общувал със стари комунисти, излизал с тях на кафе и там споделял огорчението си от това, което става в БСП.

“Абсолютно трагична фигура. Започнал е живота си с огромна загуба - баща му и чичо му са обесени като антифашисти, тъй като участвали в нападението на концлагер.

Пантелей тогава е бил 3-годишен. И завърши земния си път така. Беше разочарован от промените, които по думите му не подобрявали състоянието на народа”, казват сподвижниците му. Депутатът от БСП Манол Генов го е видял за последно през октомври м. г. в родния му Асеновград, когато се отбелязвала годишнина от смъртта на баща му и чичо му. В града е поставена паметна плоча на загиналите и Пантелей Пачов често отивал да отдаде почит.

Пантелей Пачов ще бъде кремиран по желание на близките му. Районната прокуратура в Пловдив назначи съдебномедицинска експертиза за причините на смъртта. Образувано е и досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство, каквато е рутинната процедура при подобни случаи.