Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите провалила намаляването на ДДС от 20% на 18% за услугите в сектора

16 години преди Благой Рагин да подаде оставка и да заплаши, че ще скочи от третия етаж заради скандалната реплика за шведите, неговият брат Димитър наистина слага край на живота си след скок от мост на магистрала "Тракия" от цели 150 метра височина.

По онова време Димитър Рагин е един от основателите на известната "синя" фондация "Демокрация". През 2001 г. обаче избухва скандал около обвинението, че тя е

получила 200 000 долара дарение от фирма на скандалния Майкъл Чорни,

който по времето на премиера Иван Костов бе изгонен от България като заплаха за националната сигурност.

В започналото разследване се твърди, че “Ромент Трейдинг” към момента на извършване на превода не е била собственост на руския бизнесмен. Две години по-късно той продължава да твърди, че въпреки липсата на името му лично е разпоредил дарението и разполага с документи, за да го докаже. През 2005 г. тогавашният изпълнителен директор на фондацията - Гроздан Караджов, заявява, че документите на Чорни и адвоката му Тодор Батков са фалшиви.

Самият Чорни се появява в България като голям инвеститор

през 90-те години. През 1997 г. купува първия мобилен джиесем оператор “Мобилтел”.

След това името му се свързва най-вече с футболния клуб “Левски”. Дълги години руснакът издържа отбора. На 18 август 2000 г. заедно с още петима бизнесмени от Русия е обявен за заплаха за националната сигурност и екстрадиран от България. Наложена му е забрана да влиза в страната за срок от десет години. Каква е причината за подобна заповед и до днес не е съвсем ясно.

Междувременно, докато се вихри скандалът с Чорни, братът на Благой Рагин - Димитър, слага край на живота си по трагичен начин. Това се случва пред погледите на мнозина очевидци, които не успели да го разубедят да не скача от мост над магистрала "Тракия", твърдят източници на "168 часа". Тогава директорът на РДВР-София полк. Стоян Стоянов казва, че

в полицията се обадил свидетел, видял човек да

пада отгоре

"Тялото на Рагин е много обезобразено, защото е летял 150 м. Със сигурност обаче не става въпрос за грабеж. Огнестрелна рана не е открита при първоначалния оглед", съобщава полк. Стоянов.

"Видях го да се катери по парапета

на моста, затичах

се да го хвана,

но не успях", казал един от свидетелите пред полицията.

Не е изяснено дали смъртта на Димитър Рагин има връзка със скандала с Майкъл Чорни. След края му фондация "Демокрация" е изцяло овладяна от Иван Костов чрез прехвърляне членовете на НИС на СДС в управлението й. Още тогава Рагин "пристана" на Костов.

Разковничето в това е, че всеки властимащ се стреми да има свои експерти, които да го съветват при вземане на решение. Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите е една от тези, чиято удобна дума се чува, твърдят запознати. Това била причината и в реалния туристически бранш въпросната организация да не се ползва с голям авторитет.

Финансирането й става чрез членски внос. Още преди години той е бил над 2000 лв., а сега е още повече. Средствата са за заплати и консумативи.

"Питайте ги за работниците, какво става в туристическия бранш - къде са кадрите, квалифицираните, какво правят, за да ги има", възмущават се хотелиери извън организицията.

Асоциация като тази на Благой Рагин не допринася с нищо реално за туризма в България, категорични са хора от бранша.

Преди години и досега системно се създават организации на същия принцип. Обикновено те обединяват хотелите на един собственик или на няколко души с общи бизнес интереси.

Целта им е да имат властови лостове за въздействие,

а най-често те са свързани с управляващите политически сили, без значение кои са те, разясняват механизма запознати. Те припомнят, че през 2005 г., когато Милен Велчев поиска намаляване на ДДС ставките за туристическите услуги от 20% на 18%, именно такива организиции категорично се възпротивили.

В крайна сметка министърът бил разколебан, а размерът на данъка останал непроменен.

Какви имоти притежава председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, четете в печатното издание