Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Спомняте ли си Каварна преди вашето управление?

- Как да не я помня? Водопроводите й бяха от азбест, канализацията й не беше сменяна от десетилетия, осветлението беше много зле. Нямаше нито един хотел, никаква леглова база - "Русалка" беше затворен. Туристите нямаше къде да стъпят.

Но аз дойдох в Каварна при такива обстоятелства и нито веднъж не си позволих да оплюя някого от моите предшественици или да се оправдавам с тях. А беше наистина тежко и всички по-големи каварненци помнят, каква беше Каварна през 2003 г. и каква е сега. Фактите си говорят - нямаше никакъв туризъм, защото нямаше нито една хотелска база.

- Смятате ли, че сега престижът на града ще спадне?

- Ами да, той постоянно запада. Вече 20 месеца управлява госпожата, а Каварна вече спря да се споменава с хубаво.

Преди хората чакаха да видят кой ще дойде - дали "Меноар", дали "Моторхед", дали "Слеър", нещо приятно се чакаше да се случи в града. Сега фестивалът се отменя, колата се продава, махнали винилите от спортната зала, отменили няколко много важни спортни прояви от календара на общинаата. Сега градът се чува само с неприятни събития.

Направиха паметна плоча на маршал Жуков само на сто метра от паметника на Рони Джеймс Дио. Всички знаем кой е маршалът и колко милиона руски войници са загинали по време на неговото командване.

- Как си обяснявате, че някои хора в Каварна я защитават?

- Повечето са нейни роднини, има много хора, които тя е назначила на работа, има такива, на които е дала жилища, особено хората, на които е дала апартаменти, я защитават най-яростно.

Гражданите я защитават от лични, користни подбуди, обективните хора не биха подкрепили човек, който вреди с управлението.

- Според вас от инат ли затрива Нина Ставрева рок феста и продава колата ви?

- Моето тълкувание е, че всичко това се случва от некадърност. Тя каза, че не успяла да намери промоутъри и организатори, които да го организират. Това беше официалното обяснение. И всъщност е единственото официално обяснение защо фестивалът бе отменен. Което показва, че 11 години можеше да намерим екип, а на 12 вече не става. Не знам как е станало, не е успяла да го организира. Може би е съчетание на некадърност, липса на желание и на други приоритети.

Знаете ли кое беше най-интересното?

Преди изборите тя непрестанно повтаряше, че рок фестивал ще има, че ще надгражда това, което вече е създадено. За мен това е лъжа. Защо не каза още тогава, че няма да го провежда? Защото хората нямаше да гласуват за нея. Те са свикнали с фестивала, печелеха от него.

Някой може да скача два метра, друг само се опитва, но не си признава, че не може. Така е и при нея - не си признава, че не може да го организира, и само търси оправдание.

Не е от инат, а от невъзможност, трудност. Не е лесно. Човек трябва да се организира, да работи много за да го направи. Търсят се спонсори, търси се възможност да станат нещата. Така си го обяснявам аз. Тя не може да направи такава организация, че да се случи.

- Смятате ли да си върнете колата по някакъв начин?

- Как да я върна, всичко вече е обявено за продажба? Това просто за мен е опит да се затрие историята. Това вече е постъпка, мотивирана от някакво лично отношение и неразбиране на това какво представлява тази кола за хората в България, за феновете на рок музиката. За тях това е емблемата на рока в стараната, а Ставрева я обявява за продан. Както на ЦСКА продадоха емблемата, така правят и с тази на рока.

- Ставрева в свое интервю казва, че не обича да натрапва музикалния си вкус на хората, вие чувствате ли се така, все едно сте натрапили своя?

- Аз правех и продължавам да правя фестивал на фолклорната музика. Имахме фестивал на мидите и рибите, който също е с разнообразна музика, фестивал на фойерверките, на който звучеше само поп музика. Тоест аз, като съм правил нещата през годините, съм се старал да има за забавление за всеки - от фолклорна през поп музика до рок, най-вече български рок, който звучеше всяка година. Така че не съм организирал само рок фестивали и рок концерти, а съм съчетавал различни стилове, така че да има и за гостите на града, и за неговите жители.

Така че това е много тъпа теза без покритие. Да се съберат свободни хора да се забавляват явно не е много безопасно за новите управляващи. Много може да са мотивите...

- Чувствате ли се като вредител на общинско имущество?

- Не съм само аз вредител, а и всичките десетки легенди, които са увредили колата. Аз съм само техен предводител - "предводител на вредители". И Алис Купър, и Емир Кустурица, и Глен Хюз, и "Дийп Пърпъ" - десетки вредители си ходят по света, легенди, които са издевателствали над тази общинска кола.

Когато Ставрева го изтърси това в ефира, щях да умра. Първото изречение беше, че колата е много ценна и се продава само за ценители, второто, че е увредена. Направо паднах.

Как се продава ценна кола за ценители с увредено общинско имущество? Аз сега им предложих да им сменя тапетите там, да не е увредена колата. Да ги видим какво ще кажат.