Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов

КСНС беше единственото място, където управляващи, опозиция, отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема. Вече ще участвам само, ако и медиите присъстват

Отново заварихме секретно министерско постановление, което страшно ми напомня постановлението за "Уестингхаус". Взето е решение следващите да вземат решение да купят "Грипен"

Стенограмата за КТБ е в моя полза

Нека да вземат всичките служби щом ги искат. На мен не ми трябват

Премиерът отговори на въпроси на медиите, след като провери строителството на третия лъч на метрото

- Г-н Борисов, как ще спрете войната по пътищата, след като корупцията в ДАИ продължава?

- С арести и да влизат в затвора. Сега ще направим съвещание в МВР във връзка с административната реформа, особено в службите на КАТ, защото има и много субективни причини - нямали компютри, нямали хартия, нямали сгради и съм извикал 15-20 началника, както и от финансите и от данъчните, за да ползваме и тяхната експертиза. И се надявам в най-скоро бъдеще тези бележки и номерца, които се взимат и хората чакат с часове там, да не кажа с дни, че ще ги ликвидираме.

- Не сте коментирал казусът с оградата и войната между БСП и патриотите. Няколко сигнала вече има в прокуратурата.

- ДАНС работи и държавната финансова инспекция работи. Колкото по-малко наричат оградата предпазно съоръжение, спестяваме гнева на много хора. Ние се договорихме със съседите, това е предпазно съоръжение, да пазим заедно двете страни. Освен това това съоръжение ще бъде в огромната си част непреодолимо или по-точно ще бъде ефективно, когато свършат обществените поръчки и бъде накичено с термокамери, с видеонаблюдение и с автомобили. Това съоръжение служи само, ако дойдат големи маси хора откъм Турция или Гърция, да помогне на граничарите и на военните. То не е защитна стена, не е конструирано като такова, а да подпомогне Гранична полиция да охранява. Съоръжението работи, става добро, направихме много пътища там. Ако някой е нарушил нещо, двете агенции, като дадат докладите на прокурорите, те ще вземат необходимите мерки.

Всяка партия сама да си определя поведението. Аз искам хората да видят какви огромни усилия се полагат за тяхното по-бързо и най-вече екологично чисто придвижване, за да могат да отидат на училище, на работа, на културни мероприятия, вместо на автомобили да се возят на метро.

- С какви цели ще отидете при Ердоган в Турция?

- Нека да не си поставяме големи цели и да си прескачаме възможностите. Факт е, че за нашето съоръжение и във Франция, и в Германия знаят, че сме направили нещо стабилно, добро и ни благодарят за това, че защитаваме добре границите. Това е важното.

- Президентът Радев поиска разузнаването да мине под шапката на президентството, а дирекция "Корупция" да бъде извадена от Министерския съвет. Как ще коментирате?

- Не съм чул, за да коментирам. Много желания има за власт. По-добре тази, която я имаме, да я управляваме добре. Аз няма да съм този, който първи ще наруши добрият тон, макар че имам много основания за това. Защото отново заварихме едно секретно министерско постановление, което страшно ми напомня постановлението на по-предишното правителство за "Уестингхаус". А то е, че се взима решение, по-късно - следващите да вземат решение да купят "Грипен". Ами, като не взимате решение - не го взимайте  и не ни препоръчвайте, експертите ще решат какво да вземем. Защото ето вчера, Бог да го прости, Анастасов - познавах го лично, прекрасен пилот. И пак до последно се е борил и е спасил живота на другите двама. С г-н Каракачанов сега ще се видим в МВР и посмъртно пилотът ще бъде повишен в чин "майор". Но нека да кажа и това, че в случая сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света. И понеже застраховките не важат за военната техника, сме загубили и 50 милиона вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. 50 милиона - колкото са коледните надбавки за пенсионерите. Когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важно, защото всяка сутрин показвате хора, които искат да им запълним дупките и да им ремонтираме пътищата, другите показвате хора в неравностойно положение, които също поставят своите проблеми, други поставят проблеми, свързани с пенсиите. Ние сме поели ангажимент към образованието и увеличаването на учителските заплати. Когато изведнъж се появяват такива огромни харчове за отбрана, аз бих попитал дали г-н Радев в това интервю е говорил за това, че единствено неговият шеф, ментор или как се казва там - г-жа Корнелия Нинова, беше единствената, която не подкрепи 2% за въоръжаване. Коментира ли това той в интервюто? А защо така услужливо го е подминал? Единствените, които не подкрепят 2% за въоръжение беше г-жа Нинова и аз й казах публично, че ако и аз подкрепя нейната теза, ще излезем от КСНС с тежък конфликт между двете институции. Но това се е спестило явно.

Освен това видяхте, че стенограмата за КТБ, даже тя е в моя услуга. Прочетох я днес в някой вестник. Но оттук нататък вече КСНС губи своя смисъл. Аз ще участвам на КСНС, само ако медиите са вътре. В най-лошия случай, ако се извади долу монитор както във ВСС, вие да присъствате и да гледате. Иначе няма да допусна след година, две или три да ме скарат с някоя съседна държава, ако сме изказали свои опасения, съображения или каквото и да и било и някой да реши да си направи евтин пиар с това. КСНС беше единственото място, където управляващи, опозиция, отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема. След това ще ми държат карез за всяка дума или ще става ясно след 2-3 години? Не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии. Така че оттук нататък моето участие в КСНС ще бъде само, ако 100% се предава по телевизията, а не след 2-3 г. да ми вадят думи и да ми ги коментират. Това направиха вчера. Да, много е хубаво - окей. Всички стенограми да ги качат. Ако може и аз това постановление за Грипените да го разсекретя също, за да видите каква глупост - взимат решение да се вземе решение да се купят. Ще ги купим, но нека експертите да са дошли и да си ми докладвали. В последния час на последното заседание на Министерския съвет. Да вземат всичките служби, на мен не ми трябват, щом ги искат. Всичките да ги вземат. Ето сега - отвил се болт на кола на НСО, кой носи отговорност, под кое разпореждане е? Ако мога да прехвърля отговорността върху президента за всичко още по-добре, така ли излиза? Карате ме да си отварям устата, без да го желая по никакъв начин. Най-добронамерен съм. И какво получавам?

Вчера си стиснах зъбите, забраних на партията да говорят в парламента, да правят трибунка на въпрос на Кутев, нагъл въпрос за моите назначения от страна на кадрите на патриотите. Във вчерашното интервю президентът отговори ли за вътрешния министър на неговото служебно правителство и сега съветник по сигурността, където би трябвало ДАНС да отиде или разузнаването, че се е направил на Хитлер? Каза ли, че това е недопустимо? А аз, ако си спомняте, още вечерта уволних зам.-министъра, казах им на патриотите и те ме подкрепиха. Събота и неделя не се издават укази, но се надявам, че в понеделник ще видим указ за отстраняването на този съветник. Това попитаха ли го? Вие 10 дена ни съсипахте за тези снимки и ни разкатахте. В ЕНП съвещание направиха. Трябва ли сега моите да питат ПЕС? Виждате как от една шега, човекът се е шегувал, имало карнавал, направил се, сега трябва да му вземеме главата по същата логика. Зам.-министър, беше свястно момче. Отишъл с жена си на музей във Великобритания и се снимал. Това му изяде главата. Виждате ли, когато хвърляш камъни в стъклената си къща, че накрая ще се счупи и твоето прозорче.

Понеже ми задавате въпрос, нямаше да го повдигна никога и днес щях да си замълча. Така излиза, че всеки може да си говори, когато пожелае, да хвърля камъни по стъклената си къща и да си мисли, че няма да се счупи. Не дадох ли аз пример във Франция? Първото, което казах на президента там, бяха поздрави от нашия президент и че много ще се радваме да посети България, защото президент отива при президент, такъв е протоколът. Радвате ми се сега, но ще ви посрещнем, ще стане много хубаво, ще дойдете в България. Вашите колеги бяха там. С кое заслужихме вчера ние да ни тричат по този начин - виновни за почти всичко. Хубаво е да питате както мене и тях. Пресрещнахте ме пред КРИБ на бала на работодателите с въпроса кога ще уволня зам.-министъра  и не ни оставихте. До вчера в парламента се говореше и аз на Кутев не му отговорих по този начин - имах ги и снимките, и всичко, да не прехвърля върху президентската институция проблема. Затраях си, само че другите не искат да си траят. 

Използвани са и въпроси на други медии