Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"САЩ ще продължи дат са най-чистата и природосъобразна страна на Земята", категорично заяви Доналд Тръмп, обявявайки оттеглянето на Америка от Парижкото споразумение. Но фактите говорят друго.

САЩ може и да не са най-големият замърсител на околната среда - първото място в тази не толкова престижна класация държи Китай, но със съгурност му дишат във врата.

В атмосферата азиатската държава отделя около 10 357 милиона метрични тона въглероден двуокис годишно. Америка е втора с 5414 млн. тона годишно, следвана от Индия - 2274 млн. тона, Русия - 1617 млн., Япония - 1237 млн., Германия - 798 млн., Саудитска Арабия - 601 млн., Южна Корея - 592 млн и Канада - 557 млн. На фона на тази класация най-чистата страна в света се оказва Швеция - 43 млн. метрични тона. Според изследванията на Националната лаборатория на Oak Ridge и Министерството на енергетиката САЩ изхвърлят 237 пъти повече въглероден двуокис във въздуха от Швеция.

Според Международната агенция по енергетиката САЩ се нареждат на 10-о място по отношение на въглеродното замърсяване по брутен вътрешен продукт зад Китай, Индия, Русия, Естония, Полша, Южна Корея, Чехия, Мексико и Турция. Тоест за един похарчен долар средностатистическият американец изразходва близо пет пъти повече въглеродни емисии от Швеция.

Тъй като въглеродният диоксид остава в атмосферата повече от век, учените и регулаторите казват, че е по-важно да се разглеждат историческите емисии. И затова САЩ всъщност не са втори в класацията за вредни емисии, а първи.

От 1870 г. насам американците произвеждат около една четвърт от въглеродния диоксид в света - два пъти повече от Китай, и това ги коронова с титлата "най-големият замърсител на Земята".

При някои традиционни измервания на замърсяването на въздуха Съединените щати са по-чисти от повечето нации, каза Уилям К. Райли, който оглавяваше Агенцията за защита на околната среда на САЩ при Джордж Х. Буш.

Но "когато проблемът, за който говорим, е въглеродният диоксид, ние не сме по-добре от останалата част от света", каза Райли, добавяйки, че Тръмп "просто греши".

САЩ наистина са най-чистата държава, ако става дума за опасни сажди или фини частици. Според Института по здравни ефекти Щатите са шестата най-чиста страна в света. Но заедно с това са и шестата най-мъглива.

В свой имейл Росина Биербаум от университета в Мичиган казва: "САЩ са далеч зад други страни, за да имат най-чистата и най-устойчива среда."

"На почти всеки показател, свързан с климата, САЩ няма да изглеждат добре", казва Глен Питърс, норвежки изследовател, който е част от проекта Global Carbon, който класира световните емисии.

Китай е голям проблем в световен мащаб, защото разчита на въглищата за 70% от своята енергия. Когато тя задмина Щатите през 2006 г., голяма част от американците бяха доволни, че вече не стоят на "горещия стол" на замърсяването. Азиатците изпускат близо два пъти количеството вредни емисии, които САЩ произвеждат, но с тях успяват да навредят на целия свят. Дори и една от най-екологсъобразните страни, Исландия, която използва въглища за едва 18% от своята енергия, страда от безразсъдността на Китай.

Като развиваща се страна в разгара на индустриализацията и урбанизацията Китай изисква значително количество енергия, за да управлява своите промишлени заводи, фабрики и електроцентрали. Тя разчита в голяма степен на въглищата, най-мръсния източник на енергия, за да изпълни тези енергийни изисквания. Всяка година парниковите й емисии се увеличават с 10%, а в градове като Пекин нивата на замърсяване на въздуха са

100 пъти по-високи от границите, определени от Световната здравна организация на Обединените нации. Освен това 40% от градовете превишават стандарта си за качество на въздуха в жилищните райони. Ако погледнем към небето в азиатската държава, може да сме сигурни, че ще видим гъст, мътен смог, така че наистина не е изненадващо, че само 1% от китайското население в градовете диша чист въздух. Хиляди смъртни случаи в Китай са причинени от респираторни заболявания.

Последните констатации, публикувани в Nature Communications, показват, че високото ниво на замърсяване в Азия влияе върху световните климатични модели. Тоест китайците не само тровят себе си, но и цялата ни планета.

След близо 30 години събиране и анализиране на метеорологични данни и климатични данни китайски учени установяват, че азиатското замърсяване на въздуха се издига на близо 9 километра в атмосферата и оказва влияние върху образуването на облаци и интензивността на бури, които от своя страна въздействат върху глобалните въздушни цикли и климата.

Симулациите, които експертите провежда с помощтта на суперкомпютър, показват, че силните бури, особено зимните циклони в Северозападния Тихи океан, стават по-големи в присъствието на азиатско замърсяване, а валежите се увеличават със 7%.

България също използва голям процент въглища за своята енергия. Според данните в доклада, озаглавен "Тъмният облак над Европа: Как страните, които горят въглища, разболяват своите съседи", "Марица - изток 2" и "Бобов дол" са сред най-големите замърсители в Европа.

Държавата ни като цяло е сред петте държави, чиито въглищни електроцентрали причиняват най-големи щети извън територията на страната. Черната класация води Полша с 4690 случая на причинена преждевременна смърт в съседните страни, следвана от Германия с 2490 и Румъния с 1660.

България е на четвърто място с 1380 смъртни случая. След нас е Великобритания с 1350. Въпреки това обаче се нареждаме едва на 106-о място по замърсяване в световен мащаб.

Отказът на Тръмп от Парижкото споразумение доведе до голямо недоволство. Не само сред европейските лидери, но и сред собствения му народ. Поредната стъпка към евентуален импийчмънт на държавния глава.

Протестиращите носеха плакати с надписи: "Морето се надига, ние също", "Направете Америка отново мислеща", "Няма планета Б".

"Искаме да им кажем, че се уморихме да гледаме как децата ни умират от астма. Уморихме се да виждаме хора, страдащи от рак, предизвикан от въглищен прах. Уморихме се от покачването на морското равнище", заяви преподобният Лео Удбъри от Южна Каролина.

Но има и положителна статистика - на страните, които правят най-много в борбата с климатичните промени. В споразумението не участват само още две страни - Никарагуа и Сирия, останалите се борят с каквото могат за да ограничат вредните си емисии и да осигурят по-добро бъдеще за своите деца.

Що се отнася до ресурсите, трудно е да бъдеш малък остров в средата на Средиземно море - но пък това прави Малта по-податлива на нарастващите приливи, причинени от глобалното затопляне. Докато доскоро страната разчиташе на вноса на петрол за енергията си, преминаването към слънчева енергия и залесяването на острова от 122 квадратни километра го превърнаха в един от лидерите в борбата срещу глобалното затопляне.

Що се отнася до ЕС, Люксембург е един от най-ефективните в намаляването на своя дял от въглеродните емисии. Между 2015 и 2016 г. страната отчита четири процента спад на емисиите на CO2 от изкопаеми горива. Може да не ви изглежда много, но когато го сравните с общия процент на ЕС, става ясно, че това показва, че неговия ангажиментът на странатадържавата спазва своя ангажимент за 20-процентно намаление на парниковите газове в течение само на пет години. Тона е най-амбициозната цел на ООН, а Люксембург показва, че е нещо повече от думи.

Единствената неевропейска държава в класацията е Мароко. Въпреки че страната все още разчита основно на изкопаеми горива, тя има страхотни условия за вятърна, слънчева и водна енергия и се възползва напълно от тях.

Швеция от своя страна е обещала до 2040 г. да се захранва само от възобновяеми източници и усилено работи за изпълнение на задачата си. Не напразно, тя е най-чистата в света.

Франция също има амбициозни обещания към света, а Макрон в отговор на отказа на Тръмп заяви: "Направете планетата велика отново."