Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В най-опасната зона сме, при катаклизъм Бургас и Варна отиват на дъното

Акакво се случва с България на фона на всички тези световни обекти, които са застрашени от изчезване?

Оказва се, че страната ни попада в най-рисковата зона - на държавите, най-силно засегнати от промените на климата.

На родна територия са били и 18 от най-горещите години, горещите вълни с температури между 32 до 38 градуса стават все по-чести, а валежите респектвно с това намаляват. Водейки до слаба реколта, обезлюдяване на села, прекалено скъпа продукция за иначе ниския ни стандарт на живот. И не само - от топенето на ледниците и глетчърите сериозни последствия ще има и за нас.

При покачване само с 1 м най-ниските части на света като Холандия ще останат на дъното, водата в Италия ще стига до Болоня, а части от Бургас, Варна и целият Слънчев бряг вече липсват.

При надигане на морското равнище с фрапантните 60 м., нашето море ще стига до Айтос и Средец около Бургас, градовете около Дунава вече ще са водни обитания, Чезена, Болоня, Равена и дори Флоренция, ще се превърнат в морски музеи в Италия, гръцкото море ще стига почти до Солун, а части от Франция, Германия и Великобритания ще се превърнат в летни курорти, без да го искат.

Щетите не са само далечни, те са вече тук. През последните години, българската гора е намаляла с 10% заради пожари, предизвикани от необичайното затопляне на планетата.

В планините пада все по-малко сняг - според учените, с 40% е по-кратък периодът на снегозадържане. Рязко намалява и количеството на натрупване на снежната маса, като в равнините, децата вече се радват едва на две седмици сняг в годината.

Паралелно с това, в страната ни мигрират нетипични за нея паразити, носители на заболявания, с които не можем да се справим. Те и затоплянето ощетяват най-вече земеделието и горите в низинит. Вече забелязваме увеличението на екстремни климатични явления, които предизвикват потопи и смърт. Те са и един от първите признаци на наближаващата ни, фатална съдба. Силните валежи, които се случват веднъж или два пъти в годината, ще се засилят трикратно, превръщайки трагедии като село Бисер в нещо абсолютно обичайно.

Макар и да сме 106-ти по замърсяване и да не сме причинили кой знае каква вреда на света страдаме. А причината е всъщност така обичаното от всички, често наричано "перфектно" географско положение. Редките до сега природни явления като силни дъждове или продължителна суша, ще стават все по-често срещани.

Според учените, до 2050 г., ако света въобще оцелее до тогава, климатът в България ще е субтропичен. Но със забързването на процесите и още по-рязкото покачване на температурите, това може да се случи и по-скоро. Никой не знае с точност, какво точно ще се случи, но непоносимо високите температури и засушаването са ни в кърпа вързани. Според най-черните прогнози, 60% от растенията и животните в планините ще изчезнат от нашата територия.

Според Георги Стефанов, експерт по климата, изхода за страната ни е само един: „Покачване с 4 до 6 градуса след няколко десетилетия, което на практика ни превръща в един климат, който горе-долу е като в Южна Гърция. Климат, при който няма гори, няма дъждове, няма хубави обработваеми земи, няма биоразнообразие, няма зима или поне не такава, каквато сме свикнали да имаме, изчезване на българската гора, изчезване на българската плодородност. Превръщаме се в съвсем различна страна. И това е съществен риск, който в много малка степен се отчита".