Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За прекалено много чужденци споменът за почивката у нас е само бяло петно и махмурлук в самолета на връщане

За много от чуждите туристи, които идват през лятото на море у нас, почивката е просто едно 168-часово бяло петно.

Може да бъде и черен бланк, или пък бавно движещи се шарени линии, но не и Мадарския конник или пък казанлъшката роза.

Тъй като става въпрос за туризъм, споменът на чужденеца от родината ни зависи изключително от обслужването и предлагането.

И понеже рогът на изобилието от евтин алкохол, синтетична дрога, кокаин, хероин и марихуана го залива във всеки наш курорт, чуждият турист остава с много оскъдни спомени за страната ни.

При определени обстоятелства той не успява да отнесе в мозъка си дори и само бяло петно от престоя си на Черно море. Това става в случаите, когато алкохолната оргия в дискотеката премине в рисков балконинг в хотела.

Ако обаче избегне смъртта върху плочките до басейна и всичко върви по вода, чужденецът може и да има късмета да запомни няколко етикета от бутилките в бара, физиономиите на наркодилъра и на сводника и че проститутката, която изпразни портфейла му, беше първоначално кестенява, но после се превърна в огнен дракон, който отлетя през балкона към изгряващото слънце.

Този профил туристи са късметлии. Те отнасят от България в самолета към родината си само тежкия махмурлук.

Разбира се, има и чужденци, които запечатват по-ярки спомени за престоя си в курортите ни. Те никога няма да забравят пожълтелия таван в болничната стая, в която се събуждат по средата на почивката, и банката с прозрачна течност, закачена с абокат за ръката им.

Сигурно смятате, че това са инцидентни случаи, но статистиката за миналата година казва друго. Тогава 6000 чужди туристи са имали неочаквана среща с токсиколозите в Бургас и Варна заради тежки алкохолни натравяния.

Всъщност през лятото токсикологиите по морето са като травматологиите в София след първото заледяване по тротоарите през зимата.

В този смисъл само човек, който не е посещавал в разгара на лятото големите ни курорти, може да бъде шокиран от видеото как швед рита в лицето българска камериерка в хотел в Слънчев бряг.

Скандинавците изглеждат като най-големите мишоци в родината си, но туристическият сезон в България тотално ги преобразява. 54-годишният Георг Ралф Сумберг, който ритна камериерката в лицето, не прави изключение.

Той бил неадекватен дори когато с брат си се настанявали в хотела. Това означава, че Георг се е напил още в самолета и няма да запомни от престоя си у нас дори как изглежда летището в Сарафово.

Защо обаче летуването в България преобразява така рязко дори и най-студените нации на планетата?

В последните 5-6 години страната ни отбелязва огромен ръст в туризма, който се увеличава постоянно. В голяма степен това се дължи и на сложната ситуация в Турция, Египет, Тунис, която пренасочи много летовници към нашето Черноморие, както и към Гърция, Испания и Португалия.

Всичко това е чудесно за икономиката ни. Но втората причина за огромния поток към нас е, че от дълги години България се утвърждава като най-евтината дестинация в Европа, с което логично привличаме основно по-бедни и непретенциозни туристи.

В нашите дискотеки, клубове и кръчми се лее най-евтината бира и твърд алкохол на Стария континент. На цената на 20 грама водка в пъб в Швеция Георг Сумберг може да изпие няколко бутилки в заведение в Слънчев бряг. Георг е приятно шокиран и започва да се налива като животно, опиянен от тази неочаквана благодат.

Скандинавците и англичаните направо изтрещяват на нашето Черноморие и ако само правят секс пред всички на масата в бара, това си е направо културен туризъм.

Защото всяка година стотици алкохолни изстъпления за чужденците завършват с хулиганство, с кражби и дори с грабежи. Даже пословично дисциплинираните германци са уличавани в подобни престъпления.

В тези случаи обаче и собствениците на хотелите, и полицията гледат да си затварят очите. В най-лошия случай чужденецът изкарва 24 часа в ареста на полицейското управление. Същото щеше да се случи и с Георг Сумберг, ако не беше разпространено видеото с арогантния му ритник.

Но как можеш да очакваш от един чужденец да играе шах на плажа, когато си го налял с евтин алкохол, осигурил си му достъп до всевъзможни наркотици и после си затваряш очите за изстъпленията, които прави?

Ако искаме чуждите туристи да се държат по-културно, а Георг Сумберг вече да рита само плажна топка, трябва да им внушим респект към държавата и да направим поне дрогата по-труднодостъпна в разгара на летния сезон.