Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предозирането с витамин С уврежда бъбреците, с тези от група В е опасно за черния дроб

Необходимостта от прием на витамини в днешно време е повече от належаща. Неправилното хранене, обездвижването и прекарването на все по-малко време на открито са фактори, които изтощават организма и той има нужда от подсилване. В стремежа си да си набавят нужните полезни елементи обаче, някои хора стигат до състояние, известно като хипервитаминоза. Мнозина се заблуждават, че пиенето на витамини носи единствено ползи. Специалисти алармират, че особено ако се приемат не от храната, а под формата на таблетки, серуми или разтворими варианти, те дори може да се окажат опасни за здравето.

Специалистите подчертават, че е важно да се има предвид, че в препоръчителната дневна доза влизат както елементите, които се приемат с храната, така и тези в синтетичен вид. Затова е важно всеки човек да внимава с комбинации на менюто с добавките, които пие. Необходимо е да се отбележи също, че когато се приемат само с храната, е много рядко да се предозира с даден витамин или минерал. Рискът идва, ако се набавят елементите в синтетичен вид и особено ако се комбинират няколко различни препарата.

Освен това специалистите обясняват, че с водноразтворимите витамини например се предозира по-трудно, отколкото с мастноразтворимите, защото първите се изхвърлят по-лесно от организма, а вторите – се натрупват.

Витамин А е необходим за костната система и за мускулите. Подпомага също така и зрението. В естествен вид се съдържа в месо, риба, яйца, млечни продукти. Препоръчителният дневен прием за възрастни е 2500 IU. Дефицитът му може да доведе до отслабване на имунната защита, рахит, костни проблеми, анемия, проблеми със зрението. При прием на двойни или тройни дози обаче е възможно да се стигне до хипервитаминоза. Тя може да се изрази чрез замъглено зрение, главоболие, повръщане, диария, шум в ушите, безсъние, хронична умора. В по-редки случаи дори може да се стигне до хормонални проблеми, увреждане на черния дроб, остеопороза. Специалистите напомнят, че витамин А е мастноразтворим, затова лесно се натрупва в организма и е възможно да провокира проблеми дори при леко завишен прием, ако е за продължителен период.

Витамин С подсилва имунната система и прави организма по-устойчив на вирусните и бактериалните инфекции, подпомага възстановителните процеси, забавя остаряването на тъканите. И тъй като човешкият организъм не е в състояние да синтезира витамин С, трябва да си го набавяме всекидневно. Препоръчителната дневна доза е 80 мг. Тя може да бъде завишавана за кратък период от няколко дни при настинка или грипно състояние. Но прекомерната употреба на витамин С в синтетичен вид може да провокира стомашни проблеми, гастрити и язви, повръщане или диария. 

Витамин D играе важна роля в превенцията на остеопороза, защото подпомага усвояването на калция в организма и има пряк ефект върху здравината на костите. Освен това изследвания от последните години доказват, че този витамин е важен и в превенцията на сърдечно-съдови заболявания, болести на нервната система, дихателни възпаления и дори рак. Специалисти са категорични обаче, че при здравите хора 90% от необходимия витамин D се синтезира от кожата при излагане на слънце или се набавя чрез храната, затова прием в синтетичен вид трябва да бъде единствено под лекарски контрол, и то само при рискови групи като възрастни хора, малки деца, хора с по-тъмна кожа, живеещи в по-бедни на слънце райони или работещи при условия с минимално излагане на слънчева светлина. Официално установеният дневен прием е 400 IU, като за хора над 50 години може да се увеличи до 600-800 IU. Учените обясняват, че самоинициативното приемане на витамин D в синтетичен вид във високи дози крие рискове от стомашно-чревни проблеми, високо кръвно налягане, повишени нива на калций в кръвта, камъни в бъбреците, нередовен сърдечен ритъм.

Витамините от групата В са изключително важни за нервната система, за метаболизма и възможността на организма да се справя със стреса. Те играят важна роля и върху психичното състояние, затова се приемат и при апатия, депресии и потиснатост. Препоръчителните дневни дози зависят от съответния витамин. Например най-широко използваните в комплексите с добавки: витамин В1 (тиамин) да се приема по 1,5 мг на ден, В2 (рибофлавин) – 1,6 мг, В3 (ниацин) – 17 мг, В6 - 2 мг, В12 – 5 мкг. При прекален прием в синтетичен вид на витамини от групата В обаче може да се стигне до проблеми със съня, стомашни неразположения, алергични реакции, нарушения на сърдечния ритъм, мускулни и нервни проблеми, увреждане на черния дроб.

Витамин Е играе благоприятна роля върху зрението, нервната система и имунитета. Особено препоръчителен е за дамите, защото действа благоприятно върху състоянието на кожата, тъй като стимулира образуването на колаген в тялото. Има видим ефект и върху състоянието на ноктите и косата. Подобрява и яйчниковата функция. Препоръчителната дневна доза е 30 IU. Ако се приема в по-високи дози, може да провокира повишаване на кръвното налягане, хормонални проблеми, дори риск от проблеми с кръвосъсирването.

Витамин К е добре да се набавя само от храна. Приемът му в синтетичен вид е важно да се осъществява единствено под лекарски контрол, тъй като този витамин участва в съсирването на кръвта и при неподходяща употреба може да доведе до образуване на тромби и сърдечно-съдови проблеми. Освен това е опасен и за черния дроб. Най-рисков е за бременните и децата. В естествен вид се съдържа в храни като коприва, спанак, зеле, моркови и при прием единствено от тях няма риск да бъде предозиран.