Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп може и да определи своето първо посещение зад граница като "невероятен успех за Америка", ала европейските лидери и демократи бяха малко по-снизходителни в оценката си.

Голямото пътуване на президента даде множество възможности за смях по света. От неловкото, прекалено дълго ръкостискане с френския президент, съпругата му Мелания, която постоянно отблъскваше ръката му, през болезнена среща с иначе усмихнатия папа, инфантилна бележка в книгата за гости в музея на холокоста, очевидното пренебрегване на домакина си на срещата на Г-7, та чак до изблъскването на президента на Черна гора.

Сред тези, които се възмутиха на държанието на Доналд Тръмп, беше дори служител на Държавния департамент на САЩ, който, макар и запазвайки самоличността си в тайна, смело заяви: "Когато става дума за дипломация, президентът Тръмп се държи като пиян турист. Шумен и досаден, той си пробива път на дансинга, без да осъзнава, че настъпва другите. Това е неефективно."

Всичко започва още със слизането от самолета в Саудитска Арабия. По време на посещението в страната от Обама, Тръмп използва любимата си платформа туитър да се възмути, че първата дама Мишел не е покрила главата си с шал. Ала Мелания Тръмп направи същото, развявайки красивата си дълга коса пред всички. Тази нейна постъпка не предизвика скандал, но държанието на Тръмп към нея възмути множество хора в социалните мрежи. Мелания сякаш бе забравена от съпруга си. Тя вървеше сама най-отзад, без да има с кого да си говори. Когато най-накрая Тръмп посегна да хване ръката й, тя леко го пошляпна. Движение, което не остана скрито от камерите и се превърна в първия повод за смях.

Милиардерът, който миналата година бе описан от Ивана Тръмп като подобен на "добро френско вино", който "не обича да се движи и пътува", предизвика поредица от спорове само за няколко дни в Саудитска Арабия.

Той беше обсипан с пищни церемонии и получи най-голямата гражданска чест в страната. В негова чест, редом с традиционната местна кухня, бе сервирано любимото му ястие - пържола с кетчуп.

Човешките права не се оказаха пречка за връзките между Тръмп и Саудитска Арабия - по време на пътуването той обяви нова сделка за оръжие в размер на 110 млрд. долара. А негативните коментари заваляха.

Президентът бе обвинен в осуетяване на международната дипломация, когато бе по-твърд в отношението си към Г-7, отколкото към Саудитска Арабия и престана да споменава нарушаването на правата на човека в Йемен. Адвокати в САЩ се втурнаха да се противопоставят на новата сделка, а Израел наистина се уплаши от хода на събитията. "Почти безразсъден" - така министърът на страната определи жеста на Тръмп към проблемната страна.

Именно там беше и следващото посещение на американския президент. То също не се размина без поводи за смях. В книгата за гости той остави своите впечатления от музея на холокоста "Яд ва-Шем". Държавният глава прекарва 30-минути в националния мемориал, но по всичко личи, че си "прекарва страхотно", според вписването, което е оставил в "книгата на паметта": "За мен беше голяма чест да бъда тук с толкова мои приятели. Толкова невероятно + Никога няма да забравя".

След това се отпарви към срещата на НАТО, на която се появи с гръм и трясък. Той избута премиера на Черна гора Душко Маркович, за да се снима най-отпред сред лидерите по време на срещата им в Брюксел.

Грубото държание на американския държавен глава възмути дипломати, медии и общество, като се превърна в тема номер едно в социалните мрежи. Поведението му бе определено като невъзпитано и арогантно.

На видео, запечатало шокиращия момент, ясно се вижда, че Тръмп просташки избутва с ръка своя равнопоставен колега, за да заеме най-предното и видимо място сред лидерите на страните - членки в алианса.

Това, което медиите чакаха най-дълго обаче, бе срещата на Тръмп с новоизбрания президент на Франция Макрон. Двамата толкова свирепо се ръкостискаха, че кокалчетата на ръцете им побеляха от напрежението. Неловкият момент продължи няколко много дълги секунди.

По-късно последва реванш от страна на Тръмп, който на срещата на върха на НАТО изненадващо сграбчи ръката на френския си колега и я разтърси енергично. На снимките изглежда, че Тръмп придърпва Макрон по-близо, докато той се дърпа назад и се опитва да се освободи от хватката му.

Оказва се, ръкостискането между двамата далеч не е било случайно. Няколко часа след финала на срещата пред в. "Журнал дю диманш" Макрон обясни: "Ръкостискането ми с него (Тръмп) не беше невинно, това не е алфата и омегата на политиката, но бе момент на истината. Трябваше да покажем, че ни стига да правим отстъпки, дори символични, посочва френският държавен глава."

И докато Макрон продължи със срещите си с останалите лидери, разхождайки се романтично с Джъстин Трюдо,

Тръмп изнесе поредната си възмутителна реч. Американският държавен глава, който често е описан като "домошар", разчупи дипломатическия правилник и разруши нормата, когато избра да прекара първата си среща със съюзници от НАТО, изнасяйки им лекция за "хроничния" им проблем с плащането за собствената си защита.

По време на посещението си в щабквартирата на НАТО в Брюксел той директно порица 23 от 28-те членове, че не са успели да похарчат достатъчно за отбраната. И не само - пред всички тях, той се оплака, че честните "данъкоплатци на Съединените щати" били принудени да платят сметката.

Естествено, лидерите на останалите държави бяха оставени видимо зашеметени и с каменно лице след коментара на Тръмп. Всъщност твърди се, че именно той стои в основата реални решения на въпросната сбирка да не се вземат.

След като остави държавните глави на половината свят зашеметени, Тръмп отлетя за Италия, където се състоя срещата на Г-7. Първото му задължение бе да се срещне с папа Франциск, който не изглеждаше много доволен от точно този ангажимент. Снимките, които семейство Тръмп си направи с него, отново се превърнаха в повод за смях на целия свят. На тях президентът и семейството му изглеждат изключително весели, докато погледът на папата казва "направи проклетата снимка". Появиха се редица вицове от

"Това е новият сезон на "Зловеща семейна история" до "Папата току-що намери нещо, което мрази в работата си". В типичния за Негово Светейшество стил Франциск намекна на Тръмп за неправилното му отношение към промяната в климата. Той подари на държавния глава книга за опасността от глобалното затопляне.

На срещата на Г-7 Тръмп не пропусна отново да скандализира колегите си. Докато те избраха да се разходят из Сицилия, някогашната риалити звезда избра друг начин на превоз - с голф количка. Макар и да обвиняваше Хилари Клинтън, че е слаба и немощна за ролята на на президент, Тръмп никак не щади физическото си здраве. Лидерите от Г-7 пък се наложило да чакат своя колега доста дълго време. Горе- долу по това време съпругата му Мелания се появи с флорално сако, струващо 51 500 долара, на "Долче и Габана". И докато Стефано Габана беше на седмото небе от щастие, американският народ побесня. Оказа се, че то е със 7000 долара повече от средния годишен доход на американците.

Докато всичко това се случваше, сайтът на Белия дом публикува снимка на първите дами от срещата на НАТО. Това, което вбеси хората, е липсата на името на първия мъж - съпруга на премиера на Люксембург.

И макар светът добре да се посмя на действията на Тръмп, сърцата на световните лидери натежаха от тревога. Меркел първа даде гласност на тези чувства, заявявайки, че "Германия повече не може да разчита на САЩ", а след това доволно, чисто по немски, отпи глътка студена бира. Бясната й реакция дойде, след като американецът туитна, че "германците са много лоши. Просто погледнете колко немски коли има в Америка".

Точно след това изказване и туита на Тръмп, че срещата е била огромен успех, спешни срещи с най-добрите американски помощници бяха организирани във Вашингтон. А причината е да се поправи това, което реално изглежда като тежка международна ситуация.

Вече започват да летят искри в Америка "Доналд Тръмп нанася щети на най-дълбоките и най-трудно договорените външнополитически интереси на САЩ - пише бившият говорител на Джордж У. Буш Дейвид Фрум - Той прави това, докато приближените му са под подозрение, че работят с шпионските агенции на Владимир Путин.Ситуацията е грозна и опасна."Администрацията на Тръмп е във "вечно благоволение по странични въпроси", казва изпълнителният директор на Newsmax Media Крис Руди пред "Уолстрийт джърнъл". А в Западното крило действията му довели до атмосфера на "загадъчност и несигурност". В последните дни въпреки невербалното предупреждение на папата Тръмп се отказа от това да участва в парижкото споразумение около глобалното затопляне.

Едно нещо изглежда ясно - деветдневното пътуване на президента на САЩ е далеч от блестящия успех, в който Белият дом се опитва да ни убеди.