Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едва на 34 години Юрий Гагарин загива при полет с тренировъчен самолет. Официалните данни са противоречиви, а конспиративните теории - безброй. Според някои от тях Юрий не умира случайно, а е премахнат по нареждане на Брежнев. А други смятат, че причина за кончината на първия космонавт е слабостта му към алкохола.

В “Юрий Гагарин - истината зад легендата” изследователите Джейми Дорън и Пиърс Байзъни цитират думите на брата на Юрий, който се съмнява, че космонавтът е премахнат по искане на Брежнев: “Родителите ми не знаеха на какво да вярват. Мислехме, че Брежнев е наредил смъртта на Юра. Когато брат ми бе на официални посещения с него, никой не обръщаше внимание на Брежнев, а той мразеше да не го слушат. Искаше да му обръщат внимание – само на него и на никой друг… В живота няма нещастни случаи, а само причини, които водят до тях. Не вярвам и в съвпадения. Всичко е било нагласено чак до последната минута.”

А сестра му Зоя заявява: “Видяхме Юра за последно на завършването му на 18 февруари, когато получи дипломата си от академията “Жуковски” заедно с Герман Степанович Титов. Юра беше много щастлив да получи дипломата си след толкова усилена работа. Пет седмици по-късно чухме за смъртта му по радиото. Не ни казаха нищо, не ни обясниха. Нищо. Чувствах се много зле, мама също… За смъртта на Юра така и не излезе никаква точна информация, имаше само догадки и слухове, най-лошото, за което човек би могъл да си помисли. Но аз имам чувството, че са му помогнали да умре.”

Според официалните данни на 27 март 1968 година по време на тренировъчен полет самолет МиГ-15 УТИ с пилот полковник Гагарин и инструктор полковник Серьогин се разбива в 10,31 сутринта в района на Новосьолово на 18 км от град Киржач. В “Истината зад легендата” авторите разказват за ужасяваща гледка: “Носът на самолета бил забит с огромна сила на няколко метра в замръзналата земя заради инерцията на тежкия блок на двигателя. Екипът се опитал да изкопае кабината от пръстта. Открили я напълно смазана, а телата на двамата мъже вътре били разкъсани. За свой ужас войниците прекарали часове наред във вадене на пръсти на ръцете и на краката, парчета от гръдния кош и от черепа. Те били разпръснати из кратера, из гората, дори и по дърветата наоколо. Трябвало да отрежат някои от дърветата, за да свалят от горните клони парчета метал, плат и плът. Станало ясно, че ударът на самолета в дърветата е разрушил кокпита още преди последният сблъсък със земята да смаже всичко.”

В официалното заключение за смъртта е написано, че самолетът е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил в земята. Странни са обстоятелствата, защото и двамата са опитни летци, времето е хубаво и няма данни за авария. Заражда се теорията, че грешката е на самия Юрий, който има увлечение към алкохола. 

Кои са другите конспиративни теории за смъртта на Гагарин, четете в хартиеното издание на "168 часа".