Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проблеми с паметта, объркване, невъзможност за концентрация, трудно съсредоточаване - специалистите наричат това "брейнфог" - буквално мозъчна мъгла. Оказва, че все повече хора страдат от проблема, а причините, които го провокират, варират от преумора до неправилно хранене.

Явлението е по-скоро инцидентно и краткотрайно. Но дори и да е съвсем нормално, ако не му се обърне внимание и не се потърсят причините за него, е възможно да се появява все по-често и по-често. Не е опасно за здравето, но причинява дискомфорт и пречи както на работния процес, така и на всекидневните занимания. Специалисти от известната клиника "Мейо" в Рочестър, Минесота, от години изследват явлението и обясняват, че при някои пациенти то се проявява инцидентно и човек дори не си дава сметка, че е преживял брейнфог. Например изведнъж забравяте името на любимия си актьор - на върха на езика ви е и ви е ясно, че го знаете, но за някакъв период сякаш ви е изскочило от главата. Случвало се е на почти всеки и е съвсем естествено, но ако започне да се проявява всеки ден, е сигнал, че мозъкът ви е като в мъгла от време на време и има нужда от почивка, подчертават лекари.

Всъщност терминът брейнфог все още не е официално признат като медицински проблем. Но по същия начин за синдрома бърнаут се говореше години наред преди той да бъде категоризиран като психологично заболяване през 2014 г. и да бъде официално включен в списъка с рисковете за здравето на работното място. Първата страна, в която това се случи, бе Белгия, където със специален закон бе установен бърнаут като самостоятелно заболяване и се задължиха всички работодатели да взимат превантивни мерки срещу проблема. Очаква се в близките години същото да се случи и с брейнфог. Американските специалисти изтъкват обаче, че симптомите на този проблем понякога са прекалено краткотрайни и незначителни и човек не им обръща внимание навреме. А би трябвало.

Пристъпът на брейнфог е сигнал, че нещо не е наред в начина, по който функционира мозъкът ви, или че е претоварен. Специалистите обясняват, че има две основни групи причини, които провокират кризите - те са свързани основно или с начина на живот, или с прием на определени храни или медикаменти. В някои по-редки случаи брейнфог е възможно да е сигнал за наличие на по-сериозно заболяване. Учените от клиника "Мейо" успокояват, че в повечето случаи мозъчната мъгла се причинява от самите нас и затова е и по-лесно да бъде контролирана. Огромно влияне върху функционирането на мозъка играе начинът на хранене. Затова при пристъп лекарите препоръчват винаги първо да се запитате какво сте консумирали. Сред най-вредните храни за мозъка е захарта. Прекаленият прием на глюкоза провокира силен стимул, който обаче след това води до рязък спад. Така се стига до затворен кръг, в който организмът вечно има нужда от повече и повече захар, за да е в кондиция. Всъщност най-добият вариант е нито да се приема прекалено рафинирана захар, нито да се ограничават всички източници на сладко. Препоръчва се да се заложи на плодове и да се избягват най-вече газираните напитки.

Диетите също може да провокират брейнфог, особено ако са прекалено ограничаващи. Специалистите са категорични, че бързите режими, с които се отслабва ударно, всъщност са опасни за възможността за концентрация и ефективна работа. Те лишават мозъка от ценни вещества и го изтощават. Затова винаги е по-добре да се търсят балансирани режими за отслабване, които не лишават от основни храни. Много полезни за мозъка са различни масла като кокосово. То стимулира паметта и концентрацията. Според американските учени различните хранителни алергии също могат да доведат до брейнфог. Когато симптомите като забравяне, проблеми с концентрацията и невъзможност за съсредоточаване се проявяват няколко часа след хранене, американските специалисти препоръчват да се направи тест за алергия. В много случаи причината се оказва консумация на продукти с глутен, яйца, морски дарове или фъстъци.

От клиника "Мейо" алармират, че и някои от добавките в храната са особено опасни за мозъка. Мононатриевиятглутамат например може да провокира главоболие, проблеми с концентрацията, пристъп на умора. При опити с животни е установено, че във високи дози той дори унищожава мозъчните клетки. Изписван също като МSG или като Е621, се използва в супи, сосове, храни за бързо хранене, колбаси, миксове от подправки, сандвичи, хамбургери, колбаси и т.н. Според американските изследователи друга много опасна добавка за мозъка е аспартамът. Според тях всекидневната му консумация може да доведе до редица здравословни проблеми, сред които главоболие, загуба на паметта, невъзможност за съсредоточаване, замаяност, гадене, безсъние, проблеми със зрението, диабет, алергии. Освен това в някои случаи след консумацията на аспартам в човешкото тяло се отделя метанол, който може да причини увреждане на зрението и дори слепота. Аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта и много по-евтин, затова се добавя масово във всякакви сладки изделия и напитки - бонбони, шоколади, бисквити, кексчета, кроасани, дъвки, подсладено кисело мляко, дори разтворими чайове и кафе, бързите закуски, сосовете за различни ястия.

Учените установяват, че недостатъчният прием на вода също провокира брейнфог, както и прекаляването с кофеинови напитки. Специалистите подчертават, че в определени дози кафето и черният чай стимулират мозъка, но ако се приемат повече от четири напитки с кофеин на ден, се стига до свръхстимулиране, пристрастяване и брейнфог. Лекарите са категорични, че в някои случаи причина за проблема е липсата на витамин B12. Според изследвания 40% от хората в днешно време страдат от дефицит на този витамин, а това веднага се отразява върху работата на мозъка им. Липсата на витамин D също провокира мозъчна мъгла. В световен мащаб един милион хора страдат от дефицит на витамин D. Учените от клиника "Майо" обясняват, че често съвременните хора не си набавят нужното количество от витамини и минерали и това веднага се отразява на мозъка. Затова те препоръчват всеки да приема мултивитамини или необходимите му добавки, като дозите да са съобразени от лекар според теглото на пациента, възрастта му и личното му здравословно състояние.

Други причини, които могат да провокират брейнфог, разбира се, са свързани със стреса. Липсата на сън, лишаването от почивка, непрекъснатата работа, занимаването с множество ангажименти, непрекъснатото разкъсване на мисълта по различни проекти - всичко това е предпоставка за отключване на брейнфог, подчертават специалистите. Те препоръчват всеки ден човек да си позволява по половин-един час за качествена почивка. Под качествена не се има предвид гледане на телевизия или слушане на силна музика, обясняват учените, защото така мозъкът се натоварва допълнително. Най-подходящи за мозъчното възстановяване са спортът, медитацията, разходката. Важно е също човек да не си ляга прекалено късно, а да си доставя 6-8 часа сън на денонощие. В други случаи обездвижването и работата пред компютър също могат да провокират мозъчна мъгла. Затова специалистите препоръчват редовни почивки и задължително поне 20 минути физическа активност дневно. Все пак специалистите уточняват, че макар и в редки случаи брейнфог може да е симптом на болести като проблеми с щитовидната жлеза, диабет, хепатит, хипогликемия, мултиплена склероза, фибромиалгия, лупус и др. Затова препоръчват винаги да се направи консултация със специалист. Проблемът е възможно да е странична реакция от химиотерапия или прием на различни медикаменти срещу диабет или антидепресанти, уточняват също учените.