Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По данни на СЗО 30% от човечеството са с наднормено тегло. У нас обаче са над 50%. Около 7% от здравните разходи в ЕС са заради излишните килограми. При сравнение с разхода за пациенти с нормално тегло се оказва, че те излизат с 30% по-скъпо.

Затлъстяването е още по-тежката форма на наднорменото тегло. То е два вида - по талията (тип ябълка) и по ханша (тип круша), обяснява д-р Явор Асьов от Александровска болница. “Крушите” отслабват по-трудно, но пък рискът от диабет и сърдечносъдови болести е по-нисък. “Ябълките” лесно отслабват, но са по-податливи на болести.

Висцералното затлъстяване (на вътрешните органи) се смята за болест, защото води до други болести. Мастната тъкан около органите произвежда хормони, от което здравето се влошава. Независимо къде е висцералното затлъстяване, то е опасно.

Най-простият начин да се определи е с измерване на обиколката на талията. Жените с талия над 80 см, а мъжете с над 94 см са пълни. По-точно се мери с ултразвук, томограф, магнитен резонанс.

Не всички пълни

хора са болни

- отскоро се говори за метаболитно здрави хора с наднормено тегло. Те нямат висцерално затлъстяване. Други са хем пълни, хем го имат и рискът при тях е като при тлъстите. Те водят заседнал живот, с много стрес.

При някои хора с общото отслабване намалява и висцералното затлъстяване, но при други - не. Ако се свалят само 5% от теглото чрез спорт и промяна в храненето, се подобряват метаболитните показатели и намалява висцералната мастна тъкан.

Най-важните причини за затлъстяването са обездвижване и нездравословно хранене. Всеки 2 часа пред телевизора увеличават с 14% риска от диабет.

Част от болните наистина имат хормонален проблем, който води до напълняване. Най-често това е намалена функция на щитовидната жлеза, а също проблем с надбъбречните и половите жлези. Но те не са толкова много. При повечето хора виновен е стилът им на живот. Някои се разочароват, че не сме им открили друга причина за свръхтеглото, казва д-р Асьов.

Наднорменото тегло е козметичен проблем, но води и до диабет, костно-ставни болести, проблеми с черния дроб, сърцето и съдовете. Диабет тип 2 по честота нараства стремглаво в света и у нас. От него страдат 8,4% от българите, като 3/4 от тях са се разболели заради излишни килограми. И други рискове следват от тях - високи кръвно, холестерол и триглицериди. 50% от дебелите имат високо артериално налягане, а 33% са с исхемична или мозъчносъдова болест.

От свръхтеглото страдат ставите и ставните хрущяли и се стига до болести като коксартроза и гонартроза. Чернодробните също са свързани с него като неалкохолната стеатоза (омазнен дроб). Ако тя е хронична, се стига до т.нар. стеатохепатит.

За справяне със

затлъстяването

са нужни промяна

в храненето

и физическата активност. В менюто да има белтъчини, въглехидрати и мазнини. Да не се изключват никои от тях. Да се яде малко, но често през деня - 4-5 пъти. Повече плодове и зеленчуци, богати на фибри и бедни на калории. Калоричните храни, които бързо повишават кръвната захар, да се ограничат или да се избягват. Важно е и съотношението на основните вещества при всяко хранене: 50% въглехидрати, 30% белтъчини и 20% мазнини.

“Съветваме диабетиците да спазват принципа на чинията - казва д-р Асьов. - Половината от нея да е салата, 1/4 - нетлъсто месо (пилешко или риба), и 1/4 - въглехидрати (ориз, картофи, паста). За десерт - плод.”

Да се пият минимум 2 л вода и чай без захар. Чаша вода 30 мин преди хранене потиска апетита и човек се засища с по-малко. Да се търси чувство за ситост, защото тогава се отделят хормони на слабеенето, колкото и парадоксално да звучи това. Храненето да е бавно.

Минимумът физическа активност, препоръчван от СЗО, е 5 дни в седмицата по 30 минути бързо ходене. “Да се започне с по-умерено темпо и да се повишава - съветва д-р Асьов. - Не бива да се слабее бързо, а да се постави реалистична цел - сваляне на 5-10% от теглото за 6 месеца. Реално само 5-10% от хората успяват да го постигнат.”