Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Видях омразата в очите му”, казва имамът на джамията, която Салман е посещавал.

Часът е 22,33. Ариана Гранде тъкмо е слязла от сцената, а феновете й, въодушевени от музиката, напускат залата. В 22,35 ч. всичко се променя. Атентатор самоубиец взривява бомба, пълна с пирони, във фоайето на "Манчестър арена", оставяйки след себе си паника, пищящи деца, 22 трупа и 119 ранени, 20 от които - в критично състояние.

Атентаторът е 22-годишният Салман Абеди. Връзките му с "Ислямска държава" все още се разследват. Сценарият и в този случай ни е до болка познат. Абеди, роден и отгледан в Манчестър, е от либийски произход и е известен на разследващите служби. Родителите му Рамадан Абеди и Самия Табал пристигат в Обединеното кралство като бежанци, бягайки от режима на Кадафи в Либия. Те първо се установяват в Лондон, а по-късно се местят в Манчестър, където живеят в последното десетилетие.

Според някои източници цялото му семейство се е върнало обратно в родината си през 2011 г., а Салман и брат му Исмаил са останали във Великобритания.

Часове след атаката полицията арестува заподозрян във връзка с нея. За него се твърди, че е именно 23-годишният брат на Абеди. В последните месеци двамата започнали все по-често да пътуват към Либия. Твърди се, че са посещавали и Сирия, но тази информация все още не е потвърдена.

Салман Абеди посещава местно училище, а през 2014 г. е приет в университета "Салфорд", където учи бизнес мениджмънт. Зачестилите му пътувания към Либия обаче го карат да прекъсне своето образование. Тези негови "екскурзии" са това, което е привлякло вниманието на МИ5, което започнало да го следи, ала не предвидило зверството, което очаквало Манчестър.

Според тях група съмишленици на Кадафи, които били членове на "Либийската ислямска бойна група", живеели в непосредствена близост до Абеди в Уейли Грей.

Сред тях - Абд ал Базет Ацуз, баща на четири деца, от Манчестър, който напуска Великобритания, за да ръководи терористична мрежа в Либия.

Разузнаването твърди, че Ацуз е лидер на клона на "Ал Кайда" в Източна Либия. И не само това, той е експерт в правенето на бомби и се твърди, че под контрола му са близо 300 войници.

"Беше забавен и общителен. През 2011 г. отиде в Либия и се върна различен човек" - така приятелите описват 22-годишния убиец.

Преподавателите на Салман Абеди го описват като "тихо момче", върл противник на режима на Кадафи и изключително вярващ. Кога точно се е радикализирал, така и не могат да си обяснят. Според имама на джамията, която момчето посещавало, в последната им среща Абеди го погледнал с "лицето на омразата": "Салман ми показа лицето на омразата след речта ми за опасностите от "Ислямска държава". Напоследък го правеше често, а аз постоянно си мислех, че това момче не ме харесва. Но всъщност това не беше изненада за мен.

Салман и Исмаил били оставени напълно сами от своите родители. Алън Кинси, шофьор на автомобили, който живее срещу дома на либийските братя, споделя, че семейството не пребивава там от доста време: "Много хора идват и си отиват", допълва той.

"Имаше голям иракски флаг, който висеше на прозореца, но никога не сме мислили, че може да е знак за нещо опасно - разказва Кинси и добавя: - Смятахме, че става дума за футбол или протест у дома или нещо подобно."

В деня след кървавия атентат същите тези съседи на двете момчета се събуждат в отвратителната реалност, която живеят. Тихият млад мъж от отсрещната улица се е взривил, вземайки 22 невинни жертви, повечето от които - деца.

Точно 11,30 часът, денят след атаката - хеликоптери кръжат над квартала на Салман, а повече от 30 полицаи с тежко въоръжение се струпват пред дома му.

"Всичко изглеждаше като извадено от военен филм - коментира Кинси. - Беше толкова страшно. Полицаите изтръгнаха дървената ограда между имотите, прикачиха черна жичка към вратата и я взривиха. Цялата операция траеше около 90 секунди." "Не извадиха никого от къщата. Беше празна", допълва той.

Твърди се, че "Ислямска държава" е поела отговорността за кървавото деяние. Минути след атентата джихадисти триумфално ликуваха в онлайн пространството, кълнейки се, че "това е само началото". Но наистина ли "Ислямска държава" стои в основата на организирания атентат, или само си приписва заслуги? Според някои експерти коментарите на джихадистите след взрива в "Манчестър арена" са били по-скоро реакция на написаното в медиите, отколкото разясняване на ситуацията. В своите ранни изказвания "борците на халифата" твърдят, че атентаторът се е измъкнал, информация, която медиите първоначално разпространиха, а по-късно опровергаха, след като тялото му бе намерено.

И до този момент връзка на убиеца с ислямистката групировка не е открита - нито имейли, нито контакти, нито доказателства, които да сочат, че Салман е посещавал Либия с цел да събира опит от джихадистки лагери.

Според източници на службите за сигурност ИДИЛ едва ли би пожертвала живота на добър създател на бомби, което ражда теорията, че атентатора не е действал сам, а устройството му е било предоставено от втори човек.

Бомбата, според същите тези източници, е изключително сложна за сглобяване и е съдържала пирони, гайки и болтове. Абеди е използвал куфар, за да скрие устройството. Същият този метод бе използван и от атентаторите на летището и метростанцията в Брюксел миналата година.

Камери показват как 22-годишният убиец оставя бомбата на земята във фоайето между "Манчестър арена" и гара "Виктория" малко преди да се взриви сред феновете на Ариана Гранде, излизащи от концерта.

Засега са ясни имената само на някои от жертвите, а историите, които съпътстват смъртта им, са наистина сърцераздирателни.

Една от жертвите, леля на 11-годишно момиченце, загива, опитвайки се да го предпази от шрапнелите в прегръдките си. Жена издъхва в ръцете на бездомник, който веднага след взрива се втурва да помага на ранените. 8-годишната Сафи изчезва, а по-късно се оказва, че е сред загиналите. Тя е най-малката жертва на атентатора. Първото оповестено име беше Джорджина Каландер - 19-годишно момиче, което издъхва в болницата, а майка й стояла неотлъчно до болничното й легло. Последният пост на Каландер в туитър гласи: АРИАНА, ТОЛКОВА СЕ ВЪЛНУВАМ ДА ТЕ ВИДЯ УТРЕ.

Последиците от трагедията са огромни. Направени са общо 7 ареста, близо 1000 войници са командировани по улиците на големите градове в Англия, нивото на опасност от терористични атентати вече е "критично", а американските разузнавателни служби бяха обвинени от своите британски колеги в разгласяване на конфиденциална информация.

Миниcтъpът на вътpешните pаботи на Великобритания Амбър Ръд категорично заяви, че поведението на Щатите е "раздразнително", а следващи подобни действия няма да бъдат толерирани.

Именно те, точно след предупреждението, разпространиха информация, че семейството на Салман е предупредило властите, че синът им е опасен. "Разясненинието" им идва след като британските им колеги успяха да се докопат до бащата на атентатора, който категорично заяви, че детето му е невинно и не може да е сторило това зврество.

В медиите се появиха и първите снимки на певицата Ариана Гранде след кървавия й концерт. Според източници, близки до нея, тя е получила нервна криза, а психическото й състояние никак не било добро. Именно поради това останалата част от европейското й турне е отменена до нейното възстановяване. Макар че дори не е видяла последствията от взрива, на кадрите Гранде изглежда така, както феновете й никога не са я виждали - съсипана. Ден след атентата от очите й още капят сълзи, а почитателите й се страхуват, че случилото се може да бъде краят на кариерата й. Ариана се е свързала със семействата на жертвите с предложение да плати разходите по погребенията.