Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

16-годишен младеж почина заради свръхприем на кофеин, съобщават учени от Южна Каролина, цитирани от Си Ен Ен. Според специалистите ученикът е приел последователно няколко различни напитки с кофеин, което е провокирало аритмия и сърдечен срив.

Според лекуващите му лекари Дейвис Алън Крайп не е страдал от хронични проблеми. Един ден обаче той припада в училище и сърцето му спира. Смъртта му е шок за специалистите и е проведено разследване, за да се уточнят причините. В крайна сметка се оказва, че ученикът е изпил за период от два часа три различни напитки, съдържащи кофеин – кафе лате, диетична газирана напитка и енергийна. Съдебният лекар категорично стига до заключението, че приемът на кофеин е довел до сърдечен срив. Лекарите поясняват, че дори и приетият от Дейвис Алън Крайп кофеин да не се смята за свръхдоза, рисков в случая се е оказал краткият времеви период на приема. Специалисти са категорични, че всеки човек реагира различно на напитките с кафе, но когато в рамките на час-два се пият няколко, сърцето се натоварва изключително много.

Д-р Красен Демирев, завеждащ отделението по детска кардиология в МБАЛ "Здравето", обяснява: "Енергийните напитки са изкуствен стимулант, който се метаболизира бързо при здравите хора. Те имат краткотраен ефект - подобряване на умствената и физическата активност, но са опасни, защото могат да предизвикат зависимост. Когато прекалим с нещо и преминем дозата, в която организмът може да го метаболизира както трябва, неизменно се стига до проблеми със сърдечносъдовата система. Освен това почти 40% от подрастващите са с нестабилни стойности на артериалното налягане – ту високо, ту ниско. И това е световна тенденция. Много от 15-16-годишните тийнейджъри, които са новотехнологични гении, са с наднормено тегло, повишен прием на калории и намалена физическа активност – ядат чипсове, вафли, пият газирани напитки и стоят по над 15 часа пред компютър на ден, и това няма как да не се отрази на кръвното налягане. Не е случайно, че през последните години инфарктът се "подмлади". Имали сме случаи на младежи с инфаркт на 14-15-годишна възраст Слава богу, е много рядко явление. Но самият живот, стресът, седенето пред компютър по цял ден и цяла нощ, наднорменото тегло, неправилното хранене, пиенето, пушенето са фактори, които увеличават рисковете дори за младите. Истината е, че атеросклерозата се унаследява. При някои хора се проявява много напред във времето, но при наличие на рискови фактори скача вероятността от съдов инцидент."

Изследване на екип от Университета на Южна Каролина, по време на което в продължение на 30 години са наблюдавани 40 хиляди мъже и жени на възраст между 20 и 87 години, доказва, че консумацията на повече от 4 чаши на ден увеличава риска от преждевременна смърт при хора под 55 години. В свое интервю за френския новинарски сайт Atlantico д-р Астрид Нелиг от френския Национален институт за здравеопазване и медицински изследвания (INSERM) в Страсбург подчертава, че при прием на над пет чаши кафе дневно се увеличава рискът от сърдечни и мозъчни проблеми. Д-р Нелиг обяснява, че различните хора имат различна чувствителност към кофеина и че рисковата доза за едни не е опасна при други пациенти. Тя препоръчва все пак умерена доза прием на кафе, защото е категорична, че не съществува еднозначно изследване, което да потвърждава ползите на кофеина при висок прием. 

Рискът от предозиране според нея се състои най-вече във факта, че кофеинът се използва широко както в хранително-вкусовата промишленост, така и във фармацията и козметиката: "На първо място са енергийните напитки, които съдържат количества кофеин, далеч надхвърлящи препоръчителното дневно количество, равно на две-три чаши кафе. Освен това веществото се съдържа и в много медикаменти, особено обезболяващи и такива срещу мигрена. Освен това той се съдържа и в повечето препарати за отслабване, както и в козметични продукти." Д-р Нелиг разяснява, че без дори да си даваме сметка, може да приемаме много повече кофеин, отколкото този в кафето, което пием, а това неизменно се отразява на здравето ни. Най-бързо и най-забележимо върху съня ни. "Кофеинът не просто пречи на по-лесното заспиване, тъй като ни поддържа бодри за по-дълъг период, но също така и намалява продължителността на дълбоката фаза на съня и по този начин ние не само заспиваме по-късно, но и сънят ни е повърхностен и накъсан", обяснява специалистката.

В умерени дози обаче кофеинът действа благоприятно на мозъка. Изследване на немско-френски екип от учени, ръководени от професор Криста Мюлер от Бонския университет и д-р Давид Блюм от Университет "Лил 2", доказва, че консумацията на кафе може да предотврати развитието на алцхаймер. Резултатите, публикувани в научното списание Neurobiology of Aging, потвърждават благоприятния ефект на кофеина върху превенцията на някои мозъчни патологични изменения. При опитите екипът учени е наблюдавал, че при лабораторни мишки, приемали кофеин всеки ден в продължение на десет месеца, се наблюдават много по-малки изменения в умствените способности и паметта. Освен това при тях не се установява анормално натрупване на протеин тау, който се свързва с развитието на алцхаймер. Според д-р Давид Блюм тези доказателства са само началото на дълги изследвания, целящи да се установи молекулярната зависимост на кофеина и протеина тау. Надеждите на екипа са да се проведат клинични опити с прилагане на кофеин при пациенти с алцхаймер и при тях също да се наблюдава благоприятен ефект.