Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралицата майка мечтае за подходящ кандидат за Елизабет. Задължително е да е аристократ, по-възможност от добро семейство и с нужните владения и титли. Принцесата обаче още от млада доказва, че е упорита и не се влияе лесно от чуждото мнение. Тя си избира категорично принц Филип и успява да се пребори с всички критики и протести срещу присъствието му в нейния живот. Близките на кралското семейство го смятат за беден натрапник, за прекалено дързък, дори за краен младеж и въобще не го одобряват за бъдещата кралица. Но тя се влюбва искрено и се възпротивява на всички.

Младата Елизабет е изключително желана партия за брак. Тя има богат избор от благородници, кралски наследници и принцове. Но категорично решава, че нейният съпруг ще бъде Филип. Близката на семейството Ан Гленковър си спомня: "Около нея имаше цяла армия от интересни мъже, но тя подари сърцето си на принц Филип. Той беше идеален - красив младеж и чуждестранен принц." Не на същото мнение обаче са близките на бъдещата кралица. В обстойния си труд "Елизабет, кралицата", посветен па живота на Нейно Величество, Сали Бидъл Смит пише: "Във всяко друго отношение Филип бил подчертано нетипичен кандидат и кралицата майка изобщо не криела, че предпочита някого от аристократичните английски приятели на дъщеря си, произхождащи от семейство като Стратмор - някого от бъдещите херцози на Графтън, Рътланд и Бъклу или Хенри Порчестър, бъдещия граф на Карнарвън. Филип не можел да се похвали с техните огромни владения и на практика разполагал със съвсем малко пари."

Авторката подчертава, че в други отношения изборът на принцесата е традиционен, тъй като двамата с Филип са роднини, но не толкова близки, че това да се приеме с неодобрение. Те са трети братовчеди с общи прабаба и прадядо - кралица Виктория и принц Албърт. Освен това е и плюс, че Филип е смятан за благородник дори с по-царствен произход от този на самата бъдеща кралица. Някои изследователи подчертават, че нейната майка е обикновена британска аристократка - с далечни връзки с английските и шотландските крале, докато неговите родители са принцеса Алис Батенберг- правнучка на кралица Виктория, и принц Андрей Гръцки. Сали Бидъл Смит уточнява, че като братовчеди Филип и малката Елизабет се срещат няколко пъти - веднъж на семейна сватба през 1934 г. и след това на коронацията на крал Джордж VI през 1937 г. Едва през 1939 г. обаче, когато кралят и кралицата водят дъщерите си във Военноморския колеж в Дартмът, тринайсетгодишната принцеса има възможност да прекара малко повече време в компанията на Филип, който се обучава там. Близките им забелязват, че кралицата нито за миг не сваля очи от него, докато той не й обръща особено внимание. Все пак тя е само на тринайсет, а той вече е красив младеж.