Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Двете момичета - под властта на амбициозна и студена майка, която съсипва баща им

Прапрапрадядо им прави мебели за Наполеон и прибира в дома си брат му Жозеф Бонапарт

Бъдещата първа дама имала мечта: да не бъде никога домакиня

Майкъл Бувие все още е далеч от САЩ. Никога не би предположил, че след повече от 140 години неговата прапраправнучка ще стои гордо до първия мъж на тази страна. В онзи момент домът на Бувие е във Франция, където той като сръчен майстор изработва мебели в императорския двор на Наполеон Бонапарт. След неговия разгром в битката при Ватерло, сложила край на властването му през 1815 г., Майкъл Бувие решава да емигрира. Така се установява в щата Флорида, където отваря работилница за мебели.

Французинът винаги е умеел да се заобикаля с влиятелни клиенти и приятели, като работи за много известни личности, а в неуточнен момент от живота си дори приютява в дома си самия брат на Наполеон - Жозеф Бонапарт. Неслучайно Бувие успява да се нареди добре и да подготви бъдещия комфорт на своите наследници.

Така след години Джон Верноу Бувие-младши поръчва на арх. Артур Джаксън да започне строежа на имението "Кътче спокойствие", което е готово през 1917 г. Девет години преди в Саутхемптън, Ню Йорк, да се роди Жаклин, нейният дядо Джон Верноу се нанася в невероятното имение, където именно

ненадминатата икона на елегантността

ще прекара своето безгрижно детство.

По-късно нейната дъщеря Каролин продава имота през 2007 г. на модния дизайнер Рийд Кракофф за 25 милиона долара. Пред Wall Street Journal той твърди, че е купил къщата в толкова тежко състояние, че се наложило да инвестира близо 10 милиона долара в нейното съхраняване и обновяване, без да е сигурен, че ще я задържи. Според мнозина "Кътче спокойствие" било забравено от своите стопани, които по всякакви начини се опитвали да избягат от своето болезнено минало.

Джаки е по-голямата от двете дъщери на брокера на ценни книжа Джон Бувие III и Джанет Лий. Бащата на бъдещата първа дама е

светски лъв, известен с прякора Блек Джак,

който разкривал неговата слабост към хазарта.

Екстравагантен и неподправен, Джон редовно ходел на плаж, съчетавайки банския си костюм с официалните си вечерни обувки. Безгрижието и лекият му нрав подлудявали неговата съпруга. Джанет Лий била олицетворение на болната амбиция и упорито изтъквала, че във вените й тече аристократична кръв, макар да произхождала от бедно ирландско имигрантско семейство с необуздани претенции.

Жаклин расте в "Кътче спокойствие", радва се на близостта на своя баща и игрите със сестра си. От съвсем малка се посвещава на любимото си занимание - ездата, и се сдобива с грация от упражнения по балет. Като дете била много любопитна, талантлива, но и буйна. Пакостите й се удавали също толкова добре, колкото и уроците. На 11 години тя печели национално юношеско състезание по езда и с победата си прави доволна своята майка, която като професионален жокей не би простила поражение.

Семейната хармония рухва

под железния натиск на властната Джанет, 

която изобщо не помисля за двете си дъщери, когато пожелава да се разведе с Джон Бувие, за да преследва още по-голям улов.

За Жаклин и Каролайн раздялата на родителите им наистина е тежък удар, защото в началото на 40-те семейства не се развалят току-така. Още повече че и на двете момичета им се налага да останат с майка си, която малко по малко спечелва ненавистта им, докато баща им се радва само на обичта им. Той е искрен и грижовен, а в същото време майка им е студена, почти не говори с тях, оставя ги в ръцете на най-различни гувернантки, не обича да й досаждат - тя е отблъскваща ледена кралица за собствените си деца.

Две години по-късно Джанет се омъжва повторно за наследника на нефтената компания Standard Oil Хю Очинклос.

Жаклин завършва частно училище и елитен колеж. Започва да следва в Сорбоната, но не я завършва, а се връща в родината и взима диплома от университета Джордж Вашингтон със специалност френска литература.

След дипломирането си заминава заедно със сестра си във Франция, където написва единствената си книга "Едно странно лято". Произведението е съставено от двете сестри Бувие с много рисунки и лични разкази на преживяванията им по време на това пътуване, като е издадена значително по-късно. Личи, че двете са много близки.

С времето обаче майка им застава между тях и започва да изразява грубо нескритите си предпочитания към Джаки. За нея тя е по-красива, по-умна, по-музикална, далеч по-съвършена от Лий. Това повлиява много на отношенията между двете.

Каролайн сякаш е осъдена цял живот да бъде в сянката на Жаклин и двете да водят тихо и поначало изгубено от четири години по-малката съревнование.

Световноизвестният писател Труман Капоти пише за своята близка приятелка Каролайн:

"Лий толкова силно завиждаше на Джаки!"

Единствената победа на принцеса Радзивил е, че надживява сестра си с цели 22 години. В същото време Джаки винаги подкрепя Лий като вездесъща покровителка. 

Като президентска съпруга едно от първите неща, които прави, е да издейства лично от папата разтрогване на първия брак на сестра си, за да могат двамата с принц Радзивил да сключат и църковен съюз. Тайно папата анулира брака едва през 1962 г.

Последният път, в който Лий претърпява тежка загуба от Джаки, е малко преди бившата първа дама да си отиде от този свят. Подобно на своя баща Каролайн се е отдала на неговия порок - пиенето. В един момент дори нейната дъщеря Ан губи надежда за майка си и се пренася да живее при леля си.

Така и нейното собствено дете предпочита тази,

която избират всички - Джаки.

Така, както го е правила майка им.

Още в своята младост Каролайн прави всичко възможно да спечели благоволението на тази властна ледена кралица и дори пожелава да я наричат Лий - по моминската фамилия на Джанет. Това никак не й помага в битката със сестра й.

Затова Каролайн често бяга при баща си, но той пък си има свои проблеми. Алкохолизмът. В същото време по-малката му дъщеря ревностно настоява, че го е виждала да пие единствено вечерта преди сватбата на Джаки с Джон Кенеди. Тогава той имал повод да прибегне до чашката, защото ужасната му бивша жена не го поканила на официалния предсватбен обяд. По този начин го провокирала да се опияни до припадък, а после да използва тази му слабост,

за да му забрани да заведе дъщеря им Джаки до олтара,

като назначава тази отговорност на втория си съпруг.

Преди да мине под венчилото и да стане законна съпруга на харизматичния Джон Кенеди, младата и напориста Жаклин избира професията на журналист, защото е увлечена от писането още в гимназията. В годишника на училището тя записва своята мечта: "ДА НЕ БЪДА ДОМАКИНЯ". И я постига, защото се реализира като всичко друго.

За известно време работи в престижния Washington Times Herald, като се занимава предимно със снимането и задаването на смешни въпроси на минувачите, а за това получава на седмица по $56.

С ослепителния си чар е ухажвана от много мъже и е трудно да остане свободна задълго. Сгодява се за брокера Джон Хъстед, но съдбата й е отредила друго. През юни 1952 г. присъства на прием в Белия дом. Там среща не за първи път обезоръжаващата усмивка на конгресмена Джон Ф. Кенеди. Тогава тя е сгодена от няколко месеца, но двамата започват да се виждат често и това отнема всички шансове на Хъстед. Той е аут, а през май на следващата година Жаклин вече е сгодена за харизматичния политик.

Говори се, че Кенеди предлага на младата журналистка брак по телефона. Двамата се венчават на 12 септември 1953 година, а булката е предадена на своя съпруг не от своя собствен баща, нито от втория съпруг на майка си, а от свекъра си Джоузеф Патрик Кенеди.

Човекът, който всъщност вижда безупречността на Жаклин и с категоричност я определя за идеалната половинка на своя син. И на бъдещия президент на САЩ.