Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невяна Владинова и ансамбълът са международна сензация, 20-годишна рискува здравето си за златото в борбата, юноша в щангите спечели световна титла и вече мечтае за олимпийски медал.

Колкото и странно да звучи, българският спорт продължава да е жив напук на издевателствата, извършени върху него през последните години. От началото на годината дори надигнахме глава и отново забодохме кабарчето на световната карта. Новите златни момичета в художествената гимнастика, борците, футболистите и един млад щангист отново ни накараха да мечтаем, че спортът ще си върне старата функция да вдъхва национално самочувствие.

Със сигурност най-бляскави са успехите на националките ни по художествена гимнастика. Най-сензационно е положението при ансамбъла. Очакваше се точно тук да има поне двегодишна дупка без никакви успехи, след като предишните златни момичета решиха да се откажат след олимпийските игри в Рио.

В този момент специалисти предупредиха: Ще ни трябват поне 2 години, за да обиграем нов състав и да се опълчим на големите сили в спорта. Вместо това новите избраници на треньорката Весела Димитрова влизат с гръм и трясък, печелейки поне по един медал на състезанията от световната купа по художествена гимнастика. А какво да кажем за изключително красивата Невяна Владинова, спечелила 3 златни медала на световната купа в София. Обявиха я и за най-красивата гимнастичка на турнира, въпреки че едва ли ще се намери достойна конкуренция и в целия свят.

Успехите обаче са медал с две страни. Красивите ни девойки разбиват конкуренцията, но това се отразява на физиката и психиката им. Шефката на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева сама призна, че натоварванията са непосилни за момичетата, повечето от които още не са навършили пълнолетие.

"Графикът е твърде сгъстен. Някои страни спряха своите отбори, за да имат почивка. Виждате, че напрежението е голямо и може би и заради това имаше толкова много грешки, направени от нашите момичета и от състезателките на другите отбори. По-лошото е с контузиите.

Ще предложим на Международната федерация да бъдат направени някои промени, а сега нашите състезателки ще получат почивка преди европейското", обяви Илиана Раева.

В нашия отбор наистина имаше момиче с тежка контузия. Елена Бинева, която е дъщеря на политика Слави Бинев, участва на световната купа в Италия със счупена ръка. Другите се опитват да я разубедят, че трябва да си почива, но Елена отказва.

"По време на тренировка се сблъсках с едно от момичетата и се оказа, че ми е счупена ръката. Най-трудно ми беше да се науча да хващам топката и обръча с нея. Болката беше много силна. Но стиснах зъби и си изкарах контузията в залата", разказва Елена Бинева.

С болки в рамото беше и Биляна Дудова, но това не й попречи да мачка съперниците си чак до финала на европейското първенство по борба в Нови Сад, Сърбия. Там я чакаше изключително корава дама от Беларус, която още от началото тръгна в мощна атака. В един критичен миг мощната Катерина Янушкевич опита да тушира нашето момиче. Българката не се предаде, въпреки че имаше реален риск да се контузи тежко.

"Усетих ужасяваща болка в кръста, докато се опитвах да се измъкна от хватката й. През втората част успях да направя перфектно хвърляне и след това сякаш я пречупих психически", разказа щастливата ни европейска шампионка. Младата шампионка, тя е само на 20г., моментално привлече погледите към себе си не само заради огромния успех, но и заради непринуденото си държание. Тя е също толкова естествена, колкото е засега и доста по-именитата й колежка Станка Златева, която обаче се отказа от борбата. Очевидно е, че има кой да я замести. Биляна Дудова е точно това, от което се нуждае българският спорт. Тя е млада, усмихната, амбициозна и както се очертава, ще бъде много успешна. Идеален пример е за децата, които са застанали на кръстопътя дали да уплътняват свободното си време със спорт, или с цигари, алкохол и другите забавления за възрастни.

В интерес на истината българската борба за една малка бройка да изпусне Биляна. Преди няколко години амбициозната девойка заминава за Норвегия, където й обещават всички необходими условия и заплащане, за да пробие в елитния спорт. На норвежка земя обаче Биляна осъзнава, че по традиция дисциплинираните норвежци нещо не са си изпипали нещата.

"В Норвегия уж я чакаха нея и един български треньор, но на място ги изненадали лошо. Тогава ми се обади и пожела да се върне в Самоков и да тренира. По принцип развиваме класическата борба, но не можех да спра момичето да спортува и й дадохме шанс да се развива в свободната", спомни си Васил Сайменов - шефът на сегашния й клуб "Рилски спортист".

Началото не е никак обнадеждаващо. Намират се специалисти, които твърдят, че от Биляна няма да стане добър борец и е по-добре да се насочи към друго поприще. Личният й треньор не се вслушва в "загрижените" съветници и продължава да залага на младата боркиня. В отбора я знаят като изключително дисциплинирана. Не мрънка, не настоява, през цялото време тренира здраво и изчаква своя момент. И ето че той настъпва на европейското, но самата Биляна е убедена, че това е само началото. Следващата й голяма цел е световното първенство, а след това и златен медал от олимпийски игри, с който така и не успя да се сдобие легендата Станка Златева.

Добрата новина е, че Биляна не беше единственият герой на европейското в Сърбия. Мъжете също се отчетоха с един златен медал, спечелен от египтянина Тарек Абдеслам в категория 75 килограма при класиците.

Роденият в Александрия борец прави добро впечатление на шефовете на българската борба и те се застъпват пред спортния министър Красен Кралев да помогне за изваждането на български паспорт за Абдеслам. Очевидно усилията са си заслужавали. Египтянинът вече говори и за титла от световно първенство.

"Първо станах шампион на България, а сега съм номер 1 в Европа. Изпълнявам мечтите си една по една, но тепърва има какво да постигна. Убеден съм, че успехите ми са плод на дисциплина и здрави тренировки. Откакто съм в България, нито веднъж не отидох на дискотека или на море. Влагам цялото си време в борбата. Все още не съм научил българския химн, но за следващата ми титла обещавам да го знам и да го пея с пълно гърло, защото това ще ми достави огромно удоволствие", вдъхновява се новоизпеченият български гражданин и добър спортист Тарек Абдеслам. Към неговото отличие и това на Биляна Дудова българските борци прибавят още 3 сребърни и 1 бронзов медал, което е най-добро постижение на европейско първенство в последните 10 години.

И ако борбата винаги е била силен български спорт, който носи медали от големи първенства и олимпийски игри, то щангите ни бяха натикани в миша дупка заради безконечните допинг скандали. Съвсем наскоро родната федерация по вдигане на тежести успя да спечели второ дело в Международния спортен арбитраж в Лозана (КАС) срещу рекордната глоба от 500 хил. долара, наложена ни заради допинг скандала от 2015 г., когато при внезапна проверка в организма на 11 наши състезатели беше открит анаболният стероид станозолол. Впоследствие родната федерация доказа, че причината е замърсена хранителна добавка. Въпреки това тези дни Международната федерация по вдигане на тежести реши за трети път да наложи глоба, този път 250 хил. долара, въпреки че предишните 2 наказания паднаха в съда.

И на фона на напечената битка за бъдещето на родните щанги пак успяхме да произведем шампион, и то от световен ранг. 16-годишният Христо Христов спечели златния медал в категория до 94 кг на световното първенство за юноши.

Младият Христо се закле, че ще направи всичко по силите си да спечели медал и от олимпийски игри, въпреки че последните събития в българските щанги в никакъв случай не са на негова страна.

За успехите ни във футбола - четете в хартиеното издание.