Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последните няколко дни Европа е музика. Този път обаче поредното издание на "Евровизия" се очертава да е още по-вълнуващо за родината ни. За първи път в историята на конкурса България е сред фаворитите за спечелване на кристалния микрофон.

Кристиан Костов и песента му Beautiful Mess ще представят страната ни на "Евровизия", а сайтовете за залози му дават ако не първото, то поне второто място на финала. А цялата тази истерия се случи само за нощ. Шансовете му далеч не бяха толкова розови, преди Кристиан да се качи на сцената на първото парти по случай конкурса в Лондон. Всички моментално останаха поразени от гласа на Костов, а букмейкърите драстично увеличиха коефициентите си.

Beautiful Mess успя да задмине Португалия, Белгия и дори борещата се със зъби и нокти рекордьорка в печеленето на "Евровизия" Швеция. Ала пред родната песен стои само още една пречка - Италия. Въпреки че Кристиан диша във врата на Франческо Габана, неговата танцуваща горила ще бъде трудна за надвиване.

Но как Кристиан Костов се превърна в най-младия участник на "Евровизия" и първия, роден след 2000 година?

Той започва да пее още на 8 години във вокалната група "Непоседы", откъдето са тръгнали Юля и Лена от най-популярната руска група "Тату". Там режимът бил като в казарма, Кристиан е петнадесетият човек в десети ред и всичко го съветват да се откаже от музиката, защото не е за него. На 11 г. се мести в "Республика Kids", където забелязват таланта му и го правят солист.

Следва първата голяма крачка в кариерата на Костов - "Гласът на Русия" за деца. На прослушването му абсолютно всички съдии го искат в отборите си, но той избира Дима Билан, първия и засега единствен руснак, който докарва "Евровизия" в Русия. Когато Билан разбира, че неговото протеже е сред фаворитите на конкурса, е изключително щастлив.

"Той слушаше всичките ми съвети и инструкции. Непрекъснато репетираше дори и извън часовете за подготовка - спомня си Дима. - Гласът му беше толкова необикновен за едно дете" 

Кристиан стига до финала на формата и въпреки че не го печели, той пленява абсолютно всички с гласа си:

"На последния концерт на "Гласът на Русия" го накарах да изпее "Знаеш ли" на украинеца Рождена Ануси, а той не искаше. Накрая се съгласи и с изпълнението си докара още над един милион гледания на оригинала на песента в ютьоб - разказва Билан. - Има магия в това момче."

Всяка година музикантът и семейството му идват на почивка в България. Един ден баща му вижда рекламата на X-factor и му казва: "Защо не се явиш, та ти можеш да пееш?", ала Кристиан не иска - нито знае български добре, нито има нужните години. Но все пак се явява и пленява с гласа си продуцента Саня Армутлиева, която категорично му заявява: "Българският пазар е твърде малък за теб." Също като в "Гласът на Русия" обаче момчето стига финала, но така и не го печели.

Именно семейството му играе голяма роля в успехите на Кристиан. Интереса към музиката той взема от брат си Даниел, който сега е на 24 години. Когато Кристиан е на 3, той често се върти около Даниел, който по това време свири на пиано и се опитва да го имитира. Днес и двамата са завършени музиканти - Кристиан е световноизвестен, а брат му пише пеcни, пpави аpанжименти, помага вокално както на него, така и на дpyги аpтиcти.

"Брат ми е нещо като мой ръководител, той е моят гуру", казва младата звезда. На видеата от кастингите за "Гласът на Русия" се вижда как, след като всички съдии обръщат столовете си към Кристиан, майка му изпада в неистова еуфория. Тя също стои неотлъчно зад гърба на своето момче, помагайки му да изгради кариера си .

На репетициите в България казахката винаги стояла на скамейките отстрани, дори и залата да е напълно празна, викайки: "Давай момче, давай!" Дима Билан пък разказва как всъщност цялото му семейство било изключително интересно. По време на загревките в "Гласът на Русия" братът на Кристиан е неотлъчно до него. Леля му пък се занимава с това да организира участияна на Кристиан. Тя, като един добър мениджър, определя къде е добре за детето да се изяви и къде не трябва въобще да пее.

Третата голяма стъпка на Кристиан - "Евровизия", може да се окаже късметлийска както за него, така и за България. След неуспешните финали в риалити форматите е крайно време голямата сцена да му даде шанса, който заслужава.

Родината ни от своя страна е била на финал само два пъти до момента - Елица и Стунджи ни завоюваха пето място, Поли Генова - четвърто, а тази година шансовете ни вкарват директно в челната тройка.

Естествено, и тази "Евровизия" не се размина без скандали както на родна, така и на европейска земя. Преди обявяването на песента, която ще представи страната ни на "Евровизия", певицата Рут Колева публикува гневно писмо в страницата си във фейсбук, в което твърдеше, че ако родителите на Гери-Никол не са й купили място на голямата сцена, за да развее "яката дупара", то Саня Армутлиева със сигурност е наляла куп пари в това да подсигури успеха на Кристиан. Продуцентката в свое интервю категорично отрече да е използвала каквито и да било корупционни схеми, за да прати Костов на "Евровизия", и за пореден път заяви, че талантът му е безспорен.

И докато британските медии свалят звезди на българския претендент, слагайки му короната на победител, французите далеч не са толкова благосклонни. Те завихриха друг скандал, който обвинява Кристиан в плагиатство. Според френското издание "Пари Мач" визията на клипа към песента Beautiful Mess е много близка до тази на клипа Iron към песента на френския музикант и режисьор Woodkid, който направи страхотна международна кариера.

Режисьор на българското видео е Люси Иларионов, като не е изключено той да се е вдъхновил именно от мрачната визия на западното парче - наличието на коне, грабливи птици и други специфични елементи от клипа на Iron се забелязват и в Beautiful Mess.

Песента на Woodkid има над 53 милиона гледания в ютьоб от 2011 г. Това е най-известното парче на французина, следвано от другия му хит Run, Boy, Run, който има 36 милиона гледания и бе включен в епизоди на едни от най-касовите американски сериали.

Един от най-големите скандали в историята на "Евровизия" обаче може да се окаже с положителен ефект върху Кристиан. "Искахме най-доброто, а стана както обикновено" - това бяха думите на бившия руски министър-председател Виктор Черномирдин, след като Русия така и не успя да се пребори за място на сцената на "Евровизия".

Участничката Юлия Самойлова получи забрана да стъпва на територията на Украйна, след като стана ясно, че е изнасяла концерти в анексирания Крим. Тя е влязла във военната зона от руска, а не от украинска страна, а това се смята за престъпление в дома на конкурса за тази година.

От първия ден на забраната до последния момент постоянно излизаха купища новини: "Русия ще участва", "Русия няма да участва", "Русия на "Евровизия" с директна връзка", "Русия бойкотира "Евровизия". Европейският съюз за радио и телевизия направи всичко по силите си да помири двете държави, но до консенсус така и не се стигна. 

Юлия не получи право за изява на бляскавата сцена, а Русия остана толкова обидена от случилото се, че дори забрани конкурса да се излъчва по родните й телевизии и загуби правото си на глас.

Смесената кръв на Кристиан и най-вече руската му жилка обаче най-вероятно гарантират гласовете на русофилите от цял свят. Дори руските медии определят българския участник като свой.

"Москва продължава да кипи - пише един от руските вестници. - Независимо колко опита бяха правени от страна на кримските власти Русия да не участва в конкурса, роденият в Москва, майката на всички градове, талант не само ще пее на "Евровизия", но е и в списъка с любимците."

Те определят организаторите на конкурса като "глупави" и наричат Кристиан "нашия поздрав към киевската "Евровизия", а думите на младия изпълнител след първата му конференция още повече засилиха обичта на руснаците към него: "Русия ми даде всичко, което имам днес. Роден съм в Русия, там започнах своя творчески път. Явих се на конкурса "Гласът на Русия", започнах да уча при Дима Билан. Обичам да уча от хора, които са постигнали много в живота. Дима ми помогна да стигна до финал, след което станах популярен сред руската публика", споделя Кристиан, който има 50 000 последователи в руската социална мрежа "Вконтакте".

Дали Кристиан Костов ще успее да надвие горилата на Франческо и България най-накрая ще има своя победител, ще стане ясно на 13 май. Засега изглежда, че шансовете наистина са на наша страна.