Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Електронните цигари са по-безопасни от традиционните, най-вече защото не стимулират образуването на тумори, твърдят британски учени.

Изследването им, публикувано в Environmentaland Moleular Mutagenesis, сравнява традиционните и електронните цигари по различни критерии и категорично установява, че електронните не допринасят за развитието на ракови клетки в организма. Учените са категорични, че най-опасен за развитие на рак е тютюнът. Специалистите изтъкват, че според друго проучване само във Великобритания през 2016 г. 18 хиляди души са спрели тютюнопушенето благодарение на електронни цигари Според учените именно чрез тази алтернатива, която се смята за много по-безопасна, пушачите по-лесно преминават от пушене към категорично отказване. Така преходът за тях е по-малко стресиращ и без силни странични ефекти. Бертранд Даутценберг, председател на белгийска организация за борба с тютюнопушенето, подчертава, че не препоръчва непушачи или непълнолетни да ги употребяват, а насърчава електронните цигари да бъдат използвани за ограничаване на вредния навик на вече сериозни пушачи.

Специалистът е категоричен, че след 2013 г. качеството на електронните цигари значително се подобрява. Именно през тази година излиза изследване на учени от Орегонския университет, според което химикалите, използвани за ароматизиране на електронните цигари, провокират алергии и дихателни проблеми. Бертран Даутценберг подчертава, че точно затова през последните години производителите подобряват не само качеството на електронните цигари, но и безопасността им. Все пак специалистът изтъква необходимостта от въвеждане на единен стандарт при производството им. Той уточнява също, че прекаляването с електронните цигари може да доведе до рискове за здравето и не препоръчва повече от 300 вдишвания на ден, което се равнява на един пакет цигари. Модерните модели сами отчитат броя на вдишванията и алармират, ако се премине определена граница.

Учените обясняват, че основният проблем за момента е липсата на достатъчно категорични и продължителни изследвания, доказващи как влияят електронните цигари в дългосрочен план. Даутценберг коментира: "Повечето специалисти са убедени, че електронните цигари са в пъти по-безопасни от обикновените, но тъй като официално не са признати като лекарствен метод за отказване на тютюнопушенето, не могат да бъдат предписвани от лекар, както например са никотиновите лепенки. Но аз лично препоръчвам на хората, които искат да се откажат от цигарите, да пробват електронните като алтернатива поне за преходния период."

Все пак специалистите са категорични, че не препоръчват електронните цигари нито на младежи, нито на бременни жени. Всъщност представители на различни организации за борба с тютюнопушенето смятат, че електронните цигари не бива да се рекламират като напълно безвредни. Бертранд Даутценберг подчертава също, че не е добър вариант да се използват и електронни, и стандартни цигари през един и същи период от време, защото така се увеличава рискът от развиване на допълнителна зависимост и невъзможност за отказване на тютюна. Още през 2015 г. учени от Норвежкия институт за обществено здраве подчертаха, че дори и електронните цигари да са подходящи за редовни пушачи с цел намаляване поне в известна степен на риска от здравословни проблеми, това съвсем не означава, че са безвредни за непушачите. В доклада на института за обществено здраве се подчертава, че продължителното и системно излагане на парата може да предизвика сърдечно-съдови проблеми, както и да провокира пристрастяване към никотина от непушачи.

Още през 2014 г. Световната здравна организация изиска по-стриктен контрол върху продажбата и употребата на електронни цигари - забрана за употребата им на закрито, забрана за продажбата им на непълнолетни, както и забрана за рекламирането им, особено ако посланията в кампанията са, че тези цигари са безвредни или помагат да се откажете от пушенето.