Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Човешкото коляно е инженерно чудо. Няма друга част на тялото, която да понася толкова тегло през живота, особено през активния живот. Колената издържат тежестта на тялото при стоеж и са подложени на допълнителни натоварвания при ходене, бягане, скачане и извиване, при качване и слизане по стълби. Да не говорим за напрежението върху тях при ритане на топка, игра на тенис или спускане със ски.
Инженерното чудо обаче страда от внезапни (остри) травми и от продължителни (хронични) болки като остеоартрита (износване на ставата). Повечето контузии обаче минават без лечение, а най-добрата първоначална терапия на хроничните болки е физкултурата и отслабването. Може да се прибегне и до леки обезболяващи, до физиотерапия, инжекции със стероиди, лечение на хрущялите и сухожилията и в краен случай подмяна на коленната става.
Твърди се и че има полза от хранителни добавки като рибено масло, куркума и глюкозамин. При най-новите терапии се инжектира хиалуронова киселина, присаждат се стволови клетки и се влива плазма, обогатена с кръвни плочки.
Тревожно ли е
колената да пукат при клякане?
Пукането в колената при клякане е нормално, ако няма болка, подуване или затруднено разгъване на коленната става. Този шум се дължи на въздушни мехурчета, които се пукат в ставната течност. Или на хрущялите и сухожилията, които се сгъват след разтягането или се закачват за костта.
Но ако има болка или подуване, ако коляното се стяга при определени пози, вероятно е налице леко увреждане на хрущяла. То трябва да мине само за 6 седмици. Ако не, нужен е лекар.
Скъсан менискус
или сухожилие, каква е разликата?
Да разгледаме цялото коляно. Ставата между бедрената кост (фемур) и големия пищял (тибия) и малкия пищял (фибула) е от типа “панта на врата” и е защитена отпред с капачка (патела). Стабилизирана е от 4 яки сухожилия, които осигуряват фиброзна връзка между костите - предно и задно, минаващи през ставата, и тибиално и фибуларно, минаващи покрай нея от двете й страни.
Четириглавият бедрен мускул е най-големият. Закачен е за капачката чрез сухожилия. Състои се от прав, външен и вътрешен бедрен мускул плюс сухожилно уплътнена ивица между костта на хълбока и големия пищял (трактус илиотибиалис). Този мускул е най-важният за плавното движение на коленната става. Колкото по-здрав е той, толкова по-стабилно е коляното. Сухожилната ивица пречи да се допират кост в кост и да се трият, а двете възглавнички на сухожилията в ставата (менискуси) играят ролята на амортисьори.
Травмите на хрущяли и сухожилия в коляното минават без лечение за няколко седмици, но може да се наложи и намеса на хирург. Скъсването на предно сухожилие е честа спортна травма и при нея коляното боли и се огъва под тежестта на тялото. От тази травма най-много страдат скиори, футболисти и тенисисти, които рязко спират или сменят посоката или са ударени директно в коляното.
Болят ме капачките, да спирам ли
с фитнеса?
Болката в капачките на колената е тъпа и се пренася нагоре по бедрената кост. Засяга предимно млади спортистки и често се придружава от звук на хрущене в предната част на колената. Може да се усили при дълго седене, дълго изкачване или слизане по стълби, при клякане и коленичене. На първо време я облекчават торбички с лед, таблетки или мазане с гел против възпаление. Упражнения за заздравяване на мускулите около коляното биха решили проблема дългосрочно. Фитнесът не бива да се спира, защото нуждата от спортуване си остава. Но трябва да се промени режимът - повече ходене и въртене на педали, а не тичане и скачане.

Колената ми поддават, да спирам ли тичането?
Не е нужно. За лекоатлетите и футболистите контузиите на коляното са част от ежедневието - професионален риск. За останалите хора обаче няма доказателства, че бягането, дори маратонското, допринася за остеоартрита. Дори с напредването на възрастта вече да е налице мека форма на остеоартрит, бягането няма да го влоши.
Нищо ли не помага
при остеоартрит?
Напротив, може да се направи много, но не бива да се очакват чудеса. Магическа терапия няма. Ортопедите казват, че най-важното е да не се обездвижвате и да намалите теглото си. Щом човек отслабне, болката в колената намалява. Дори и да се наложи операция, след нея ще оздравее по-бързо. Може да се вземат леки болкоуспокояващи в малки дози. Инжектирането на стероиди помага при някои хора, но за кратко. Акупунктурата доказано не помага, но пък е напълно безвредна. Продават се специални стелки, които се поставят в обувката и намаляват натиска върху коляното. Няма данни да помагат особено, но пък са евтини и безвредни.
Много популярни станаха хранителните добавки глюкозамин и хондроитин, но и за тях ефектът от употребата им не е доказан. Жълтият пигмент в куркумата е доказано полезен при остеоартрит. Но трябва да се изяде цял тон от нея, за да има някакъв значим ефект.
Все още не са доказали своята ефективност и терапии като инжектиране в коляното на плазма с кръвни плочки, на стволови клетки и на хиалуронова киселина.
Кога се сменя коленна става?
Може коляното да наболява само понякога, но рентгенът да покаже тежка форма на остеоартрит. Невинаги обаче проявените симптоми се връзват с показаното от рентгена или от магнитния резонанс. Може рентгеновата снимка да изглежда ужасно, но болката да е слаба. И обратното. След операция за подмяна на ставата мнозинството пациенти имат подобрение. Колкото повече ги е боляло преди, толкова по-добре се чувстват след операцията и това не е изненадващо. С развитието на роботиката частичната или пълна подмяна на ставата при много силни болки ще стане нещо рутинно.
А инжекции
със стероиди?
Инжекцията със стероиди директно в коленната става бързо облекчава болката и подуването спада. Този ефект се задържа поне 3 месеца. Но пак има известна неопределеност: 44% от болните казват, че инжекцията им е донесла облекчение, но 31% казват същото след инжекция с пласебо.
Да ходя ли
на физиотерапия?
Ходете, но по-важни са всекидневните разходки и физкултурата. Те със сигурност помагат да се заздрави коляното, докато за физиотерапията и за масажите това не е доказано.
Кога се ходи
на доктор?
Ако коляното заболи, зачерви се и се подуе, без да знаете причината. Проблемът става спешен, ако освен това вдигнете температура, призлее ви и не можете да стъпвате на болния крак, както и ако имате болки и в други стави. Ако коляното боли и е подуто след падане или травма, също е нужен лекар. Ако човек внезапно почне да куца, пак е нужна спешна медицинска помощ.