Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВМРО-ДПМНЕ отворили вратите на тълпата.

Историята на Македония дълго ще помни нощта, в която протестиращи нахлуха в парламента в Скопие. Те нападнаха народните представители със столове и други предмети, дърпаха за косите жени - депутатки от Събранието, а десетки бяха ранени. Между тях и лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев.

Недоволството привидно бе провокирано от избирането на етнически албанец за председател на Събранието на Македония. Ала дали наистина е така?

Голяма част от нападателите, ако не и всички, са поддръжници на управлявалата дълги години партия ВМРО-ДПМНЕ, което буди съмнението: Дали наистина става дума за етнически конфликт, или Груевски не е готов да се откаже от властта?

Никола Груевски е министър-председател на Македония от 2006 г. до 2016 г. 3 години преди да стане премиер на югозападната ни съседка, той оглавява ВМРО-ДПМНЕ. Партия, която на пръв поглед е християндемократическа, ала всъщност политиката й е националистическа под прикритие.

Груевски е върл привърженик на теорията за античната история на Македония. Въпреки голямата финансова криза в страната, той поръчва построяването на нови музеи, театри и други институции, както и издигането на внушителни паметници на Филип Македонски, Александър Македонски и цар Самуил. Вечният спор за името на Македония, който сякаш умишлено Груевски подпалва, пречи на страната му да влезе в ЕС.

Проблемите обаче идват, когато Заев го уличава в корупция и задкулисни сделки. Лидерът на опозиционната партия разпространява записи, които предизвикват огромен скандал и водят до оставката на министри, включително и на тази на братовчеда на Груевски.

Според Заев, а и според много други македонци точно това стои в основата на организираните протести. ВМРО-ДПМНЕ се страхува, че изпускайки властта от ръцете си, ще трябва да носи отговорност за криминалните си действия. А Груевски е готов да създаде фалшив етнически скандал само и само за да се спаси.

А като доказателство за това идва и твърдението, че именно депутатите на ВМРО-ДПМНЕ са отворили широко вратите, за да може да влезе тълпата в парламента.

От Социалдемократическия съюз на Зоран Заев твърдят, че нападателите в македонския парламент са съдени за убийства, изнасилвания и наркотици. Според тях размирниците са добре познати на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ.

Протестите продължават и до днес, а нестабилността на Македония провокира страхове за нарастваща трета Балканска война. След нахлуването в сградата бе открито и самоделно взривно устройство, което за щастие беше обезвредено.

Партията на бившия македонски премиер Никола Груевски не остана длъжна и набеди опозицията в опит за държавен преврат.