Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"ОПИТ за убийство срещу Меси", "Атлетико" (Мадрид) обезкости "Барселона", "Шампионите" останаха без своя магьосник".
Носилката на стадион "Винсенте Калдерон" изнася най-добрия футболист в света Лео Меси. Няколко минути по-рано неговият глезен е огънат под невероятен ъгъл от чеха Томас Уйфалуши.
Защитникът на "Атлетико" (М) поема към съблекалнята малко преди последния съдийски сигнал след заслужения червен картон. В същото време аржентинският гений лежи на земята в агония. До тъч линията треньорът на "Барселона" Хосеп Гуардиола бърше
студени капки пот
от челото си. Без да чака мнението на докторите, наставникът на "каталунците" вече превърта различни варианти в главата си за заместник на суперзвездата. Времето за промени е много малко, защото първенството на Испания е в разгара си. Съперниците в Шампионската лига са на небето от щастие, защото срещу тях няма да играе гениалният Лео Меси. Първото сериозно изпитание за тима без своя двигател в състава ще бъде съботното дерби с "Атлетик" (Б).
"Гостуванията на "Атлетик" (Билбао) винаги са били много тежки за нас - признава Гуардиола. - Още като футболист усещах омразата на баските към нас. Сякаш играеш срещу чуждестранен отбор. Сега няма да е по-различно. Те не притежават суперзвезди, но са страхотен тим. Запазиха състава от миналия сезон.
Винаги се борят
за класиране в европейските клубни турнири."
През миналия сезон "Атлетик" (Билбао) завърши на осмо място в първенството. Сега са на девета позиция с четири точки от три срещи. В предишния мач срещу "Барселона" пред родна публика "баските" завършиха наравно срещу бъдещите шампиони. Дербито е изключително равностойно, когато се играе на 40-хилядния стадион "Сан Мамес". "Атлетик" (Билбао) са спечелили 3 мача, завършили са наравно 3 пъти и за загубили четири пъти като домакини срещу "Барселона" през последните десет години.
"Ясно е, че те винаги са фаворити, защото имат много по-сериозни
финансови възможности
- коментира треньорът на "баските" Хоакин Капарос. - Не започнаха много добре новия шампионат. Контузията на Меси също би могла да разстрои тяхната игра. Той е водещият им футболист. Откакто играе за тима, рядко се е контузвал. Сега ще бъде съвсем различно."
Гуардиола получи
добри новини
от лекарския щаб на "Барселона". Лео Меси се размина със счупване.
"Изследванията показаха, че става въпрос за разтежение на връзките на десния глезен - успокоява се треньорът на испанския шампион. - За щастие няма наранявания на костта. Лео се разплака в съблекалнята. Повече от притеснение, отколкото от болката. За пръв път му се случва подобно брутално влизане. Подобни неща се случват във футбола."
Според предварителните прогнози на медиците аржентинският талант ще бъде готов за игра след две седмици. Друг е въпросът дали
Гуардиола ще рискува
да го пусне невъзстановен. "Барселона" се нуждае спешно от своя лидер, защото играта в първенството не потръгна по най-добрия начин. "Каталунците" са на шесто място в класирането с две победи и една изненадваща загуба от "Еркулес".
"Липсваше ни обичайната подвижност - призна след трагичното поражение от "Еркулес" Гуардиола. - Все още имаме да изчистваме доста детайли, за да бъдем на нивото от миналата година. Ще преглътнем загубата. Откакто съм начело на отбора, преодоляхме доста проблеми и затруднения. Сега отново ще се справим."
Големият проблем
пред "Барселона" може да се окаже невероятното натоварване. Тимът ще се бори на два сериозни фронта - първенството и Шампионската лига. Седмицата преди мача с "Еркулес" почти целият титулярен състав на тима пътува до Южна Америка за контролата между Испания и Аржентина. "Каталунците" притежават в редиците си половината от титулярните национали, които спечелиха световната титла в Южна Африка. Шави Ернандес, Андрес Иниеста, Карлес Пуйол, Жерард Пике, Серхио Бускетс и новото попълнение Давид Вия бяха с основна заслуга за златните медали на мондиала.
"Целите през новия сезон са ясни -
титла в Испания
и Шампионската лига - самоуверен е Гуардиола. - Ще бъде много трудно особено в първенството. Жозе Моуриньо ще изстиска максималното от "Реал" (М). "Атлетико" (М) запазиха отбора от миналия сезон. Победиха и "Интер" в мача за Суперкупата на Европа.
"Валенсия" тръгна отлично в шампионата, въпреки продажбите на своите лидери Давид Вия и Давид Силва. "Севиля" също не е за подценяване."

 

Борчове за шампионите

"Барселона" е затънала в борчове след 10-годишното управление на Хуан Лапорта.
Новото ръководство на тима направи грандиозна ревизия.
След проверката стана ясно, че тимът дължи 552 млн. евро. Това стана причина за ограничаване на трансферите, въпреки че тимът купи от "Валенсия" голмайстора Давид Вия за 40 млн. евро. Голямото желание на Гуардиола беше да привлече капитана на "Арсенал" Сеск Фабрегас. Англичаните отхвърлиха оферта за 35 млн. евро. "Барселона" дори се принуди да продаде шведския таран Златан Ибрахимович на "Милан" за 24 млн. евро, след като дадоха за него 69 млн. евро година по-рано.
Новите шефове на "Барселона" обвиниха Лапорта, че лекомислено е пръскал пари за глупости, което може да доведе до съдебен процес.

 

Любо Пенев в шампионския тим

Любослав Пенев беше с основна заслуга за последната титла на "Атлетико" (М) през 1995/96. През този сезон "дюшекчиите" направиха дубъл и вдигнаха Купата на краля. Бившият национал, който в момента е старши треньор на българския първенец "Литекс", е привлечен от "Валенсия" преди старта на шампионския сезон. Голмайсторът оправдава очакванията на наставника Радомир Антич. Пенев вкарва 16 гола в 37 мача. Въпреки това нападателят не остава през следващия сезон в тима и е продаден на "Компостела".
След легендарния успех на "Атлетико" (М) тимът тръгва надолу. Пет години по-късно клубът, който девет пъти е печелил титлата, изпада във втора испанска дивизия. Завръща се в елита през 2002.

 

Столичани откраднаха талант от "Арсенал"

"Атлетико" (М) направи страхотен трансферен удар с привличането на младежкия национал на Испания Фран Мерида.
Атакуващият полузащитник имаше невъзможната мисия да измести капитана на "артилеристите" Сеск Фабрегас от титулярното място. Вместо това суперталантът предпочете да се върне в своята родина.
20-годишният Мерида изигра мръсен номер на Арсен Венгер и подписа договор с "Атлетико" (М) зад гърба на мениджъра на "Арсенал". "Дюшекчиите" направиха още два сериозни трансфера. Те взеха от "Вияреал" централния защитник на уругвайския национален отбор Диего Годин за 8 млн. евро и бразилския ляв бек Фелипе Луис от "Депортиво" за 12 млн. евро.

 

Форлан кандидат за "Златната топка"


СУПЕРЗВЕЗДАТА на "Атлетико" (М) Диего Форлан е един от основните фаворити за спечелването на трофея "Златната топка" за най-добър футболист, който играе в Европа.
Капитанът на уругвайския национален отбор беше с основна заслуга за страхотното представяне на тима в Южна Африка. Нападателят вкара феноменални голове на Мондиала, а "урусите" достигнаха до полуфиналите, където бяха отстранени от Холандия.
"Манчестър Юнайтед", "Челси", "Реал" (Мадрид) и "Байерн" (Мюнхен) излязоха с оферти за голмайстора, който предпочете да остане при "дюшек-чиите", за да атакува титлата в Испания. От началото на сезона 31-годишният Форлан вкара три гола в два мача от първенството.

 

Феновете освиркват "Реал" (Мадрид)


ФЕНОВЕТЕ на "Реал" (Мадрид) не останаха доволни от старта на новия сезон и освиркаха суперзвездите на Жозе Моуриньо.
Португалският наставник дойде с големи очаквания на "Сантяго Бернабеу", но до момента играчите на Белия балет не показват своята класа. "По-добре да ръкопляскат и да викат за нас, вместо да ни освиркват - показа, че е засегнат от реакцията лидерът на тима Кристиано Роналдо. - Много неща се променят в тима. Няма как всичко да стане отведнъж." "Реал" (М) се намира на пето място в класирането с победа и равен от старта на сезона. През миналия сезон мадридският гранд остана втори в първенството след "Барселона".