Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емили Скай
Емили Скай

Влизането във форма е процес, изискващ както физически, така и психични усилия. И въпреки че това е една от най-обсъжданите и коментирани теми, често желаещите да отслабнат допускат някои основни грешки.

1. Следене само на килограмите

Килограмите неизменно са важна мерителна единица, но при влизането във форма те понякога играят заблуждаваща роля, защото невинаги по-малко килограми означава по-добра форма. Доказателство за това е известният фитнес модел и инструктор Емили Скай. Мотото на австралийката е: “Слаб не означава здрав.” В своя профил в Инстаграм тя често споделя снимки от периода преди да се занимава с тренировки с тежести и след това. Тя дори пусна за сравнение фотоси преди и след – като на вторите не е свалила килограми, а напротив – е качила цели 13 кг, но изглежда много по-добре. Причината, разбира се, е, че мускулите тежат повече от мазнините и дори и една жена да е повече килограми от друга, ако спортува усилено, може всъщност да носи много по-малък размер дрехи и да има по-малки обиколки на талията и бедрата.

Затова Емили Скай е категорична, че при желание за влизане във форма не бива да се следят единствено килограмите – а напротив, най-вече обиколките и да се изчислява процентът на мазнини в тялото. Австралийката споделя, че навремето е била обсебена от идеята да е слаба и е гладувала до пълно изтощение, непрекъснато е била в депресия, вечно недоволна от себе си и преуморена от изтощителни кардио тренировки, комбинирани с гладуване. По-късно, когато се посвещава на тренировките с тежести, тя разкрива, че започва да качва килограми, но под формата на мускулна маса, затова се чувства много по-силна, храни се много по-пълноценно и всичко това се отразява благоприятно не просто върху външния й вид, а върху здравето й. Затова инструкторката учи клиентите си да не се вманиачават в килограмите, а да се стремят към тяло, в което се чувстват добре и пълни с енергия. Тя е категорична, че добри резултати се постигат единствено при комбинация на балансирано хранене с достатъчно тренировки.

Станимир Михов
Станимир Михов
2. Прекалено ограничен прием на калории

Известният български инструктор по фитнес и фитнес културизъм Станимир Михов подчертава, че всеки, който иска да отслабне, трябва да яде. Грешка е да се гладува, защото дори и това да доведе до временни резултати, всъщност не само не е ефективно в дългосрочен план, но е и опасно за здравето. Михов обяснява: “Постоянно преглеждам неуспешни диети, в които се приемат 800-1200 калории дневно. Храненето по този начин ще изгори мазнини за кратък период от време (ако можете да се придържате към него), но в същото време ще разбърка нормалното функциониране на тялото ви. При бързо преминаване от прием на много калории към сериозни ограничения хормонът, който регулира теглото (лептин), се понижава, в резултат на което се увеличава апетитът. Стресовият хормон (кортизол) се увеличава, което допринася да чувствате нужда от нездравословна храна.

Високите нива на кортизол от своя страна редуцират натуралното производство на тестостерон и има шанс да започнете да се чувствате по-изнервени, да се концентрирате по-трудно и да загубите мускулна маса. Ако по едно и също време ограничите калориите и добавите кардио тренировки, тези нежелани ефекти само ще се засилят. Това е и причината повечето ниско калорични диети да не успеят. Спазват се няколко седмици, губят се няколко килограма, след което апетитът става неконтролируем и загубените килограми се връщат.”

3. Желание за бързи резултати

“В повечето случаи хората искат бързи резултати, затова и се впечатляват толкова много от диети, които им обещават дори по минус 5-10 кг за седмица-две - подчертава пред сп. “Топ Санте” френската диетоложка Вероник Лиежола. - Такива резултати не само са нереални, а често и опасни. При бързите диети организмът няма време да свикне с постигнатите резултати и след тях килограмите се връщат също толкова бързо, и често крайният резултат е дори с повече от началото. Затова аз лично препоръчвам по-бавно отслабване, благодарение на здравословен режим с достатъчен прием на храна. Инструкторът по фитнес и фитнес културизъм Станимир Михов допълва: “Първата стъпка, която начинаещи предприемат, когато започнат евентуално отслабване, е да преминат към здравословно хранене, изключвайки газирани напитки, сладки и тестени изделия.

Това дава фалшив бърз ефект, тъй като изброените храни съдържат големи количества сол, а прекомерният прием на натрий е пряко свързан с това, как организмът обработва водата в тялото. Заради загубата на вода може да се “отслабне” между 2-5 килограма в период от 5-6 дни, а всъщност да не сте изгорили никакво количество мазнини. За да сте сигурни, че ще успеете с диета за отслабване, е необходимо освен да правите по-здравословни избори, да постигате и калориен дефицит в повечето дни в седмицата. Калориен дефицит се постига, когато приемате по-малко калории, отколкото горите. Проблемът идва от това, че ако не следите приетите калории, няма как да знаете кога сте постигнали дефицит за деня. Прекалено голям дефицит би довел до загуба на мускулна маса, а прекалено малък или никакъв – до поддържане на килограми или до покачване на тегло. Нещо, което силно препоръчвам (освен да следите колко калории приемате) е да записвате основни данни като килограми, талия и ханш в таблица.”

4. Диета без тренировки или тренировки без хранителен режим

Повечето диетолози и треньори признават, че често се сблъскват с два типа хора – тези, които са готови да ограничат напълно хранителния си режим, само и само да не се налага да спортуват, и тези, които могат да тренират и по два пъти на ден, стига да продължат да си похапват от любимите лакомства. И двете групи обаче се на грешен път, обяснява Вероник Лиежола, тъй като качествени и дългосрочни резултати не се постигат нито само с диета, нито само със спорт. Смята се, че средно резултатите са 30% тренировки и 70% хранителен режим. Според други тежестта е 50% на 50%.

5. Недостатъчен прием на вода

Станимир Михов обяснява, че друга грешка, която често се допуска при желание за отслабване, е недостатъчният прием на вода: “Водата е основен елемент независимо каква фитнес цел преследвате. Когато тренирате, имате нужда от още повече течности, за да поддържате тялото си добре хидратирано. Също така консумацията на 400-500 мл. вода преди хранене може драстично да намали общия прием на храна, което прави достигането на дневен калориен дефицит по-лесна задача. Загуба на сила и издръжливост, честа умора и невъзможност да усетите контракция в работещите мускули са само част от нежеланите реакции при нисък прием на вода. Колко вода е удачно да се консумира и как да разберем кога сме приели достатъчно? Въпреки че отговорът варира спрямо личното тегло, възрастта, физическата активност и ред други фактори, добър пример би бил: Ако тежите 70 килограма, здравословното количество би било между 2,5 – 4 литра вода на ден. При установяването коя граница да изберете, вземете предвид: климата, физическата активност и потенето.”

6. Липса на сън

Диетолозите са категорични, че най-важният фактор за влизане във форма е правилната комбинация от балансирано хранене и подходящо физическо натоварване. Но подчертават, че почивката и разтоварването също не бива да се подценяват. Специалистът Адам Борнщейн обяснява през сп. “Шейп”, че сънят играе изключително важна роля за отслабването: “Често дори с диета и много тренировки хората не постигат желаните резултати. Причината се оказва прекаленият стрес, на който се подлагат, и липсата на достатъчно качествен сън.

Интересно е да се отбележи, че в световен мащаб 35% от населението страда от недоспиване, а горе-долу същият е и процентът на засегнатите от затлъстяване. Това не е случайно съвпадение! Според американски учени сън по-малко от 7 часа на денонощие намалява ползите от диета и забавя отслабването. Освен това редовното недоспиване компрометира секрецията на инсулин и така се стига до сериозни проблеми като инсулинова резистентност и провокиране на порочен кръг от силен глад, следван от преяждане, и след това отново поява на неконтролируемо желание за храна.”