Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

50-годишната актриса Синтия Никсън, която се сдоби със световна слава с ролята на напористата кариеристка Миранда в хитовия сериал "Сексът и градът", се преобразява на големия екран в образа на най-известната американска поетеса Емили Дикинсън.

Биографичната драма "Прикрита страст" (A Quiet Passion) на сценариста и режисьор Терънс Дейвис ("Синята бездна") разказва за живота на интровертната авторка, написала над 1800 стихотворения, които нямат аналог в поезията от нейното време. Приживе Дикинсън публикува едва десетина свои произведения, които, преди да бъдат отпечатани, преминават през жестока редакторска преработка, за да бъдат вкарани в коловоза на тогавашните лирически норми. Голямото признание за поетесата идва в годините след нейната смърт, когато по-малката й сестра Лавиния открива огромен брой непубликувани произведения и постепенно пред света се разкрива добре пазената и

необятна поетична вселена

на тази необикновена дама.

Лентата "Прикрита страст" е заснета в Амхърст, Масачузетс. Именно там на 10 декември 1830 г. в заможно и уважавано семейство се ражда Емили Елизабет Дикинсън, която впоследствие прекарва почти целия си живот в своя дом. Изучава литература, английски и латински език, ботаника, история, философия и аритметика в колежа, основан от нейния дядо. Тежка емоционална криза става причина Емили постепенно да се отдръпне от обществото и да се затвори в себе си и зад стените на своя дом. Там тя се грижи за болната си майка и вечно заетия си и властен баща, който е изтъкнат член на американския Конгрес.

Дикинсън започва да пише стихове така, сякаш живее по-пълноценно и интересно от всеки пътешественик, обиколил света.

След 1860 г. навлиза в най-плодотворния си творчески период, когато така се самоизолира, че често разговаря с гостите си през вратата на своята стая, без да се представя пред тях. В същото време Емили остава изключително положителна, дружелюбна и мила, като често се грижи за децата на брат си. Непрестанно поддържа връзка с външния свят чрез безброй писма до своите роднини, близки и приятели. Редовно им изпраща и кошници, пълни с цветя и кейкове. Оказва се, че тя е така изкусна не само над хартията, но и в своята чудна градина и особено

в кухнята, където сътворява

вкусни произведения

на изкуството.

Преди няколко години изследователят Джийн Мъдж постигна сензационен успех с книгата си "Емили Дикинсън: Профил на поетесата като готвач". В същото време литературният критик Вивиън Полък изчислява, че около 10% от всички запазени стихове на поетесата съдържат някаква метафора или препратка към приготвянето и консумирането на храна.

Дикинсън определено води богат на емоции живот,

изпълнен с духовни търсения.

В своите епистоларни срещи с другите тя често разисква както битови и ежедневни проблеми, така и философски въпроси. Води сериозна и скъпа за нея кореспонденция с пастор Чарлс Уадсуърт, като преживява много тежко неговото преместване в Сан Франциско.

В биографичната лента режисьорът Терънс Дейвис опитва да открие енигматичната формула на вдъхновението, подбудило Дикинсън да създаде своите изключителни стихотворения. Много от тях са построени с непривична пунктуация и главни букви, като освен това са пропити от мотива за смъртта и безсмъртието, както и от екзистенциалните въпроси, които са "главни герои" и в писмата на Дикинсън.

Филмът проследява и отчаяните опити на тази ексцентрична жена да получи признание в онова напълно доминирано от мъжете време.

"Сексът и градът"
"Сексът и градът"

"Когато бях на 18 години, чух стихотворения на Емили Дикинсън по местната телевизия. Четеше ги Клер Блум. Никога не бях чувал за тази поетеса. По-късно си купих нейните творби, прочетох ги и се влюбих в тях. Но бях само на 18, трябваше да работя. Понякога дадена идея се запазва някъде в главата ти за много дълго време и един ден нещо внезапно я изкарва на преден план. Преди четири години си помислих: "Тази жена е имала много странен живот". Тя излиза от дома си веднъж и повече никога не го прави. Никога. Мисля, че прочетох шест различни биографии на Емили Дикинсън и установих, че макар да не е излизала никъде, тя е

живяла необикновен и интересен живот.

Без да скучае.

И смятам, че причината за това е в семейството й, което притежава всичко хубаво и всичко ужасно накуп", споделя пред Photogenie Терънс Дейвис.

Дикинсън си отива от този свят на 55 години, като оставя след себе си своите мелодични билети за безсмъртието. Четири години по-късно е публикуван първият сборник с нейни стихове, които също са подложени на преработка, преди да бъдат публикувани. Почти пълно и недокоснато издание на поезията на авторката прави Томас Джонсън чак през 1955 г.

Критиците са безжалостни към творчеството на Дикинсън и го засипват с редица неблагоприятни отзиви в края на XIX и началото на XX век, но въпреки всичко днес тя е смятана за един от най-великите американски поети. През целия си живот поетесата отрича успеха, защото за нея външното издигане погубва вътрешния Аз.

Аз нямах време за омраза,

че Гробът - знам -

не е далече -

и твърде кратък е Животът

да свърша

със Враждата вечна.

И да Обичам нямах време,

но работа все пак е нужна

ден след ден -

затуй усилия да вложа в Любовта,

реших, че е достатъчно

за Мен. (Емили Дикинсън)

В "Прикрита страст" участват още Катрин Бейли, Джоди Мей, Дънкан Дъф, Ема Бел, Кийт Карадайн, Дженифър Или, Джоана Бейкън, Анет Бедланд, Ерик Лорън и др.

Премиерата на биографичната драма на големия екран у нас е на 28 април.