Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миранда от "Сексът и градът" става Емили Дикинсън

50-годишната актриса Синтия Никсън, която се сдоби със световна слава с ролята на напористата кариеристка Миранда в хитовия сериал "Сексът и градът", се преобразява на големия екран в образа на най-известната американска поетеса Емили Дикинсън.

Биографичната драма "Прикрита страст" (A Quiet Passion) на сценариста и режисьор Терънс Дейвис ("Синята бездна") разказва за живота на интровертната авторка, написала над 1800 стихотворения, които нямат аналог в поезията от нейното време. Приживе Дикинсън публикува едва десетина свои произведения, които, преди да бъдат отпечатани, преминават през жестока редакторска преработка, за да бъдат вкарани в коловоза на тогавашните лирически норми. Голямото признание за поетесата идва в годините след нейната смърт, когато по-малката й сестра Лавиния открива огромен брой непубликувани произведения и постепенно пред света се разкрива добре пазената и

необятна поетична вселена

на тази необикновена дама.

Лентата "Прикрита страст" е заснета в Амхърст, Масачузетс. Именно там на 10 декември 1830 г. в заможно и уважавано семейство се ражда Емили Елизабет Дикинсън, която впоследствие прекарва почти целия си живот в своя дом. Изучава литература, английски и латински език, ботаника, история, философия и аритметика в колежа, основан от нейния дядо. Тежка емоционална криза става причина Емили постепенно да се отдръпне от обществото и да се затвори в себе си и зад стените на своя дом. Там тя се грижи за болната си майка и вечно заетия си и властен баща, който е изтъкнат член на американския Конгрес.

Дикинсън започва да пише стихове така, сякаш живее по-пълноценно и интересно от всеки пътешественик, обиколил света.

След 1860 г. навлиза в най-плодотворния си творчески период, когато така се самоизолира, че често разговаря с гостите си през вратата на своята стая, без да се представя пред тях. В същото време Емили остава изключително положителна, дружелюбна и мила, като често се грижи за децата на брат си. Непрестанно поддържа връзка с външния свят чрез безброй писма до своите роднини, близки и приятели. Редовно им изпраща и кошници, пълни с цветя и кейкове. Оказва се, че тя е така изкусна не само над хартията, но и в своята чудна градина и особено

в кухнята, където сътворява

вкусни произведения

на изкуството.

Преди няколко години изследователят Джийн Мъдж постигна сензационен успех с книгата си "Емили Дикинсън: Профил на поетесата като готвач". В същото време литературният критик Вивиън Полък изчислява, че около 10% от всички запазени стихове на поетесата съдържат някаква метафора или препратка към приготвянето и консумирането на храна.

Дикинсън определено води богат на емоции живот,

изпълнен с духовни търсения.

В своите епистоларни срещи с другите тя често разисква както битови и ежедневни проблеми, така и философски въпроси. Води сериозна и скъпа за нея кореспонденция с пастор Чарлс Уадсуърт, като преживява много тежко неговото преместване в Сан Франциско.

В биографичната лента режисьорът Терънс Дейвис опитва да открие енигматичната формула на вдъхновението, подбудило Дикинсън да създаде своите изключителни стихотворения. Много от тях са построени с непривична пунктуация и главни букви, като освен това са пропити от мотива за смъртта и безсмъртието, както и от екзистенциалните въпроси, които са "главни герои" и в писмата на Дикинсън.

Филмът проследява и отчаяните опити на тази ексцентрична жена да получи признание в онова напълно доминирано от мъжете време.

"Когато бях на 18 години, чух стихотворения на Емили Дикинсън по местната телевизия. Четеше ги Клер Блум. Никога не бях чувал за тази поетеса. По-късно си купих нейните творби, прочетох ги и се влюбих в тях. Но бях само на 18, трябваше да работя. Понякога дадена идея се запазва някъде в главата ти за много дълго време и един ден нещо внезапно я изкарва на преден план. Преди четири години си помислих: "Тази жена е имала много странен живот". Тя излиза от дома си веднъж и повече никога не го прави. Никога. Мисля, че прочетох шест различни биографии на Емили Дикинсън и установих, че макар да не е излизала никъде, тя е

живяла необикновен и интересен живот.

Без да скучае.

И смятам, че причината за това е в семейството й, което притежава всичко хубаво и всичко ужасно накуп", споделя пред Photogenie Терънс Дейвис.

Дикинсън си отива от този свят на 55 години, като оставя след себе си своите мелодични билети за безсмъртието. Четири години по-късно е публикуван първият сборник с нейни стихове, които също са подложени на преработка, преди да бъдат публикувани. Почти пълно и недокоснато издание на поезията на авторката прави Томас Джонсън чак през 1955 г.

Критиците са безжалостни към творчеството на Дикинсън и го засипват с редица неблагоприятни отзиви в края на XIX и началото на XX век, но въпреки всичко днес тя е смятана за един от най-великите американски поети. През целия си живот поетесата отрича успеха, защото за нея външното издигане погубва вътрешния Аз.

Аз нямах време за омраза,

че Гробът - знам -

не е далече -

и твърде кратък е Животът

да свърша

със Враждата вечна.

И да Обичам нямах време,

но работа все пак е нужна

ден след ден -

затуй усилия да вложа в Любовта,

реших, че е достатъчно

за Мен. (Емили Дикинсън)

В "Прикрита страст" участват още Катрин Бейли, Джоди Мей, Дънкан Дъф, Ема Бел, Кийт Карадайн, Дженифър Или, Джоана Бейкън, Анет Бедланд, Ерик Лорън и др.

Премиерата на биографичната драма на големия екран у нас е на 28 април.

Коментара ()

Вашият коментар