Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дами постоянно преследват и разграбват книгите на Димитър Калбуров, Августин Господинов и Константин Трендафилов

Поетите не са това, което бяха. Вече не е нужно да търсиш стихосбирките им под дърво и камък, те са само на един клик разстояние - във фейсбук. Секссимволите също не са това, което бяха. Не носят кожени якета и не са качени на мотори, а изливат чувствата си в лирика, стилни и елегантни. Новите български автори създадоха интересен феномен - благодарение на социалните мрежи те успяха да придобият огромна слава по родната шир и солидна фенбаза.

Димитър Калбуров, Августин Господинов и Константин Трендафилов са само част от поколението млади автори, които създават истински фурор с текстовете си и с външния си вид 30-годишният Димитър Калбуров е сред малкото автори, които представят сами разказите си в проекта "Пощенска кутия за приказки”. На четенията му има голяма фенска маса, а дамската публика го обгражда непрестанно за автографи и селфита. Започва да твори главно по стената си във фейсбук, а по-късно издава романа си "Мамка му".

"Ако преди година някой ми беше казал, че ще излизам пред толкова много хора, за да чета мой разказ, щях да го взема за невменяем", казва Калбуров за сполетялата го като светкавица слава. Той е новото добро момче на българската литература.

А Августин Господинов е бохемът, лошото момче, човекът, който влезе с ритник в поезията Критиците го наричат феномен. Идол е на хиляди млади момичета, които изкупуват първата му стихосбирка "Нощта е действие" в многохиляден тираж и го превръщат в най-цитирания поет в социалните мрежи.

Едва на 26 години той успя за кратко време да създаде едно съвсем не тайно общество от жадни консуматори на нова българска литература. Истинското му име е Илиян Любомиров, а за своя псевдоним той казва: "Измислен герой е Августин Господинов Моят "свръх аз". По-добрата ми половина. По-позьорската ми половина. Решил съм следващата книга, която ще издам, да се казва "Аз убих Августин Господинов" или "Как умря Августин Господинов". Не знам кой е. Той малко излезе извън моя контрол. Пое си свой собствен живот. Хубавото е, че той подписва текстовете, а на мен ми се радват жените. Не е лош човек според мен. Ние сме една двуглава ламя. Аз пия, него го боли главата Добре е, живеем в хармония."

Когато се сещаме за млади и успешни български автори, използвали платформата на фейсбук за своя възход, не може да пропуснем Константин Трендафилов. Неговата първа стихосбирка "За кого се сещаш, когато се сетиш за някого" толкова бързо се разграби, че се наложи втора препечатка. Съвсем наскоро авторът издаде и първия си роман "Затвори сърце", който вече почти не може да бъде открит по книжарниците и за няколко седмици се превърна в най-търсената книга според данните на няколко престижни книжарници в страната.

За 25-годишния Трендафилов имиджът му на секссимвол и сполетялата го слава имат доста положителен ефект върху литературата като цяло: "Най-хубавото е, че ако харесват това, което правят някой от нас, може да погледнат и тези преди нас, които не са на 25 години и нямат атрактивни профилни снимки.” "Докато се радваме на Джъстин-Бийбъровия имидж, който ни създават медиите, важното е, че някакви хора започват да четат литература", добавя още той.