Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две години, девет месеца и 22 дни. Точно толкова време ще трябва да прекара турската художничка Зехра Доган в затвора. А причината не е убийство, обир или измама, а една обикновена картина. Младата Зехра е осъдена заради създаване на творба, която изобразява разрушенията, причинени от турските сили за сигурност в района Нусайбин в провинция Мардин в кюрдската област на Турция. Но за задържането й и предполагаемото й престъпление има две различни версии.

Според левоцентристкия турски ежедневник "Хюриет" Доган е хвърлена в затвора, защото не само е нарисувала разрушени сгради, но е добавила и турски знамена, веещи се над тях.

Друг източник пък твърди, че съдът е арестувал художничката, защото е споделила снимка, която включва текущи военни операции. И не само това. Нейните творби са и доказателство, че тя е част от "Работническа партия на Кюрдистан" (ПКК), която се приема за терористична от турските власти.

В едно от съдебните заседания няколко свидетели дават показания, че Доган е била член на нелегалната организация, макар и не само един свидетел да я назовава по име. Останалите обясняват: "Имаше ... ниска дама с обица... Но не знаем самоличността зад физическото лице. Тя най-вероятно е журналист."

По-късно Зехра е оправдана по обвинението в тероризъм, но все пак получава своята присъда от близо три години зад решетките, защото е посмяла да публикува онлайн своята творба.

"Дадоха ми две години и десет месеца затвор само защото нарисувах турски флагове върху полуразрушени сгради. Но всъщност турското правителство причини това, аз само го нарисувах", пише художничката в социалната мрежа туитър, ала по-късно постът мистериозно изчезва.

Зехра Доган е етнически кюрдски художник и журналист. Тя е най-известена като редактор на Jinha, феминистка кюрдска новинарска информационна агенция с персонал, състоящ се изцяло от жени.

От февруари 2016 г. Доган е живяла и работила в Нусайбин, турски град, разположен на границата със Сирия, където се водят ожесточени битки. През юли същата година полицията я открива в местно кафе и я арестува.

В затвора Зехра прекарва шест месеца, докато тече разследването срещу нея. През декември 2016 г. тя е освободена, но само до 2 март 2017 г., когато започва същинският процес срещу нея. А единствените доказателства за престъплението й са картините й, публикувани в инстаграм, и фактът, че пребивава на територия, която е под контрола на ПКК.

От затвора тя прави следното изявление: "Искам да повторя думите на Пикасо: "Наистина ли мислите, че един художник е просто някой, който използва четката с боя само за да рисува буболечки и цветя? Не, никой художник не обръща гръб на обществото. Той трябва да използва своята четка като оръжие срещу потисниците."

Като художник Зехра Доган често изобразява кюрдските жени в ярки, темпераментни пози и цветове, но едновременно с това твори и по-тъмни, мрачни пейзажи от войни и конфликти.

Нейният творчески и журналистически дух я следва и в затвора, където заедно с група жени създава написано на ръка и илюстрирано от самите тях издание на вестник Free Agenda, който преименува на Free Agenda Dungeon.

Оригиналният Free Agenda е вестник, създаден в Истанбул, но до голяма степен е насочени към кюрдскоговорящите читатели.

Медията е изправена пред продължителен тормоз и затваряне. През май 2016 г. вестникът стартира кампания, в която се включват журналисти, учени, писатели, художници и други хора, които са станали "гост редактори за един ден".

В резултат на това 37 от тях са били арестувани, а някои все още са в затвора. През август 2016 г. вестникът е "временно затворен". Без изненада за никого, причината е "терористична пропаганда". Броят, подготвен от Зехра и нейните сестри по съдба, все пак успял да види бял свят благодарение на посетители, които го снимали и след това разпространили в социалните мрежи.

Феминисткият JINHA, на който художничката е и редактор, също бива насилствено затворен. На 29 октомври 2016 г. той се превръща в една от над 100-те медии, спрени след неуспешния преврат срещу Ердоган. Ала той продължава да живее чрез фейсбук и туитър. Приблизително по същото време крехкият мир в Турция и кюрдските области се срива, а военните действия се възобновяват.

Зехра Доган бе хвърлена в затвора в първите дни на новите военни действия. По време на нейните шест месеца в затвора положението се влошава. До декември 2016 г., 2,393 души са убити при сблъсъци, сред тях почти 400 цивилни. Навсякъде в Турция бяха арестувани повече от 30 000 души, а около 100 000 изхвърлени от работните си места, сред тях - учени и преподавателиХиляди медии бяха затворени, а над 80 журналисти са в затвора, преживявайки много повече от съдебен процес. След първото си освобождаване през декември Зехра отбелязва: "Много съм изненадана. Този свят е по-лош, от последния, който видях."

Доган е не просто художник, журналист и борец за правата на жените в Турция. Тя е носител на наградата "Метин Гьоктепе" през 2015 г., която се връчва за отличия в печата. Зехра получава признанието след работата и по поредица за жените, бягащи от плен от "Ислямска държава". А творбите й са известни не само в Турция, но и по целия свят.

"Изкуството и картините никога не бива да се изоплзват по този начин. Това е огромна атака срещу артистичното изразяване", казва адвокатът на Зехра за процеса. Задържането на художничката се възприе от целия свят като противоречиво и получи голям отзвук в медиите. Сайтове като The Voice започнаха проект, който включва петиция за освобождаването на Зехра Доган и в подкрепа на артистичната свобода. Тя е озаглавена "Освободете Зехра Доган".

На тази уебстраница, всеки може да изпрати съобщение в защита на Зехра, което да бъде изпратено на Ахмет Давутоглу, министър-председателя на Турция, както и на Кенан Ипек, министър на правосъдието.