Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Рискът от развитие на алергии при деца, израснали с куче за домашен любимец, е минимален, съобщават канадски учени. Тяхното изследване оборва страховете на родителите, че отглеждането на малчуганите заедно с куче повишава възможността за развитие на астма или дерматити.

Екип от университета на Албърта изследва над 700 семейства и стига до заключението, че ако едно бебе е родено в дом, където има куче и израства заедно с него, е защитено от развитие на алергии. Резултатите, публикувани в сп. Microbiome, показват, че причината за това е, че тези деца развиват по-завишени нива на полезни чревни бактерии, които са естествен щит срещу алергии. Канадските епидемиолози уточняват, че при изследваните семейства се е наблюдавало двойно по-високи нива от полезните бактерии, отколкото при хора, живеещи без домашен любимец.

Освен това тези бактерии водят и до друга огромна полза, уточняват учените – благодарение на тях децата са предпазени не само от непоносимост към различни съставки и храни, но също така и от затлъстяване, тъй като тези бактерии отговарят за добър метаболизъм. Основен фактор това да се случи обаче е кучето да присъства в семейството още преди раждането на бебето и те да живеят заедно, обясняват учените. Те уточняват, че практиката домашният любимец да бъде изпратен за известно време при роднини или близки, докато бебето поотрасне, всъщност е погрешен, защото при връщането на кучето в дома е възможно детето да развие алергия. Ако обаче двамата съжителстват от първите дни на бебето, между тях се осъществява "обмяна на имунитет", обясняват учените. Това се случва в първите три месеца от живота на бебето, а се смята дори, че процесът започва още преди раждането, ако бременната не ограничава общуването си с домашния любимец.

Това е поредното изследване, подкрепящо твърдението на специалисти, че ранното излагане на животински косми, прах и мръсотия е полезно за децата, защото всъщност им помага да изградят имунитет. Още през 2015 г. белгийски учени лансираха идеята, че животът на село крие много по-малко рискове от алергии, отколкото този в големия град. Изследване на екип от университета в Гент, публикувано в сп. Science, доказа, че пръстта, сеното и прахта в селския двор не само не отключват алергии и астма, а дори защитават от тях. Първоначалните опити са осъществени с гризачи, оставяни в контакт за различен период от време със специално събрани прах и пръст от ферми в Белгия и Германия. Резултатите показват, че при екземплярите в непрекъснат контакт с прахта не се наблюдава нито един случай на развитие на алергия. Докато при тези, които са излагани еднократно, веднага се отключва защитна реакция на организма. Според специалистите причината е, че контактът с прах и пръст всъщност прави влакнестия епител на дихателните пътища много по-малко чувствителен и предпазва от отключване на алергични реакция.

Учените откриват, че това се осъществява благодарение на т.нар. протеин А20, който се произвежда от тялото на човек, прекарващ много време на село. Най-голямото предимство е, че тази резистентност се изгражда не просто срещу прах от ферма, но и срещу така дразнещия домашен прах. Учените разширяват изследването, като провеждат анкета сред 2000 души, израсли във ферма. Огромна част от тях признават, че никога не са страдали от астма и не са имали алергични пристъпи. Това дава надежди на специалистите, че човешкото тяло е способно адекватно да изгражда протеина A20 и следователно на базата на това откритие може да се създаде ваксина срещу астма. В момента екипът работи над това да открие коя точно е активната съставка в селския прах, която отключва изграждането на важния протеин в тялото.

Учените са категорични, че прекаленото предпазване на децата и затварянето им единствено в затворени помещения, както и прекаленото почистване на дома са най-рисковите фактори за развитие на алергии. Вместо ограничаване специалистите препоръчват малчуганите да бъдат водени колкото се може повече сред природата, на село или във ферми, за да може организмът им да свикне на всякакви дразнители. Когато малките живеят в изолирана среда, те стават още по-чувствителни и се повишава рискът от алергична кризи при досег с най-малкия дразнител.

Кои са опасните съставки в детската стая, отключващи алергии, четете в хартиеното издание на "168 часа".