Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Комбинация от пробиотици може да се окаже ключово решение за проблема с алергията от полени, съобщават американски учени. Изследването им доказва, че при прием на лактобактерии и бифидобактерии неприятните симптоми като сълзене от очите, хрема и дразнене на гърлото не само намаляват, но и изчезват.

Екип от щатския университет на Флорида стига до откритието, изпробвайки различни комбинации от пробиотици за лечението на множество заболявания. Оказва се, че лактобактериите и бифидобактериите играят важна роля не просто за имунитета и за добро храносмилане, но също така и в борбата със сенната хрема. Почти 200 доброволци участват в изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, като всички от тях страдат от алергия от полени. В продължение на рисковия период те приемат комбинация от пробиотици и е установено значително подобряване на симптомите, с които от години се борят. Учените са провели и кръвни изследвания и са установили, че при доброволците се забелязва увеличаване на броя на т.нар. Т-клетки, които играят важна роля за имунитета и за борбата с агентите, които организмът възприема като дразнители. Предстоят още нови изследвания, но учените са обнадеждени, че е възможно да се създаде много безопасен метод на лечение на сенна хрема. Дали този тип продукти ще могат да помагат и при по-сериозни алергии, все още е под въпрос.

Алергичният ринит провокира неприятни кризи, затруднява ежедневието и може да доведе до загуба на обоняние, проблеми с дишането и главоболия. 34% от страдащите се оплакват и от проблеми със съня, а 45% - от вечна умора. Също така сенната хрема пречи и на капацитета на работа, на възможността човек да се съсредоточава и да запаметява. Освен сезонът на алергичния ринит вреди и замърсяването. Учени обясняват, че по време на високи нива на фини прахови частици във въздуха се обостря и сенната хрема. Освен това специалистите уточняват, че през пролетта и есента се засилва и алергията от акари, тъй като влажното време благоприятства разпространението им. Затова някои хора смятат, че имат алергия от полени, а тя всъщност е от акари. Това, което разграничава симптомите на двата типа алергия, е най-вече сълзенето на очите, което е по-характерно за алергията от полени. Освен това тази от полени се обостря при сухо и топло време, а другата – при дъждовно.

Много хора страдат от алергии, но често им трябват години, преди да бъдат правилно диагностицирани и лекувани. Специалисти подчертават, че всеки трети, страдащ от алергичен ринит, има риск да развие и астма. Учените уточняват, че дори и децата да са най-податливи на алергии, такива може да се отключат дори при възрастни хора. Има регистрирани пациенти на 60 години, които за първи път започват да се оплакват от сенна хрема и други видове непоносимости. По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред най-разпространените болести в света и на първо място сред хроничните проблеми при децата – 20-25% от хората в зряла възраст страдат от тях, а при малчуганите процентът достига дори до 40. Според специалистите до 2050 г. заради замърсяването на въздуха и на качеството на храните се очаква 50% от населението на земята да страда от някаква алергия.

Сред най-често срещаните са екзема, астма, атопичен дерматит, ринити, конюнктивити, хранителни алергии. Симптомите на екземата включват сърбежи, зачервявания, дори разраняване на кожата, поява на мехури и отоци. Може да се отключи от полени, плесен, козметика, почистващи препарати, дрехи, обувки, аксесоари. Астмата се характеризира със задух, кашлица, свистене при дишане особено нощем или рано сутрин. Отключващите фактори са акари, прах, мухъл, преход между сезоните. Атопичният дерматит се проявява със силен сърбеж, червени петна и сухи корички по скалпа, челото, бузите, брадичката. Той може да се отключи от храни като орехи, фъстъци, лешници, яйца, риба и т.н.

Алергичният ринит е вечната хрема, запушен нос и непрестанно кихане. Появява се най-често напролет, но също така и при дразнители като пера или косми от животни, акари, прах. Конюнктивитът засяга очите и се характеризира със сърбеж, зачервяване, поява на гной, подуване и дори невъзможност окото да се отвори. Може да се причини от полени, прах, мръсотия. Хранителните алергии са изключително опасни – те могат да се проявят със зачервяване или подуване на устните, гадене, диария, но също така и задушаване. Най-често се провокират от продукти като яйца, мляко, ядки, морски дарове, риби, цитруси. Уртикарията също може да се провокира от такива храни, но също така и при досег с латекс, балони, кожени дрехи, биберони и играчки. Характеризира се с внезапно проявяване на обрив, зачервяване и силен сърбеж.

Най-опасната проява е алергичният шок, който може да доведе дори до смърт. При него се търси веднага спешна помощ. Симптомите му са изключително бързо зачервяване на кожата, образуване на голям оток, подуване на сливиците и ларинкса, задушаване. Най-често се появява след ужилване от оси, стършели, пчели, както и при прием или инжектиране на някои медикаменти.

Защо понякога поддържането на прекалена чистота също провокира алергии, четете в хартиеното издание на "168 часа".