Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

В него политиката и личният живот са тясно свързани

 В клана Ердоган всяка женитба е и политическо решение: членовете на семейството

трябва да печелят от

властта на Ердоган

И обратното - той от тях. Добре измислено. Само да не бяха синовете на турския президент. Това пише в обзор германският “Тагесцайтунг”, който публикува подробна статия за клана Ердоган. Статията е препечатана със съкращения и в “Дойче веле”.

“Това беше партито на годината с близо 6000 гости...” Така започва статията на турската журналистка Чикдем Акйол в “Тагесцайтунг”.

Става дума за миналогодишната сватба на малката дъщеря на Ердоган Сюмейе Ердоган, която се врече във вечна вярност на Селчук Байрактар. Тържеството, състояло се на една лагуна в истанбулския квартал “Кючюкчекмедже”, бе определено от медиите като “сватба от 1001 нощ”.

По-важното в този слънчев майски ден беше най-малката му дъщеря да си вземе заможен мъж. И всички да спечелят от това: семейната фирма на Байрактар доставя технологии на турските въоръжени сили - например дронове.

Кланът Ердоган е едно ужасно успешно семейство, при което политиката и личният живот са тясно свързани. Бракосъчетанието между най-малката щерка на Ердоган и сина на оръжеен предприемач е симптоматично за президентското семейство. Всяка една връзка трябва да допринася за допълнителното укрепване на властта на семейния клан. По-голямата дъщеря на Ердоган - 35-годишната Есра, е

омъжена за горещ

последовател

на управляващата Партия на справедливостта и развитието, което важи и за съпруга на Сюмейе.

Главата на семейството Реджеп Ердоган е най-харизматичният турски “народен трибун” от Кемал Ататюрк насам. През годините той се превърна от носител на надежди до истински деспот. Политическите му поражения не го отказаха и той продължи да се бори с издръжливостта на маратонец - като през цялото време Ердоган винаги е разчитал на семейството си. Съпругата му Емине и три от четирите им деца неотлъчно са били до него на всички приветствени речи след всяка изборна победа.

В семейството на Ердоган явно всичко изглежда наред - стига да не бяха синовете му.

Синовете на турския президент са отказали да преминат през задължителната военна служба. И двамата са заможни - въртят бизнес в сладкарския и козметичния бранш. Но не притежават политически талант и редовно се забъркват в скандали. Заради пословичната си простащина 36-годишният Билал е станал за посмешище на Турция. А брат му Ахмет, с една година по-голям от него, не се появява на семейните празненства.

През 2015 г. Билал замина за Болоня. Появиха се спекулации, че той е изпратен в Италия, за да се грижи за финансите на своите родители. Няколко месеца по-късно той беше принуден да се върне обратно в Турция, а срещу него започна разследване за възможно пране на пари.

Тогава Ердоган се оплака лично на италианския премиер Матео Ренци, а той му отвърна, че в Италия съдиите отговарят пред закона и конституцията.
Не по-малко скандален е и по-големият син на Ердоган. Той е мултимилионер, забогатял от сделки с морски превози. Държи се или по-скоро го държат извън светлината на прожекторите. Говори се, че се забърква в извънбрачни афери и алкохолни запои. През 1998-а той блъсна жена на пътя, която почина от раните си, и избяга от мястото на катастрофата. По-късно се разбра, че не е притежавал шофьорска книжка, но синът на Ердоган не получи наказание. По това време баща му беше кмет на Истанбул, а вещото лице, което хвърли вината върху починалата жена, стана зам.-директор на държавната корабна компания.

Затова Ердоган свързва политическите си надежди по-скоро с двете си дъщери и техните примерни съпрузи. Той назначава любимата си дъщеря Сюмейе за своя съветничка без заплата.

Както всички негови деца, по-малката му дъщеря също е следвала в чужбина. На някои от задграничните му посещения Сюмейе придружава баща си и дори му превежда, тъй като Ердоган не владее чужди езици. Има спекулации, че тя
може да бъде
избрана за
депутат
в Меджлиса

от управляващата партия ПСР.

Съпругът на по-голямата дъщеря Есра също се ползва с привилегиите на член на семейството. От 2015-а Берат Албайрак е енергиен министър, а баща му Садик е смятан за близък довереник на турския президент. Албайрак е бивш ръководител на голям концерн в строителството, който многократно е получавал държавни поръчки.
Фирмата успя да придобие и собствеността на редица турски медии, които бързо се превърнаха в рупор на управляващата партия.

Наскоро името на Албайрак беше замесено в скандал, който обаче не е навредил на политическата му кариера: Уикилийкс публикува 58 хиляди мейла, от които става ясно, че зетят на Ердоган е замесен в петролни сделки с джихадистите от “Ислямска държава”. Албайрак се спряга като възможен бъдещ вицепрезидент.

Ако на 16 април Ердоган спечели референдума, според новата система на управление негов заместник вече няма да бъде шефът на парламента, както е сега, а вицепрезидентът. Така цялата власт ще остане вътре в клана Ердоган.