Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Божидар Димитров  Кадър : Нова телевизия
Божидар Димитров Кадър : Нова телевизия

 Георги Коритаров и Божидар Димитров бяха поканени в сутрешния блок на Нова телевизия "Събуди се", за да коментират темата за Турция, но политически намек се оказа точката на кипене, която взриви разговора.

Референдумът в Турция представлява суверенен избор на турския народ. Тази промяна в устройството на държавата дори е заложена в една от тезите на Давутоглу в книгата му „Стратегическата дълбочина”. Той прави контрастно обяснени за Турция, когато десни партии често се сменяха в коалиционно управление и периода, в който партията на Ердоган спечели мнозинство и доведе до политическа стабилност.

Очевидно логиката е развиване на президентска република по модела на Ердоган, обясни Коритаров.

Ако Турция е стабилна и силна – няма нищо по-добро за България, защото трябва да имаме един силен и предвидим съсед, допълни Коритаров.

Турция ще умре икономически, ако прекъсне връзките си с Европа. Но като техен член, можем да сме сигурни, че ЕС и НАТО ще застанат зад нас при всякакви действия на Ердоган, които са налудничави, категоричен е Божидар Димитров.

3,8 млн. лв е търговският ни обмен с Турция в наша полза, така че дай Боже така да продължи и след това, допълни още историкът.

След референдума на 16-ти април консулът в Турция ме помоли да направя етнографска стая на българите в Лозенград, похвали се историкът, започвайки да изброява професионалните си инициативи в съседката ни.

Не го слушайте – той малко говори като Борисов, когато изброява колко магистрали е направил, захапа го Коритаров.

Ми направи ти магистрала , да не мислиш, че е толкова лесно, отговори директорът на НИМ. Въпросът е, че други хора ги строят, да не остане грешно впечатление, отвърна журналистът.