Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път съкровището от Надсентмиклош напуска пределите на бившата Хабсбургска империя и ще бъде показано в България.

То не само е една от най-красивите и големи находки, но е обгърнато и от множество мистерии.

За него не се знае почти нищо. Състои се от 23 съда с общо тегло почти 10 килограма. Всички предмети са от 20- до 22-каратово злато, изработени с великолепно качество и прецизност. Но на кого е било, защо е заровено, какъв е неговият произход, са въпроси, на които никой все още няма отговор. Над 200 години проучвания и повече от 100 научни труда, изследващи шедьовъра, не успяват да проникнат в основата на историята му.

Откриват го съвсем случайно банатските българи Христо и Кирил Накови през 1799 г. И за разлика от поверията, в които съкровищата носят нещастие, то им дава благородническа титла.

23-те съда са покрити с изящни инкрустации от митологията, християнството, но и такива, които и до днес остават неразгадани от учените. Свързват произхода му с хуните, аварите, унгарците и кой ли още не, та чак до Първата българска държава. Според редица учени, сред които и проф. Божидар Димитров, ценните артефакти са принадлежали именно на хан Аспарух.

Ала нищо от това не е доказано.

Оригиналът на съкровището може и да идва за първи път на родна земя, но негово копие вече е било изложено в България.

През 70-те години на миналия век, когато Людмила Живкова е министър на културата, австрийският канцлер Бруно Крайски подарява на българската държава копие на съкровището, което се държи в Националния исторически музей в София.

Друга мистерия, която обгръща съкровището от Надсентмиклош, е изчезването на предмет №12. В средата на 90-те години на миналия век в Музея за история на изкуството във Виена установяват, че чашка №12 всъщност е подменена. Така и не се разбира обаче кой е извършил кражбата и как по-точно се е случило това.

Надсентмиклошкото съкровище се състои от седем преработени в кани бутилки, четири купи с токи, две по-малки купи с дръжка, една овална купа с плоска дръжка, малка издута купа, две купи с глава на бик (но и с човешки елементи в нея) и купа с форма на наутилус, два бокала, две чаши и един ритон.

В състава му се включват общо 6 двойки съдове. То ще бъде изложено в Националния археологически музей до 9 юли.