Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов  Кадър : Нова телевизия
Цветан Цветанов Кадър : Нова телевизия

Няма да съм председател на парламента, заяви зам-шефът на ГЕРБ

"До момента не е отваряна темата за персоналния състав на бъдещ кабинет", съобщи в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия зам. - председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Единственото, което се прави в момента е да се изчистят различията между ГЕРБ и Обединени патриоти", поясни той.

На въпрос дали ще се включи в следващ кабинет като вътрешен министър, Цветанов отговори, че тази тема не стои на дневен ред и поясни, че работата в парламента в никакъв случай не трябва да се подценява.

Относно това дали би заел председателския пост в 44–ото Народно събрание, Цветан Цветанов заяви, че не би заел подобен пост, защото е изключително натоварен с организационните дейности в ГЕРБ. 

"Ако Ивайло Московски или някой друг от Плевенския район бъде посочен за изпълнителната власт, се отваря правната възможност Цецка Цачева да влезе като депутат в парламента", поясни Цветанов.

Цветанов коментира резултатите на десните партии на изборите на 26 март. По думите му, те се дължат на различията между лидерите на тези партии и опитите им да нападат ГЕРБ. „Но ГЕРБ победи популизма“, заяви още той.

На въпрос как би коментирал скандала със закона за уседналост при гласуването, Цветан Цветанов заяви: Това решение на президента Радев и начинът, по който е осъществен натискът, означава, че Румен Радев се стреми към президентска република, но искам да му напомня, че България е парламентарна република.

Цветанов припомни „обидните квалификации”, които Радев каза в парламента при встъпването си – „Остават ви 2 седмици” и заяви: Сега на него му остават 2 седмици да ръководи служебно правителство.

Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна, че президентът е направил закон, на което няма право. Разделението на властите дава тази стабилност на страната, посочи Цветанов. Той заяви, че ако е бил министър, нямало да се подчини на президента, тъй като той няма тези права.

Цветанов припомни също, че 18 000 българи в чужбина са гласували за Румен Радев на първия тур на президентските избори, а на втория тур – 54 000.