Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. Това заяви пред журналисти Владислав Горанов пред централата на ПП ГЕРБ, предаде "Фокус".

Горанов поясни, че той, Цветан Цветанов, Томислав Дончев и Делян Добрев са останалите членове на преговорния екип от страна на ГЕРБ. "Моята задача е да намерим правилния баланс между отделните партньори в една бъдеща коалиция, която да подкрепя или да участва в управлението. Бойко Борисов е признат в цяла Европа и за нас е безалтернативно той да е премиер, друго говорене са само слухове и вдигане на цената на по-малките партии", добави Горанов.

По думите му в централата на партията се провеждат серия от работни срещи с цел предизборната програма на ГЕРБ да бъде превърната в управленска.

Той уточни, че се очертават приоритети и срокове за изпълнението им. Основен приоритет за ГЕРБ остава реформата в администрацията, съдебната и социалната сфера и образованието. Горанов добави, че предстои ГЕРБ да събере парламентарната група, с която в широк кръг да обсъди приоритетите си за реализация в 44-тото Народно събрание.

„Наивно и смешно е да се чуват коментари, че някой друг може да е премиер, освен Борисов. Не знам защо това въобще се тиражира“, коментира той. По думите му Бойко Борисов е признат в Европа и е с изключително голям опит като премиер.

„Такива социални експерименти, каквито се предлагат, са по-скоро опит за вдигане на цената на по-малкия партньор. Ние не можем да забраним на Валери Симеонов да претендира за всичко, но мисля, че е малко пресилена позицията, че тази тема е за дебат. Ако той не иска да участва и иска да е новия Радан Кънев – това е негово право”, каза Горанов. По думите му няма конфликт с ПФ. „Има дисбаланс между възможности и претенции, което е обичайно при преговори, винаги стартират от различни позиции, за да се стигне до общи. Идеята, че преговаряме кой ще е премиер, е наивна. За нас такъв въпрос не стои. Който иска да води такива преговори, да ги води с някой друг”, заяви Горанов. „Не се говори още за министерства, говори се за политики. Това, което ние от ГЕРБ решаваме като домашно е как нашата програма от изборна да се превърне в управленска”, добави той. „Ще говорим с всички, освен с левицата. Странно е, че никога не сме ги търсили за коалиция, а те обясняват, че нямало да правят такава с нас", обясни той.

„От Валери Симеонов чувам само дебатът кой ще бъде премиер, дали и трите партии в тази ПГ или тази коалиция мислят еднакво не знам. От него съм чул публично коментар само кой ще бъде премиер“, коментира той.

Относно бъдещите партньори на ГЕРБ в следващото правителство Владислав Горанов обясни: „ДПС никога не са били потенциален партньор за подкрепа на правителството затова не ги коментирам. Питате сега дали с Марешки ще говорим, той също искаше да бъде премиер и като разбра, че този пост е зает е по-обран и е с подчертано по-десни ориентации, в началото се ориентира и към левицата“. „Предполагам, че и с него има около какво да се обединим“, посочи той. „Ще търсим подкрепа, но със сигурност правителство ще има“, каза още Владислав Горанов.